Papa devetnaestorici novih svećenika: Budite blizu Božjem narodu

Euharistija je vrhunac Gospodinove besplatnosti. Nemojte je zaprljati sitnim
interesima.


Budite blizu Božjem narodu – rekao je papa Franjo danas na blagdan Dobroga Pastira kada Crkva ujedno slavi 56. svjetski dan molitve za zvanja. Papa je danas u Bazilici svetoga Petra predsjedao misi na kojoj je zaredio 19 svećenika. Osmorica pripadaju Svećeničkom bratstvu Sinova križa, jedan Obitelji učenika. Jedan je od njih iz Japana, drugi s Haitija i treći iz Hrvatske, a većina su podrijetlom iz Rima.

Oni koji vrše službu svetog nauka sudjeluju u Kristovom poslanju – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Ne radi se o kulturnoj udruzi, ni o sindikatu. Bit ćete sudionici Kristove službe. Potrebno je čitati i meditirati riječ Gospodnju. Ne može se propovijedati bez mnogo molitve s Biblijom u ruci. Ako nauk dolazi iz srca i rađa se iz molitve, onda je plodan. Gospodin nas je htio spasiti besplatno. Sam je rekao: Dajte besplatno ono što ste besplatno primili. Euharistija je vrhunac Gospodinove besplatnosti. Nemojte je zaprljati sitnim interesima.

U sakramentu pokore opraštat ćete grijehe u ime Boga, Krista i Crkve – rekao je papa Franjo i potaknuo – Nemojte se umoriti biti milosrdni! Budite milosrdni kao Otac, kao što je Isus bio milosrdan prema nama. Svetim uljem davat ćete utjehu bolesnima. Budite spremni gubiti vrijeme posjećujući bolesne i umiruće. Svećenička radost nalazi se samo na tom putu nastojanja svidjeti se Bogu koji nas je izabrao. Svećenik treba biti blizu Bogu u molitvi, biskupu, svećeništvu, drugim svećenicima i Božjem narodu. Imajte uvijek pred očima primjer Dobrog Pastira koji nije došao da bude služen, nego da služi, traži i spašava ono što je izgubljeno – zaključio je Papa.

U poruci za 56. svjetski dan molitve za zvanja, Papa je istaknuo da nas Gospodinov poziv čini nositeljima obećanja i istodobno od nas traži hrabrost da riskiramo s Njim i za Njega. Gospodinov poziv nije uplitanje Boga u našu slobodu; to nije kavez ili teret koji nam je natovaren – napisao je Sveti Otac napomenuo – Naprotiv, to je inicijativa puna ljubavi kojom nam Bog dolazi u susret i poziva nas da uđemo u veliki projekt. Želi da budemo sudionici tog projekta, predstavljajući nam vidik širokog mora i preobilnog ribolova.

 


Autor: VATIKAN

 794 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.