Papa Franjo: Budimo svjedoci i navjestitelji Krista uskrsloga

Sva evanđelja ističu ulogu žena, Marije Magdalene i drugih, kao prvih svjedoka uskrsnuća


Budimo svjedoci i navjestitelji Krista uskrsloga – rekao je papa Franjo danas prije molitve Kraljice neba i potaknuo – Danas, i cijeli ovaj tjedan, živimo uskrsnu radost Isusova uskrsnuća koje smo jučer slavili. U uskrsnom su bdijenju pokraj praznoga Kristova groba odjekivale riječi anđelâ. Ženama koje su u zoru, prvi dan nakon subote, otišle na grob, rekli su: „Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!“ (Lk 24,5-6). Kristovo uskrsnuće predstavlja najpotresniji događaj u ljudskoj povijesti, koji svjedoči o pobjedi Božje ljubavi nad grijehom i smrću, te našoj životnoj nadi daje temelj čvrst kao stijena. Dogodilo se ono što je ljudski bilo nezamislivo: „Isusa Nazarećanina, Bog uskrisi, oslobodivši ga grozote smrti“ (Dj 2,22.24).

Danas, na uskrsni ponedjeljak, evanđelje nas današnje liturgije (Mt 28.8-15) vodi prema Isusovom praznom grobu – rekao je Papa i podsjetio – Žene su pune straha i radosti žurno otišle obavijestiti Njegove učenike i u tom trenutku dođe im u susret Isus. „One polete k Njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone“ (Mt 28,9).  Isus je iz njihovih srca istjerao strah i još više ih ohrabrio da navijeste braći ono što se dogodilo. Sva evanđelja ističu ulogu žena, Marije Magdalene i drugih, kao prvih svjedoka uskrsnuća. Muškarci su se uplašili i zatvorili u dvoranu posljednje večere. Petar i Ivan, koje je obavijestila Marija Magdalena, samo su brzo otišli na grob i ustanovili da je otvoren i prazan. No, žene su te koje su prve susrele Uskrsloga i donijele vijest da je živ.

Danas i nama odzvanjaju Isusove riječi koje je uputio ženama: „Ne bojte se! Idite, javite“ (Mt 28,10) – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Nakon obreda uskrsnog trodnevlja koji su nam dali da ponovno proživimo otajstvo smrti i uskrsnuća našeg Gospodina, sada očima vjere promatramo uskrsloga i živa. I mi smo pozvani da ga osobno upoznamo i postanemo Njegovi navjestitelji i svjedoci.

Ovih dana sa starom uskrsnom pjesmom ponavljamo: Krist, moja nada, uskrsnuo je! – rekao je papa Franjo i nastavio – U Njemu smo i mi uskrsnuli, prešavši iz smrti u život, iz ropstva grijeha u slobodu ljubavi. Dopustimo, dakle, da do nas dođe utješna uskrsna poruka i da nas obavije slavnim svjetlom koje raspršuje tamu, strah i žalost. Uskrsli Isus hoda uz nas. Očituje se onima koji ga prizivaju i ljube. Prije svega u molitvi, no i u jednostavnim radostima koje se žive u vjeri i zahvalnosti.

Možemo ga osjetiti prisutna i dijeleći trenutke srdačnosti, prijateljstva i kontemplacije prirode. Na ovaj dan slavlja u kojem je običaj malo uživati ​​u odmoru i zahvalnosti, pomaže nam osjećati Isusovu prisutnost. Zamolimo Blaženu Djevicu Mariju da možemo punim rukama crpsti mir i spokoj, darove Uskrsloga, kako bismo ih mogli podijeliti s braćom, osobito s najpotrebitijima utjehe i nade – zaključio je Papa.


Autor: VATIKAN

 610 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.