Papa u Egiptu: Katolici i Kopti međusobno priznali sakrament krštenja

Papa Franjo i patrijarh Koptske Pravoslavne Crkve Tawadros II. potpisali su zajedničku deklaraciju kojom put međusobno priznaju sakrament krštenja. Dokument je objavljen nakon njihova susreta u Kairu, a uslijedio je 44 godine nakon susreta blaženog pape Pavla VI. i tadašnjeg koptskog patrijarha Shenoude III. u svibnju 1973. godine. Taj je susret označio prekretnicu u odnosima između dviju Crkvi koje su bile odvojene stoljećima, te je doveo do uspostave Povjerenstva za teološki dijalog s čitavom obitelji Istočnih pravoslavnih Crkvi.

U zajedničkoj su se deklaraciji papa Franjo i patrijarh Tawadros II. prisjetili napretka koji je ostvaren od tadašnjeg susreta te su pozvali na produbljenje zajedničkih korijena putem skupne molitve. U deklaraciji se naročito poziva na izradu zajedničkog prijevoda Molitve Gospodnje kao i na uvođenje jedinstvenog datuma proslave Uskrsa.

Katolici i Kopti – stoji nadalje u dokumentu – mogu složno svjedočiti zajedničke vrijednosti ljudskoga života, svetosti braka i obitelji, te poštovanja prema stvorenom. U deklaraciji se poziva na snažniju molitvu za sve kršćane koje se progoni i ubija poradi njihove vjere, posebice u Egiptu i na Bliskom istoku.

Najvažnije je to što dokument rješava problem koji je predstavljao stalni izvor napetosti u dijalogu između Koptā i katolika: inzistiranje na ponovnom krštenju po prijelazu iz jedne Crkve u drugu. U deklaraciji su Sveti Otac i koptski patrijarh proglasili da se osobi koja želi prijeći iz jedne Crkve u drugu neće ponovno dijeliti sakrament krštenja koje je osoba već primila bilo u Katoličkoj, bilo u Koptskoj Pravoslavnoj Crkvi.

 

Izvor: radio vatikan/ rastimo u vjeri

1,565 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: