Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo izabrao dvadesetorica nove kardinale i pozdravio ih sa ovom porukom: Donesite oganj Božje ljubavi svima

Papa Franjo je u subotu odlučio izabrati nove kardinale koji će ju nastaviti služiti narodu i u drugim mjestima. Svi tih dvadesetora kardinalna nakon što su izbrani biti će ju razvrstani po župama i mjestima. Te ih je pozdravio i poželio dobro došli ću.


Sveti otac Franjo se u propovijedi na spomendan sv. Monike, u subotu 27. kolovoza na konzistoriju u bazilici sv. Petra, obratio dvadesetorici novoimenovanih kardinala.

Papa Franjo je u propovijedi potaknuo nove kardinale da apostolskim žarom, potaknuti ognjem Duha, naviještaju i svjedoče bezgraničnu Božju ljubav u svojim službama, javlja Vatican news.

Također je sve zamolio da se mole za novog kardinala Richarda Kuuija Baawobra, biskupa Waa u Gani, koji je 26. kolovoza hospitaliziran, nakon što je stigao u Rim radi konzistorija.

Citirajući odlomak iz Evanđelja po Luki kada Isus kaže: „Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo!“ (12, 49), Papa je propovijed usredotočio na sliku ognja, „snažnog plamena Duha Božjega“, koji odražava „strastvenu ljubav koja sve čisti, preporađa i preobražava“.

Osvrnuo se na dva primjera toga ognja: obuzimajući plamen Božje ljubavi te tihu i blagu vatru žeravice koju je Isus zapalio na obali dok je kuhao ribu za učenike, kako je opisano u Evanđelju po Ivanu.

Vatra Božje bezgranične ljubavi
Papa je primijetio da je za one kojima je dana neka posebna služba vrijedi kao da im Isus daje upaljenu baklju i govori im: „Uzmite ovo; kao što mene posla Otac i ja šaljem vas“ (Iv 20, 21). Tako Gospodin daje svoju vlastitu „apostolsku hrabrost“ i revnost za spasenje svakoga čovjeka, bez iznimke – dodao je.

„On želi s nama podijeliti svoju velikodušnost, svoju bezgraničnu i bezuvjetnu ljubav, jer njegovo srce gori Očevim milosrđem.“

Unutar toga ognja postoji „tajanstvena napetost“ njegova poslanja u pružanju vjernosti svom narodu, ali s „otvorenošću prema svim narodima, prema horizontima svijeta, prema periferijama koje su još nepoznate“ – pojasnio je.

„Ovo je, braćo i sestre, oganj koji je Isus došao ‚donijeti na zemlju‘, oganj koji Duh Sveti pali u srcima, rukama i nogama svih onih koji ga slijede.“

Blaga vatra
Vatra žeravice odražava Isusovu „krotkost, vjernost, blizinu i nježnost“ te kako „uživati u prisutnosti Isusa živog u našoj sredini“ – objasnio je Sveti Otac. Poput te vatre, njegova prisutnost postaje toplina i hrana za naš svakodnevni život.

Naveo je i primjer sv. Karla de Foucaulda, „koji je godinama živio u nekršćanskom okruženju, u samoći pustinje, usmjeravajući sve na prisutnost: prisutnost živoga Isusa, u Riječi i u Euharistiji, i svoju prisutnost, bratsku, prijateljsku i milosrdnu“.

Spomenuo je i druge primjere redovnika i svećenika koji „ustraju u nesebičnoj i skromnoj službi“, kao i bračne drugove koji svojim poniznim služenjem i odgajanjem djece održavaju plamen Božje ljubavi. Spomenuo je i žar kojim stariji svjedoče kroz svoje sjećanje i iskustvo koje dijele s obitelji i zajednicom, povezujući i pokrećući ljude različitih generacija.

„Draga braćo kardinali, svjetlom i snagom ovog ognja hoda sveti i vjerni narod od kojega smo uzeti i kojemu smo poslani kao službenici Krista Gospodina.“

Primjeri živog Božjeg ognja
Papa Franjo potaknuo je nove kardinale da razmišljaju o tomu kako ta dva ognja doživljavaju u vlastitom životu te da vide kako je „čovjek apostolske revnosti potaknut vatrom Duha da se hrabro bavi velikim i malim stvarima“.

Istaknuo je dva svjedočanstva: najprije ono talijanskog kardinala Agostina Casarolija, poznatog po svojoj otvorenosti za promicanje dalekovidnog dijaloga da bi se odgovorilo na nove nade koje su se u Europi otvorile nakon Hladnoga rata. Iako se usredotočio na ta velika pitanja, također je ponizno i tiho obavljao redovite posjete zatvorenicima u svom pastoralnom djelovanju kroz zatvorsku službu.

Također se prisjetio pokojnog vijetnamskog kardinala Van Thuâna, koji je tijekom 20. stoljeća bio „vođen vatrom svoje ljubavi prema Kristu da se brine za duše zatvorskih čuvara koji su bdjeli nad njim na vratima njegove zatvorske ćelije“.

Isus nas zove imenom; gleda nas u oči i pita: Mogu li računati na tebe?

Na kraju, Papa je pozvao sve da razmotre Isusa, koji pokazuje „tu poniznu veličinu, tu skromnu moć, tu univerzalnu viziju koja je uvijek pozorna na pojedinosti“.

Govoreći metaforički, rekao je da otajstvo Božjeg ognja obasjava nebo i polako kuha hranu siromašnih obitelji, migranata i beskućnika.

I danas Isus želi donijeti taj oganj na zemlju. Želi ga iznova osvijetliti na obalama naše svakodnevice. Isus nas zove imenom; gleda nas u oči i pita: Mogu li računati na tebe? – poručio je Sveti Otac.

Na Konzistoriju su sudjelovala i oba hrvatska kardinala – zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i umirovljeni vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Mnogi ljudi danas kažu da Sotona nije stvaran i da…