Vijesti iz Vatikana

Papa: Budi volja Tvoja, hrabra je molitva onih koji vjeruju da je Bog Otac

Božja je volja spasenje čovjeka, svih ljudi, svakoga od nas


Budi volja Tvoja, hrabra je molitva onih koji vjeruju da je Bog Otac – rekao je papa Franjo danas u katehezi tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra. Nastavljajući niz kateheza o molitvi „Oče naš“, Papa je tumačio treći zaziv te molitve: „Budi volja tvoja“. Naglasio je da ga treba iščitavati u jedinstvu s prvim dvama: „sveti se ime Tvoje“ i „dođi kraljevstvo Tvoje“, tako da cjelina tvori triptih; „sveti se ime Tvoje, dođi kraljevstvo Tvoje, budi volja Tvoja“.

Prije nego što se čovjek počeo brinuti o svijetu, postojala je neumorna Božja briga za čovjeka i svijet – rekao je Sveti Otac i podsjetio – Cijelo evanđelje odražava taj preokret perspektive. Grešnik se Zakej penje na drvo jer želi vidjeti Isusa, no ne zna da ga je Bog već mnogo ranije tražio. Kada dođe Isus, kaže mu: „Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući“. Na kraju Isus kaže: „Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!“ (Lk 19,5.10).

To je Božja volja za koju molimo da se ispuni – rekao je papa Franjo i upitao – Što je Božja volja utjelovljena u Isusu? Tražiti i spasiti ono što je izgubljeno. U molitvi ištemo da traženje Boga urodi plodom, da se ispuni Njegov univerzalni plan spasenja; najprije u svakome od nas, a onda u cijelom svijetu. Jeste li razmišljali što to znači da nas Bog traži? Svatko od nas može upitati: „Traži li me Bog?“ Da! Bog nas traži, Bog vas traži. Svakoga osobno. Velik je Bog! Mnogo je ljubavi u tome.

Bog nije dvosmislen, ne krije se iza zagonetki, nije planirao budućnost svijeta na neodgonetljiv način – rekao je Papa i napomenuo – Ne, On je jasan. Ako to ne shvaćamo, mogli bismo ne razumijeti značenje trećeg izraza „Oče naša“. Naime, Biblija je puna izraza koji nam govore o pozitivnoj Božjoj volji prema svijetu. U Katekizmu Katoličke Crkve nalazimo skup citata koji svjedoče o toj vjeri i strpljivoj Božjoj volji (KKC br. 2821-2827). Sveti Pavao u Prvoj poslanici Timoteju piše: „Bog hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine“ (1Tim 2,4).

Bez sumnje, to je Božja volja: spasenje čovjeka, svih ljudi, svakoga od nas – rekao je Sveti Otac i nastavio – Bog svojom ljubavlju kuca na vrata našega srca. Zašto? Pa da bi nas privukao sebi i vodio naprijed putom spasenja. Svojom ljubavlju Bog je blizu svakome od nas kako bi nas uzeo za ruku i vodio prema spasenju. Mnogo je ljubavi u tome! Dakle, moleći “neka bude volja Tvoja”, nismo pozvani da prigibamo glavu kao da smo robovi. Ne! Bog želi da budemo slobodni; Njegova nas ljubav oslobađa. Naime, „Oče naš“ je molitva djece, a ne robova; djece koja poznaju srce svoga Oca i sigurna su u Njegov plan ljubavi.

Jao nama ako bismo, izgovarajući te riječi, slijegali ramenima predajući se pred sudbinom koja nam se protivi i koju ne možemo mijenjati – rekao je papa Franjo i dodao – Naprotiv, to je molitva puna žarkog povjerenja u Boga koji nam želi dobro, život i spasenje. To je hrabra i borbena molitva, jer u svijetu ima mnogo, pa i previše stvarnosti koje nisu u skladu s Božjim planom. Svi ih poznajemo. Parafrazirajući proroka Izaiju, mogli bismo reći: „Oče ovdje je rat, zloupotreba i iskorištavanje; no, znamo da hoćeš naše dobro, zato te molimo da bude volja Tvoja! Gospodine, okreni planove svijeta, mačeve pretvori u plugove i koplja u srpove; da se nitko više ne bavi umjetnošću rata!”(Iz 2,4). Bog želi mir.

„Oče naš“ je molitva koja u nama ražaruje istu ljubav koju Isus ima prema volji Očevoj; to je plamen koji nas tjera da ljubavlju preobrazimo svijet – rekao je Papa i istaknuo – Kršćanin ne vjeruje u neizbježnu „sudbinu“. U vjeri kršćana ne postoji ništa slučajno; umjesto toga postoji spasenje koje čeka da se očituje u životu svakoga muškarca i žene, te da se ostvari u vječnosti. Ako se molimo, to je zato što vjerujemo da Bog može i želi preobraziti stvarnost pobjeđujući zlo dobrom. Ima smisla poslušati i prepustiti se takvom Bogu pa i u vrijeme teških kušnji.

Tako je bilo i s Isusom u Getsemanskom vrtu kada je iskusio tjeskobu i molio: „Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!“ (Lk 22,42) – rekao je Sveti Otac i primijetio – Isus je pritisnut zlom svijeta, no prepušta se s povjerenjem oceanu ljubavi Očeve volje. Pa i mučenici u svojim kušnjama nisu tražili smrt, nego uskrsnuće. Bog nas, iz ljubavi, može voditi teškim putovima kako bismo iskusili bolne rane i trnje, no nikada nas neće napustiti. Uvijek će biti s nama, pored nas i u nama.

Za vjernike to je više od nade, to je sigurnost – rekao je papa Franjo i istaknuo – Bog je s nama. Isto nalazimo u prispodobi u Lukinom evanđelju koja govori o neprestanoj potrebi molitve. Isus kaže: „Neće li onda Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve ako i odgađa stvar njihovu?“ (Lk 18,7-8). Takav je Gospodin, tako nas ljubi i želi nam dobro.

Nakon kateheze Papa je sve pozvao da zajedno izmole „Oče naš“ i na kraju je pozdravio sve prisutne, potičući da korizmeni put kojim hodimo svima bude prigoda za istinsko obraćenje kako bismo zadobili punu zrelost vjere u Krista, željni širiti Njegovo evanđelje u svakom životnom ozračju u kojem se nalazimo.

 


Autor: Vatikan

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Novi nagovor don Josipa Radića na temu: "Znajte, mnoge duše odlaze…