PAPA: Bog nas uvijek prvi ljubi, traži, očekuje…

Donosimo cjeloviti tekst današnjega Papinog nagovora:

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Biblijska čitanja ove nedjelje, na blagdan Presvetoga Trojstva, nam pomažu ući u otajstvo Božjeg identiteta. Drugo čitanje predstavlja pozdravne riječi koje Pavao upravlja zajednici u Korintu: „Milost Gospodina Isusa Krista, ljubav Boga i zajedništvo Duha Svetoga sa svima vama“ (2 Kor 13,13). Ovaj „Apostolov“ blagoslov rezultat je njegova osobnog iskustva Božje ljubavi, ljubavi koju mu je otkrio uskrsli Krist i koja mu je promijenila život i „nagnala” ga donijeti Evanđelje poganima. Pošavši od toga svog iskustva milosti, Pavao može hrabriti kršćane ovim riječima: „Radujte se, usavršujte se, tješite se, […] mir njegujte” (r. 11). Kršćanska zajednica, unatoč svim svojim ljudskim ograničenjima, može postati odrazom zajedništva Presvetoga Trojstva, njegove dobrote i ljepote. Ali ovo – kao što i sam Pavao svjedoči – ovisi o iskustvu Božje milosti, njegova oprosta.

I „to se događa Židovima u izlasku (iz Egipta). Kada su ljudi raskinuli Savez, Bog se javio Mojsiju iz oblaka, kako bi obnovio taj savez, proglašavajući svoje ime i njegovo značenje: „Jahve, Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću” (Izl 34.6). To ime izražava da Bog nije daleko i zatvoren u sebe, nego je Život koji se želi priopćiti; otvorenost, Ljubav koja otkupljuje čovjeka od nevjernosti. Bog je „milosrdan”, „milostiv” i „bogat dobrotom”, jer nam se nudi da prevladamo svoje granice i nedostatke, kako bi nam oprostiti grješke, da nas vrati na put pravednosti i istine. Ovo Božje otkrivenje svoje ispunjenje nalazi u Novom zavjetu, zahvaljujući Kristovoj riječi i njegovu poslanju spasenja. Isus nam je pokazao Božje lice, jedan u biti, a trojstven u osobama; Bog je posve i samo Ljubav, u suodnosu koji sve stvara, otkupljuje i posvećuje: Otac, Sin i Duh Sveti.

A današnje Evanđelje „na scenu dovodi” Nikodema, koji je – makar imajući važno mjesto u vjerskoj i građanskoj zajednici svoga vremena – nastavio tražiti Boga. Nije mislio: „Stigao sam“ ; ne, nije prestao tražiti Boga. Sada opaža odjek njegova glasa u Isusu. U noćnom dijalogu s Nazarećaninom, Nikodem konačno shvaća da ga je Bog već tražio i očekivao; da ga osobno voli. Bog uvijek prvi traži nas; očekuje nas; prvi nas voli. Poput bademova cvijeta – kaže Prorok – prvi procvjeta!  Isus mu ustvari ovako govori: „Bog je tako ljubio svijet da je dao Sina, Jedinorođenca, da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni” (Iv 3,16). Što je to život vječni? To je bezmjerna i besplatna Očeva ljubav koju nam je Isus darovao na križu, prikazavši za naše spasenje svoj život. Ta ljubav s djelovanjem Duha Svetoga je zasjala novim svjetlom na zemlji i u svakom ljudskom srcu koje ga prima; svjetlo koje otkriva mračne kutove, tvrdoće koje nas priječe u donošenju dobrih plodova ljubavi i milosrđa. Neka nam Djevica Marija pomogne da uvijek dublje ulazimo, čitavim svojim bićem, u trojstveno zajedništvo, kako bismo živjeli i svjedočili ljubav koja daje smisao našem postojanju.

NAKON ANGELUSA


Draga braćo i sestre,

jučer je, u La Speziji, blaženom proglašenja Itala Mela. Odrasla u obitelji, daleko od vjere, u mladosti se izjasnila kao ateistica, ali se nakon intenzivnoga duhovnog iskustva obratila. Radila je među sveučilišnim katolicima; nakon čega je postala benediktinska oblata i prelazi mistični put usmjeren na otajstvo Presvetoga Trojstva, koje danas slavimo na poseban način. Svjedočanstvo nove Blaženice neka nas ohrabri, u našim danima, da često svoje misli upravimo Bogu Ocu, Sinu i Duhu Sveto koji prebiva, u ćeliji našeg srca.

Pozdravljam sve vas, dragi Rimljani i hodočasnici: župne skupine, obitelji, udruge. Posebno pozdravljam vjernike iz Montpelliera, s Korzike i Malte; te iz Italije, vjernicima iz Padove i Norbella i djeci iz Sassuolo. Posebnu misao (upravljam) bolivijskoj zajednici koja živi u Rimu i slavi Djevicu Copacabane. Želim vam svima dobru nedjelju. I molim vas, nemojte zaboraviti moliti za mene. Dobar vam tek i doviđenja!

 

Autor: radiovaticana.va/rastimo u vjeri

698 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: