Papa, Angelus: Ne možemo mirno promatrati vapaj gladi u svijetu

Skupite preostale ulomke da ništa ne propadne!

Evanđelje današnje liturgije govori o umnažanju kruha i ribe – rekao je papa Franjo vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra u Vatikanu prije molitve Anđeoskog pozdravljenja. Vidjevši silno mnoštvo koje ga je slijedilo oko Galilejskog jezera, Isus se obratio apostolu Filipu i upitao ga: „Gdje da kupimo kruha da ovi blaguju?” Naime, ono malo novaca što su Isus i apostoli imali, nije bilo dovoljno da nahrane toliko mnoštvo. Tada Andrija, jedan od dvanaestorice učenika, dovede Isusu dječaka koji je dao sve što je imao: pet kruhova i dvije ribe. Ali što je to za tolike? – upitao je Andrija.

Dječak je također vidio mnoštvo – rekao je Papa – gledao je svoj kruh koji je imao i rekao: to je ono što imam, ako to može poslužiti, dajem to. Taj dječak nas potiče na razmišljanje. Ta njegova hrabrost… Takvi su mladi, imaju hrabrosti. Moramo im pomoći da napreduju u toj hrabrosti – primijetio je. Ipak, Isus je naredio apostolima da posjednu ljude, a onda je uzeo taj kruh i ribe, zahvalio Ocu te ih razdijelio, i svi su se nahranili do sitosti.

Tim nas evanđeoskim odlomkom liturgija potiče da ne prestanemo gledati u Isusa koji se u evanđelju po Marku koje smo čitali prošle nedjelje, vidjevši silno mnoštvo, sažalio nad njima. I dječak koji je imao pet kruhova shvatio je to Isusovo suosjećanje koje ga je potaklo da dade ono što ima – rekao je Papa i nastavio – Danas pak, evanđelist nam Ivan ponovo pokazuje Isusa koji se pažljivo brine za osnovne potrebe ljudi. Događaj proizlazi iz konkretne činjenice: ljudi su gladni, te Isus uključuje svoje učenike kako bi ta glad bila zadovoljena.

Isus se nije ograničio samo na darivanje hrane mnoštvu – napomenuo je Papa – nego im je dao svoju riječ, utjehu, svoje spasenje, i na kraju svoj život. Sigurno, učinio je i to, pobrinuo se za hranu za tijelo. Međutim, mi, njegovi učenici, ne možemo se pretvarati. Samo ako imamo osjećaja za najjednostavnije zahtjeve naroda, i ako ih pratimo u njihovim konkretnim životnim prilikama, moći će nas čuti kada budemo govorili o višim vrijednostima.

 

Božje ljubavi prema čovječanstvu koje je gladno kruha, slobode, pravde, mira i osobito njegove božanske milosti, nikad ne manjka – rekao je papa Franjo i primijetio – Isus i danas hrani ljude, prisutan je na živ i utješan način, čineći to po nama. Stoga nas evanđelje poziva da budemo raspoloživi i zauzeti kao taj dječak koji, postavši svjestan da ima pet kruhova, kaže: „dajem to, a ti vidi dalje…“

Suočeni s vapajem gladi, svih vrsta gladi, mnoge braće i sestara u svakom dijelu svijeta, ne možemo to samo mirno promatrati kao da nas se ne tiče. Navještaj Krista, kruha vječnoga života, zahtijeva velikodušnu zauzetost u solidarnosti prema siromašnima, slabima, posljednjima i bespomoćnima. Ta djela koja izražavaju blizinu i ljubav, najbolja su potvrda kvalitete naše vjere kako na osobnoj, tako i na razini zajednice – istaknuo je Papa.

Na kraju tog događaja kada su se svi nasitili, Isus je rekao učenicima: “Skupite preostale ulomke da ništa ne propadne!” Želio bih vam predložiti za razmišljanje upravo tu Isusovu rečenicu – rekao je Sveti Otac i dodao – Mislim na ljude koji su gladni, a koliko hrane mi bacamo. Svatko od nas mora razmisliti što radi s hranom koja mu preostane od ručka i večere. Ako imate običaj bacati hranu, preporučam vam da razgovarate sa svojim djedovima i bakama koji su proživjeli vrijeme nakon II. svjetskog rata i pitate ih što su činili s hranom koja je preostala. Nemojte nikada bacati hranu koja vam ostane. To je savjet, ali i ispit savjesti: što činite doma s hranom koja preostane.

Molimo Blaženu Djevicu Mariju da u svijetu prevladaju programi koji su posvećeni razvoju, hrani i solidarnosti, a ne oni mržnje, naoružanja i rata. Nemojte zaboraviti sliku hrabrog dječaka koji je dao ono malo što je imao da bi nahranio silno mnoštvo. Uvijek budite hrabri i nemojte zaboraviti pitanje što činite s hranom koja preostane u vašoj kući – zaključio je papa Franjo.

 

Autor: vaticannews.va/rastimo u vjeri

 1,269 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.