Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo isusovcima: Važno je razumjeti probleme mladih ljudi

Nezaposlenost jedan od najtežih i najbolnijih problema za mlade

Papa Franjo se jučer prije opće audijencije u Vatikanu susreo s tridesetak mladih isusovaca koji od 28. srpnja do 20. kolovoza sudjeluju u Rimu na godišnjem susretu „Europskih isusovaca u formaciji“.

Potaknut pitanjem jednoga od njih o tome koju vrstu komunikacije i praćenja treba ponuditi mladima koji su nezaposleni, koji nemaju posao koji bi im dao dostojanstvo, Sveti Otac je rekao da je to jedan od najtežih i najbolnijih problema za mlade, jer dira upravo u srce osobe. Ako ste nezaposleni – kazao je – ne možete donijeti doma kruh, a to oduzima dostojanstvo.

Svjedoci smo novog uređenja svjetskog gospodarstva koje je konkretno, ali prepušta mjesto novcu koji je apstraktan – rekao je Papa i dodao – U svijetu u kojem su apstraktni i okrutni novčani prihodi u središtu kolektivne mašte, moramo u prvi plan staviti muškarca i ženu, jer je veliki grijeh protiv dostojanstva osobe upravo činjenica da se muškarca i ženu maknulo iz središta.

Dajući prednost novčanim sredstvima, a ne čovjeku stvaraju se praznine u poslu – rekao je Sveti Otac i upozorio – Broj se samoubojstava mladih povećava, ali vlasti to ne objavljuju jer to je za njih poražavajuće. Zašto se mladi ubijaju? Glavni razlog je nedostatak posla. Nisu u stanju osjetiti da su korisni i zato prekidaju svoj život.

Nezaposleni mladi zatim padaju u posrednu otuđenost, to je ovisnost koja je bijeg od nedostatka dostojanstva – rekao je papa Franjo i napomenuo – Iza svake je doze kokaina velika svjetska industrija koja to omogućava, a vjerojatno i najveći protok novca. Ali, ima i onih koji unatoč mogućnosti zarade kao životni projekt biraju priključenje ISIS-u.

Samoubojstva, ovisnosti i priključenje gerilcima, tri su mogućnosti koje danas imaju mladi kada nema posla – rekao je Papa i naglasio – Važno je razumjeti probleme mladih ljudi, dati da osjete da ih razumijemo, to znači komunicirati s njima. A zatim treba pokušati riješiti taj problem. Problem ima rješenje, ali moramo pronaći način, trebamo proročku riječ, trebamo ljudsku inventivnost, moramo učiniti mnogo toga. Moramo zaprljati ruke…

Sveti Otac je potom potaknuo mlade isusovce na kreativnu hrabrost, da traže način kako da se suoče s tom hitnom potrebom. Spomenuo je izvorna načela Družbe Isusove poput jedinstva u različitosti. Podsjetio je i na govor Družbi Isusovoj blaženoga pape Pavla VI. 1974. godine, u kojem je pozvao na hrabrost oce koji su sudjelovali na 32. generalnoj kongregaciji, te je tom prilikom istaknuo da je isusovac tamo gdje se susreću ideje, problemi i izazovi.

Papa Franjo se osvrnuo i na posljednji govor 28. generalnog poglavara Družbe Isusove Pedra Arrupea, za kojeg je nedavno rimska biskupija pokrenula postupak za beatifikaciju, i na njegovu duhovnu ostavštinu koja također upućuje na to da Družba Isusova danas mora imati hrabrosti ići na periferije, na stjecište ideja i problema, te treba biti misionarska. Potrebna je hrabrost koja ne znači bezobzirnost, nego milost Božju; potrebna je ustrajnost u molitvi kako bi vas Duh Sveti nadahnuo i rekao u srcu kamo trebate ići – zaključio je Papa.

 

Autor: vaticannews.va

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Molitva je vrlo jednostavna stvar, ali mnogi od nas ne…