Vijesti iz Vatikana

Papa devetnaestorici novih svećenika: Budite blizu Božjem narodu

Euharistija je vrhunac Gospodinove besplatnosti. Nemojte je zaprljati sitnim
interesima.


Budite blizu Božjem narodu – rekao je papa Franjo danas na blagdan Dobroga Pastira kada Crkva ujedno slavi 56. svjetski dan molitve za zvanja. Papa je danas u Bazilici svetoga Petra predsjedao misi na kojoj je zaredio 19 svećenika. Osmorica pripadaju Svećeničkom bratstvu Sinova križa, jedan Obitelji učenika. Jedan je od njih iz Japana, drugi s Haitija i treći iz Hrvatske, a većina su podrijetlom iz Rima.

Oni koji vrše službu svetog nauka sudjeluju u Kristovom poslanju – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Ne radi se o kulturnoj udruzi, ni o sindikatu. Bit ćete sudionici Kristove službe. Potrebno je čitati i meditirati riječ Gospodnju. Ne može se propovijedati bez mnogo molitve s Biblijom u ruci. Ako nauk dolazi iz srca i rađa se iz molitve, onda je plodan. Gospodin nas je htio spasiti besplatno. Sam je rekao: Dajte besplatno ono što ste besplatno primili. Euharistija je vrhunac Gospodinove besplatnosti. Nemojte je zaprljati sitnim interesima.

U sakramentu pokore opraštat ćete grijehe u ime Boga, Krista i Crkve – rekao je papa Franjo i potaknuo – Nemojte se umoriti biti milosrdni! Budite milosrdni kao Otac, kao što je Isus bio milosrdan prema nama. Svetim uljem davat ćete utjehu bolesnima. Budite spremni gubiti vrijeme posjećujući bolesne i umiruće. Svećenička radost nalazi se samo na tom putu nastojanja svidjeti se Bogu koji nas je izabrao. Svećenik treba biti blizu Bogu u molitvi, biskupu, svećeništvu, drugim svećenicima i Božjem narodu. Imajte uvijek pred očima primjer Dobrog Pastira koji nije došao da bude služen, nego da služi, traži i spašava ono što je izgubljeno – zaključio je Papa.

U poruci za 56. svjetski dan molitve za zvanja, Papa je istaknuo da nas Gospodinov poziv čini nositeljima obećanja i istodobno od nas traži hrabrost da riskiramo s Njim i za Njega. Gospodinov poziv nije uplitanje Boga u našu slobodu; to nije kavez ili teret koji nam je natovaren – napisao je Sveti Otac napomenuo – Naprotiv, to je inicijativa puna ljubavi kojom nam Bog dolazi u susret i poziva nas da uđemo u veliki projekt. Želi da budemo sudionici tog projekta, predstavljajući nam vidik širokog mora i preobilnog ribolova.

 


Autor: VATIKAN

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Poruka stare majke dotaknut će vam srce i ispuniti dušu…