Papa Franjo: Gospodine, udijeli nam stid, kajanje i nadu

Gospodine Isuse, obraćamo ti se ispunjeni stidom, kajanjem i nadom. Tim je riječima papa Franjo započeo završnu molitvu sinoćnjega križnoga puta u rimskom Koloseumu. Tradicija održavanja križnog puta u Koloseumu na Veliki petak seže u XVIII. stoljeće, u vrijeme pontifikata pape Benedikta XIV., a tradiciju je oživio papa Pavao VI. godine 1964.

Ovogodišnje meditacije za 14 postaja križnog puta sastavila je skupina mladih u sklopu priprema za Biskupsku sinodu o mladima koja se održava u listopadu ove godine. Prigodni su tekstovi, među ostalim, obuhvaćali razmišljanjā o selilaštvu i kako na Internetu komunicirati s Isusom.

Sveti se Otac u svojoj molitvi usredotočio na tri ključne riječi: stid, kajanje i nadu, tražeći od Gospodina Isusa da nam uvijek udijeli odgovarajuće milosti svetog stida, svetog kajanja i svete nade. Imamo brojne razloge za osjećati stid – naglasio je Papa i nastavio – odabiremo moć i novac namjesto Boga, dajemo prednost svjetovnosti umjesto vječnosti, mladim ljudima ostavljamo svijet koji je skršen podjelama i ratovima, svijet koji proždire sebičnost i u kojem su mladi, ranjivi, bolesni i stariji marginalizirani. Papa Franjo je molio da stid obuzme sve one koji se daju zavesti ambicijom i ispraznošću, uključujući i neke crkvene službenike. Osjećamo stid jer smo izgubili osjećaj stida – kazao je.

Naše kajanje – nastavio je Sveti Otac – povezano je sa sigurnošću da nas jedino Bog može spasiti od zla, od naše mržnje, sebičnosti, oholosti, pohlepe, osvete, od našeg idolopoklonstva. Samo nas on može zagrliti i obnoviti naše dostojanstvo kao Njegove djece. Kajanje se rađa iz našeg stida – istaknuo je papa Franjo – iz sigurnosti da će naša srca uvijek biti nemirna dok u Tebi ne pronađu jedini izvor ispunjenja i mira. Kajanje dolazi iz svijesti naše malenosti, ništavnosti, ispraznosti i dopuštanja da budemo pozvani na obraćenje.

Pred Tvojim vrhovnim veličanstvom užiže se, u tami našeg očaja, iskra nade jer znamo da je Tvoja jedina mjera ljubavi prema nama neizmjerno nas ljubiti – rekao je Sveti Otac te je molio da evanđeoska poruka nastavi nadahnjivati tolike ljude, jer samo dobro može poraziti zlo i pokvarenost, samo oprost može nadvladati ogorčenost i osvetu, samo bratski zagrljaj može raspršiti neprijateljstvo i strah od drugoga.

Užiže se nada – nastavio je papa Franjo – jer tvoja žrtva nastavlja i danas širiti miomiris božanske ljubavi koja miluje srca tolikih mladih koji ti nastavljaju posvećivati svoje živote postajući živi primjeri djelatne ljubavi i besplatnosti u našem svijetu koji proždire logika dobiti i lake zarade. Užiže se nada zato što toliki misionari i misionarke i danas nastavljaju biti izazov uspavanoj svijesti čovječanstva riskirajući svoje živote kako bi ti služili u siromašnima, odbačenima, migrantima, nevidljivima, iskorištavanima, gladnima i zatvorenicima – kazao je Papa.

Užiže se nada – istaknuo je Sveti Otac – zato što je iz tvoga križa, ploda pohlepe i kukavičluka tolikih učitelja zakona i licemjera, provrlo uskrsnuće, pretvarajući tamu grobnice u sjaj zore nedjelje bez zalaska, poučavajući nas da je tvoja ljubav naša nada. Napomenuo je da se ta nada proteže na Crkvu, svetu i sastavljenu od grješnika, koja i danas, unatoč svim pokušajima da ju se diskreditira, nastavlja biti svjetlo koje rasvjetljuje, hrabri, diže i svjedoči Božju bezgraničnu ljubav prema čovječanstvu; Crkva nastavlja biti model altruizma, kovčeg spasenja te izvor sigurnosti i istine.

Pomozi nam, Sine čovječji, da sa sebe svučemo drskost razbojnika s lijeve strane te kratkovidnih i pokvarenih koji su u tebi vidjeli priliku koju treba iskoristiti, osuđenog kojeg treba kritizirati, poraženog kojeg treba ismijati, još jednu priliku za svaliti na druge, pa čak i na Boga, vlastite krivnje – rekao je papa Franjo i molitvu zaključio sljedećim riječima: Molimo te, Sine Božji, da umjesto toga budemo poput dobrog razbojnika koji te je gledao očima punim stida, kajanja i nade; koji je očima vjere vidio božansku pobjedu u tvom prividnom porazu i tako je prignuo koljena pred tvojim milosrđem i iskrenošću osvojio raj!


Izvor: Radio Vatikan

1,291 total views, 6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.