Vijesti iz Vatikana

Papa: djela ne smiju biti zagađena svjetovnim mentalitetom

Ne dopustiti da nas onečišćuje ovaj svijet ne znači izolirati se i zatvoriti se od stvarnosti


Papa Franjo se danas prije podnevne molitve na Trgu svetoga Petra u Vatikanu, pred okupljenim vjernicima usredotočio na odlomak iz Markova evanđelja (usp. Mk 7,1-8,14-15,21-23) u kojem se Isus suočio s važnom temom istinske poslušnosti Božjoj riječi, protiv bilo kakve zemaljske nečistoće ili legalističkog formalizma. Naime, odlomak koji se ujedno čita i tijekom današnje liturgije, počinje prigovorom koji su pismoznanci i farizeji uputili Isusu optužujući Njegove učenike da ne izvršavaju obredne propise u skladu s tradicijom – istaknuo je Papa i nastavio – Na taj su način namjeravali utjecati na vjerodostojnost i autoritet Isusa kao Učitelja. Ali On im je odgovorio: “Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke, uredbe ljudske” (Mk 7,6-7).

Isus, naime, želi upozoriti pismoznance i farizeje na pogreške u koje su pali, jer su izokrenuli Božju volju zanemarujući Njegove zapovijedi kako bi izvršavali ljudske tradicije – rekao je Papa i napomenuo – Isusova je reakcija bila stroga jer je bila u pitanju velika stvar. Radi se o autentičnosti odnosa između čovjeka i Boga, o autentičnosti vjerskog života. Licemjeri su lažljivci, nisu autentični.

Pa i danas Gospodin nas poziva da izbjegavamo tu opasnost da dajemo veću važnost vanjštini negoli biti – upozorio je Sveti Otac i kazao – Poziva nas da  ponovo prepoznamo, ono što je bit iskustva vjere, to jest ljubav Božju i ljubav prema bližnjemu, čisteći je od licemjernog robovanja zakonu i obrednim običajima.

Današnju evanđeosku poruku potvrđuju i riječi apostola Jakova koji nam govori kakva mora biti istinska vjera: “Zauzimati se za sirote i udovice u njihovoj nevolji, čuvati se neokaljanim od ovoga svijeta ” (Jak 1,27) – rekao je papa Franjo i objasnio – „Zauzimati se za sirote i udovice“ znači prakticirati ljubav prema bližnjima, počevši od najpotrebitijih, najslabijih i najodbačenijih. To su ljudi o kojima se posebno Bog brine i traži od nas da činimo isto tako.

“Ne dopustiti da nas onečišćuje ovaj svijet” ne znači izolirati se i zatvoriti se od stvarnosti – rekao je Papa i naglasio – Ni tu ne bi smjelo doći do izražaja izvanjsko ponašanje nego unutarnje koje odražava bit, a to znači biti budan kako naš način razmišljanja i djelovanja ne bi bio zagađen svjetovnim mentalitetom, to jest, ispraznošću, pohlepom i ohološću. U stvari, osoba koja živi u ispraznosti, pohlepi i oholosti, a koja se pokazuje vjernikom i čak osuđuje druge, licemjer je.

Ispitajmo svoju savjest kako prihvaćamo Božju riječ – potaknuo je Sveti Otac i dodao – Nedjeljom je slušamo tijekom mise. Ako je slušamo rastreseno i površno, neće nam mnogo pomoći. Međutim, riječ Božju trebamo prihvatiti otvorenim umom i srcem, kao dobro tlo, kako bi bila usvojena i donijela ploda u konkretnom životu. Tako će sama riječ pročišćavati naše srce i djela te će naš odnos s Bogom i s drugima biti oslobođen licemjerja – zaključio je papa Franjo.

 

Autor: vaticannews.va

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Uoči početka nove školske godine, objavljujemo izvanredan govor nadbiskupa Stepinca…