Papa: Cjeloviti razvoj je put dobra kojim je ljudska obitelj pozvana ići

Prije 50 godina bl. Pavao VI. objavio je encikliku

Cjeloviti razvoj je put dobra kojim je ljudska obitelj pozvana ići – istaknuo je papa Franjo u svom govoru sudionicima Međunarodne konferencije koju je u prigodi 50. obljetnice objavljivanja socijalne enciklike „Populorum progressio“, blaženoga Pavla VI., organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Blaženi je Pavao VI. prije pedeset godina objavio svoju encikliku „Populorum progressio“, a udarna misao vodilja enciklike jest: „Razvoj je novo ime mira.“ U toj enciklici papa Pavao VI. poziva sve narode svijeta da započnu dijalog i suradnju kako zemlje u razvoju više ne bi bile u opasnosti da ih satre dug. Ona također izražava i načelo solidarnosti. Sudionici Međunarodne konferencije su se okupili kako bi proučili teološke, antropološke i pastoralne aspekte enciklike te formulirali smjernice za djelovanje novog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Upravo je tema cjelovitog ljudskog razvoja bila u središtu pozornosti Papinog govora sudionicima konferencije. Prisutne je upitao o značenju te fraze danas i u bliskoj budućnosti. Sveti je Otac odgovorio da cjeloviti ljudski razvoj znači „integrirati različite narode svijeta“. Dužnost solidarnosti od nas zahtijeva da tragamo za pravednim načinom raspodjele, jer u svijetu postoji dramatična nejednakost između onih koji imaju previše i onih koji nemaju ništa, uključujući one koji odbacuju i one koji su odbačeni. Papa je istaknuo da će jedino put integracije omogućiti budućnost mira i nade.

Govoreći o pitanju socijalne integracije, papa Franjo se osvrnuo na načelo supsidijarnosti, potvrđujući da svi mogu nešto ponuditi društvu. To je istodobno i pravo i dužnost u svrhu čovječnoga suživota otvorenoga svima. Istaknuo je kako su gospodarstvo, financije, posao, kultura, obiteljski život i religija bitni elementi tog razvoja. Nijedan od tih elemenata nije apsolutan i nijedan se ne može isključiti iz koncepta cjelovitog ljudskog razvoja koji računa s tim da je ljudski život poput orkestra koji dobro svira ako su različiti instrumenti usklađeni te koriste iste note.

Daljnji je izazov integracija pojedinačne i zajedničke dimenzije. Papa se osvrnuo na zapadnjačku kulturu koja je uzdigla pojedinca sve dok nije postao poput otoka te na ideološke vizije i političke moći koje su zdrobile osobu, poimajući ju kao dio mase i oduzimajući joj slobodu. Prozvao je gospodarske sile koje preobražavaju globalizaciju u tržište pukog profita, umjesto da potiču veće dijeljenje među ljudima.

Sveti je Otac istaknuo da se ja i zajednica međusobno ne natječu, dapače ja sazrijeva samo u prisutnosti istinskih međuljudskih odnosa, a zajednica je plodna kada su sve njezine sastavnice kako zajedno tako i pojedinačno plodne. To još više vrijedi za obitelj koja je prva stanica društva i u kojoj učimo živjeti zajedno.

Papa Franjo je podsjetio kako je blaženi Pavao VI. upozorio da se razvoj ne svede na puki ekonomski rast. On se ne sastoji u posjedovanju sve više i više dobara. Razvoj čovjeka – objasnio je Sveti Otac – znači integraciju duše i tijela. No ta integracija istodobno znači da nikakav razvoj ne može doista ostvariti svoju svrhu ako ne poštuje ono mjesto gdje je za nas Bog prisutan i gdje govori našim srcima.

Isus je put – objasnio je Papa – po njemu se Bog očitovao u punini, u njemu Bog i čovjek nisu podijeljeni i razdvojeni jedan od drugoga. To je put koji Crkva nastoji ponuditi svijetu, put koji čine Kristove geste ozdravljenja, oslobođenja i pomirenja koje smo danas pozvani ponovno pružiti mnogim ranjenima uz put.

U tom smislu pojam osobe, koji se rodio i sazrio u kršćanstvu, pomaže u ostvarivanju cjelovitog ljudskog razvoja – istaknuo je Sveti Otac. Osoba uvijek izražava odnos, a ne individualizam; uključivost, a ne isključivost; jedinstveno i neotuđivo dostojanstvo, a ne iskorištavanje; slobodu, a ne prisilu. Crkva se nikad ne umara nudeći tu mudrost i svoje djelo svijetu, svjesna kako je cjeloviti [ljudski] razvoj put dobra kojim je ljudska obitelj pozvana ići – kazao je na kraju papa Franjo.

 

izvor: radio vatikan

982 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: