Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo: ‘Božić nosi neočekivane promjene u životu’

‘Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postane djeca Božja

Za pet dana će biti Božić. Jelke, ukrasi i svjetla svuda oko nas podsjećaju da ćemo i ove godine slaviti Božić – kazao je papa Franjo na općoj audijenciji srijedom.

Nadodao je kako će uskoro Božić i sve oko nas podsjeća da ćemo slaviti tu svetkovinu. Oglašavanje nas poziva da izmijenimo nove darove kako bi jedni druge iznenadili, kazao je Papa upitavši se je li to slavlje koje se sviđa Bogu, te kakav Božić, darove i iznenađenja bi On htio.

Prvi Božić

– Promotrimo, draga braćo i sestre, prvi Božić u povijesti kako bi otkrili ono što se sviđa Bogu. Taj Božić je bio pun iznenađenja. Započinje s Marijom, koja je bila obećana Josipova zaručnica: dolazi anđeo i mijenja joj život. Od djevice će postati majka. Nastavlja se s Josipom, koji je pozvan biti otac sinu kojega nije stvorio. Sin – koji iznenada – dolazi u neočekivanom trenutku, to jest kada su Marija i Josip bili obećani zaručnici i prema Zakonu nisu mogli živjeti zajedno. Pred skandalom, u najboljem smislu riječi onog vremena Josip je trebao osuditi Mariju kako bi sačuvao dobar glas o sebi, no on, iako je imao na to pravo, iznenađuje: kako ne bi povrijedio Mariju razmišljao je kako bi ju potajice otpustio pa makar izgubio vlastiti ugled. A onda još jedno iznenađenje: Bog mu u snu mijenja planove i traži od njega da Mariju uzme sa sobom. Kada se Isus rodio, i kada je već imao planove za obitelj, opet u snu mu biva rečeno da se ustane i ode u Egipat. Ukratko, Božić nosi neočekivane promjene u životu – kazao je Sveti Otac.

Slaviti Božić znači prihvatiti na zemlji iznenađenja Neba

Nadodao je kako je Božanska Riječ dijete, što znači da je on netko tko je ‘nesposoban pričati’. Kazao je kako za prihvatiti Spasitelja nisu potrebni autoriteti vremena, već jednostavni pastiri koje su anđeli iznenadili dok su noću radili, i oni žure bez odgađanja.

– Slaviti Božić znači prihvatiti na zemlji iznenađenja Neba. Božićem započinje jedno novo razdoblje, gdje se život ne programira, već se daruje; gdje se više ne živi za sebe, po vlastitom ukusu, već za Boga; i s Bogom, jer od Božića Bog je Bog-s-nama. Živjeti Božić znači dopustiti da nas prodrma svojom iznenađujućom novosti. Isusovo rođenje ne nudi toplinu kamina, već božansko ushićenje koje je protreslo povijest. Božić je pobjeda poniznosti nad arogancijom, jednostavnosti nad obiljem, tišine nad bukom svijeta, molitve nad ‘mojim vremenom’ Boga nad mojim ja. Živjeti Božić je živjeti kao Isus, koji je došao za nas koji smo u potrebi – kazao je papa Franjo.

Činiti kao Marija i Josip

Papa je potakao sve da trebamo učiniti kao Marija: imati povjerenja, poslušni Bogu, iako ne razumijemo što će On učiniti. Činiti kao Josip: ustati se kako bi ostvarili ono što Bog želi, iako nije onako kako smo planirali.

– Sveti Josip nas iznenađuje: u Evanđelju nikada ne govori i Gospodin mu govori u tišini, u snu. Božić je izabrati tihi Božji glas radije nego buku konzumizma. Ako ćemo znati šutjeti pred jaslicama, Božić će za nas biti jedno iznenađenje, nešto još neviđeno. Ne stavimo po strani Slavljenika, kao i onda, kada je ‘došao među svoje, a njegovi ga ne primiše’ (Iv 1,11). Već od prvog Evanđelja u Došašću Gospodin nas poziva da budemo budni, tražeći od nas da se ne opterećujemo ‘rasipnošću’ i ‘životnim brigama’ (Lk 21, 34). Božić će se dogoditi ako, kao Josip, damo mjesta tišini; ako, kao Marija, kažemo Bogu ‘evo me’; ako, kao Isus, budemo blizu onome tko je sam; ako, kao pastiri, izađemo iz naših ograničenosti kako bi bili s Isusom – rekao je Sveti Otac.

Božić bogat Isusovim iznenađenjima

Nadodao je da će Božić biti ako pronađemo svjetlo u siromašnoj betlehemskoj štalici, ne ako tražimo svjetlucave lampice svijeta i natrpamo darovima, objedima i večerama, a ne pomognemo bar nekom siromahu, koji je nalik Bogu, jer je na Božić Bog došao kao siromah.

– Draga braćo i sestre, sretan vam Božić, bogat Isusovim iznenađenjima! Ona mogu biti neugodna, ali su Božji odabiri. Ako ih prigrlimo, mi ćemo biti jedno prekrasno iznenađenje. Svi imamo mogućnost u nama sposobnost da iznenadimo i budemo iznenađeni. Dopustimo malom Božiću da to učini u nama i po nama – zaključio je Papa.

Autor: Laudato Photo: Laudato

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Božićno drvce Kićenje božićnog drvca nije jako star običaj u…