Papa Franjo: Evo kako pravilno postiti i kakav želi Gospodin Isus Krist

Post je jedan od zadataka korizme – izjavio je Sveti Otac 17. veljače 2018. tijekom mise u Domu svete Marte je Sveti Otac i nastavio – Ako ne možete strogo postiti da osjetite glad do kosti, postite ponizno, ali istinski. Prorok Izaija ističe mnoge nedosljednosti u praksi: ne možete biti zauzeti samo vlastitim poslovima i novcem, jer post je odricanje; ne možete mučiti radnike i zahvaljivati Gospodinu da možete postiti. Pokoru, međutim, treba činiti u miru; ne možete s jedne strane razgovarati s Bogom, a s druge razgovarati s đavlom, jer to je nedosljedno.


Upravo prvo čitanje liturgije toga dana iz Knjige proroka Izaije ističe kakav bi to bio post koji želi Gospodin: „Kidati okove nepravedne, razvezivat spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove“ – ponovio je Papa.

Ne postite više kao danas, tako da se u visini čuje vaš glas, odnosno ističući: mi postimo, mi smo katolici, to je naša praksa; mi pripadamo onoj udruzi, mi postimo uvijek, činimo pokoru… Postite ispravno ili činite pokoru na nedosljedan način kako kaže Gospodin, bučno, da vas svi vide i kažu: „Gledaj kakav pravednik, to je pravedna žena…“ To je prijevara i znači krivotvoriti krepost – rekao je papa Franjo.

Moramo se urediti, ali ozbiljno, s osmijehom, tako da se ne vidi da činimo pokoru. Postite da biste pomogli drugima, ali uvijek s osmijehom – potaknuo je Papa i dodao – Post se sastoji i od poniženja, a ono se ostvaruje misleći na vlastite grijehe i moleći Gospodina za oproštenje. Ali ako se sazna za taj grijeh koji sam učinio, ako dođe u novine, kakva bi to bila sramota! Sramite se takvog razmišljanja – rekao je Sveti Otac i pozvao na odbacivanje nepravednih okova.

Post koji Gospodin želi, kako kaže prvo čitanje liturgije znači, podijeliti kruh s gladnima, uvesti u kuću siromahe i beskućnike, obući gole, ne zanemariti svoje roditelje. Danas se raspravlja o tome da li da damo krov onima koji ga traže ili ne – primijetio je Sveti Otac i potaknuo – činite pokoru tijekom korizme tako da osjetite glad; više molite i pitajte se kako se ponašate prema drugima? Pomaže li vaš post drugima? Ako ne pomaže, nije dosljedan i vodi vas na dvostruki put. Glumimo da smo kršćani, pravednici…, kao farizeji i saduceji. Ali unutra to nismo. Tražite ponizno milost dosljednosti. Ako ne možete nešto učiniti, nemojte činiti – naglasio je papa Franjo i zaključio – Nemojte činiti stvari nedosljedno. Činite samo ono što možete činiti, ali dosljedno kršćanski.


Izvor: Vatican News

 1,287 total views,  9 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.