Papa Franjo: Društvu su potrebni vjerodostojni svjedoci

Odgajajte s ljubavlju, čineći vidljivima sposobnosti svake mlade osobe – poticaj je pape Franje koji je uputio Školskoj braći maristima, povodom 200. obljetnice ustanovljenja njihove kongregacije, te sljedećega općeg kapitula koji će se održati u rujnu u Kolumbiji. U poruci koju je poslao poglavaru Braće marista, Emiliju Turúu Rofesu, Papa je istaknuo karizmu odgoja koja je vlastita maristima, te napomenuo da su za izgradnju boljega svijeta današnjemu društvu potrebni vjerodostojni svjedoci.

Odgoj je za dijete ono što je obrađivanje za zemlju. Koliko god teren bio dobar, ako ga se ne izore, daje samo trnje i korov – podsjetio je papa na riječi Marcellina Champagnata, utemeljitelja zajednice u čijem je središtu, od samoga njezina ustanovljenja prije 200 godina, važnost odgoja mladih. Zadaća je odgajatelja stalno posvećivanje, koje zahtijeva i žrtvu – primijetio je papa Franjo te istaknuo da je odgoj pitanje srca.

U odgoju se vidi Božja ljubav i Njegov trag

Redovnik odgajatelj prije svega – prema Papinim riječima – treba obrađivati sebe. Trebate biti svjesni da je teren koji obrađujete i oblikujete svet, gledajući u njemu Božju ljubav i Njegov trag – istaknuo je papa Franjo te ohrabrio mariste da se s nadom otvore budućnosti, hodeći obnovljenim duhom. Današnjem su društvu potrebni ljudi koji su čvrsti u svojim načelima, i koji će dati svjedočanstvo onoga u što vjeruju, te tako izgraditi bolji svijet za sve ljude.

Dobar odgajatelj redovnik ima nasljedovati Marijin primjer

Braću mariste je Papa također potaknuo da se prepuste Marijinu vodstvu. Poniznost, spremnost, služenje; te Marijine sklonosti trebaju obilježavati dobroga redovnika odgajatelja – istaknuo je Papa. Tako će mladi u vašem načinu života i djelovanja prepoznati nešto izvanredno, te shvatiti da vrijedi, ne samo naučiti te vrijednosti, nego ponajviše učiniti ih svojima i oponašati ih – istaknuo je na kraju papa Franjo.

 

Autor: radiovaticana.va/rastimo u vjeri

1,080 total views, 9 views today

Komentar

0 Comments

  No comments!

  There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

  Leave reply

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: