Papa: djela ne smiju biti zagađena svjetovnim mentalitetom

Ne dopustiti da nas onečišćuje ovaj svijet ne znači izolirati se i zatvoriti se od stvarnosti


Papa Franjo se danas prije podnevne molitve na Trgu svetoga Petra u Vatikanu, pred okupljenim vjernicima usredotočio na odlomak iz Markova evanđelja (usp. Mk 7,1-8,14-15,21-23) u kojem se Isus suočio s važnom temom istinske poslušnosti Božjoj riječi, protiv bilo kakve zemaljske nečistoće ili legalističkog formalizma. Naime, odlomak koji se ujedno čita i tijekom današnje liturgije, počinje prigovorom koji su pismoznanci i farizeji uputili Isusu optužujući Njegove učenike da ne izvršavaju obredne propise u skladu s tradicijom – istaknuo je Papa i nastavio – Na taj su način namjeravali utjecati na vjerodostojnost i autoritet Isusa kao Učitelja. Ali On im je odgovorio: “Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke, uredbe ljudske” (Mk 7,6-7).

Isus, naime, želi upozoriti pismoznance i farizeje na pogreške u koje su pali, jer su izokrenuli Božju volju zanemarujući Njegove zapovijedi kako bi izvršavali ljudske tradicije – rekao je Papa i napomenuo – Isusova je reakcija bila stroga jer je bila u pitanju velika stvar. Radi se o autentičnosti odnosa između čovjeka i Boga, o autentičnosti vjerskog života. Licemjeri su lažljivci, nisu autentični.

Pa i danas Gospodin nas poziva da izbjegavamo tu opasnost da dajemo veću važnost vanjštini negoli biti – upozorio je Sveti Otac i kazao – Poziva nas da  ponovo prepoznamo, ono što je bit iskustva vjere, to jest ljubav Božju i ljubav prema bližnjemu, čisteći je od licemjernog robovanja zakonu i obrednim običajima.

Današnju evanđeosku poruku potvrđuju i riječi apostola Jakova koji nam govori kakva mora biti istinska vjera: “Zauzimati se za sirote i udovice u njihovoj nevolji, čuvati se neokaljanim od ovoga svijeta ” (Jak 1,27) – rekao je papa Franjo i objasnio – „Zauzimati se za sirote i udovice“ znači prakticirati ljubav prema bližnjima, počevši od najpotrebitijih, najslabijih i najodbačenijih. To su ljudi o kojima se posebno Bog brine i traži od nas da činimo isto tako.

“Ne dopustiti da nas onečišćuje ovaj svijet” ne znači izolirati se i zatvoriti se od stvarnosti – rekao je Papa i naglasio – Ni tu ne bi smjelo doći do izražaja izvanjsko ponašanje nego unutarnje koje odražava bit, a to znači biti budan kako naš način razmišljanja i djelovanja ne bi bio zagađen svjetovnim mentalitetom, to jest, ispraznošću, pohlepom i ohološću. U stvari, osoba koja živi u ispraznosti, pohlepi i oholosti, a koja se pokazuje vjernikom i čak osuđuje druge, licemjer je.

Ispitajmo svoju savjest kako prihvaćamo Božju riječ – potaknuo je Sveti Otac i dodao – Nedjeljom je slušamo tijekom mise. Ako je slušamo rastreseno i površno, neće nam mnogo pomoći. Međutim, riječ Božju trebamo prihvatiti otvorenim umom i srcem, kao dobro tlo, kako bi bila usvojena i donijela ploda u konkretnom životu. Tako će sama riječ pročišćavati naše srce i djela te će naš odnos s Bogom i s drugima biti oslobođen licemjerja – zaključio je papa Franjo.

 

Autor: vaticannews.va

 880 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.