Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo: Gdje nema brige za starije osobe, nema budućnosti za mlade

“Pandemija bolesti COVID-19 pokazala je da naša društva nisu dovoljno dobro organizirana da bi dala mjesto starijim osobama, uz prikladno poštovanje njihova dostojanstva i njihove slabosti. Gdje nema brige za starije, nema budućnosti za mlade”, istaknuo je papa Franjo u tweetu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.


U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, koji se obilježava 15. lipnja, papa Franjo je u tweetu istaknuo važnost poštovanja njihova dostojanstva i njihove slabosti, prenio je Vatican News.

“Pandemija bolesti COVID-19 pokazala je da naša društva nisu dovoljno dobro organizirana da bi dala mjesto starijim osobama, uz prikladno poštovanje njihova dostojanstva i njihove slabosti. Gdje nema brige za starije, nema budućnosti za mlade”, istaknuo je papa Franjo.

Papa je uvijek trećoj dobi davao mnogo pozornosti. Više je puta istaknuo bogatstvo koje u svijet unose bake i djedovi, protiv mentaliteta koji bi ih htio smatrati samo teretom i isključiti ih iz društva.

Budućnost će biti u dijalogu između mladih i starijih osoba!

“Starije su osobe poput stabala koja i dalje donose plod; iako pod teretom godinā, mogu dati svoj poseban prinos za društvo bogato vrijednostima i za potvrđivanje kulture života”, rekao je Sveti Otac u prosincu prošle godine, primivši u audijenciju članove talijanske Nacionalne udruge starijih radnika.

Uvijek je snažan njegov poziv na susret među različitim naraštajima, na nastavljanje komunikacije bakā i djedovā s unucima, uz poticaj da si međusobno iziđu u susret. “Budućnost će biti u dijalogu između mladih i starijih osoba”, objasnio je Papa na spomenutoj audijenciji.

“Danas u sekulariziranom društvu mnogih zemalja trenutna generacija roditelja uglavnom nema kršćanski odgoj i onu živu vjeru koju, zato, djedovi i bake mogu prenijeti svojim unucima. Oni su prijeko potrebna karika u odgoju za vjeru djece i mladih”, istaknuo je Papa susrevši se, u siječnju ove godine, sa sudionicima prvoga Međunarodnog kongresa o pastoralu starijih osoba. “Trebamo se naviknuti uključivati ih u svoje pastoralne obzore i smatrati ih, i to ne samo povremeno, jednom od životnih sastavnica naših zajednica. (…) Oni mogu biti sudionici evangelizatorskoga pastorala, povlašteni svjedoci vjerne Božje ljubavi”, dodao je Papa.

Starije osobe povlašteni su svjedoci vjerne Božje ljubavi!

Starije osobe, kojih prema posljednjim procjenama Organizacije ujedinjenih naroda u svijetu ima oko 703 milijuna, često su ranjive žrtve psihološkoga, tjelesnoga, a u brojnim slučajevima i gospodarskoga zlostavljanja. Posebno u ovo vrijeme pandemije bolesti COVID-19, starije su osobe bile najviše pogođene. Samo u Italiji oko 80% žrtava ima više od 65 godina. I papa Franjo je često molio za njih u ovo vrlo teško vrijeme; kao, primjerice, na jutarnjoj misi u Domu svete Marte 17. ožujka, koju je posvetio upravo bakama i djedovima.

“Želio bih da danas molimo za starije osobe koje u ovom trenutku trpe na poseban način, u vrlo velikoj unutarnjoj samoći, a katkada i velikom strahu”, istaknuo je Papa. “Molimo Gospodina da bude blizu našim djedovima, našim bakama, svim starijim osobama, te da im dade snage. Oni nam pružaju mudrost, život, povijest. I mi smo im blizu u molitvi”, napomenuo je papa Franjo.

Vatikan


(Visited 8 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Zahvaljujući p. Siniši Štambuku, dokumentarni film o egzorcizmu oca Gabriela…