Pag jedini uz Pariz i Rim ima trn koji je bio na Isusovoj glavi, obnavlja se štovanje

Za desetak dana Pagom će prvi put nakon 1945. proći procesija sa Svetim trnom, relikvijom koju je u
Pag donio fra Ivan Tutnić 1443. godine, na povratku iz Svete Zemlje.


On ju je svojoj sestri, koludrici s. Mariji donio na svečano monaško zavjetovanje u paški samostan, nakon čega ga koludrice stoljećima brižno čuvaju sve do danas, kada je postao dio postava Stalne izložbe crkvene umjetnosti ženskog benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu, javlja portal O57info

– Želimo senzibilizirati javnost da Pag, jedini uz Pariz i Rim, čuva nešto jedinstveno – trn za koji vjerujemo da je bio u Isusovoj glavi. Budući da je ovih dana aktualizirana priča oko Isusove krune koja se čuva u pariškoj Notre-Dame, htjeli smo se na ovaj način solidarizirati s nesrećom, ali i pokazati da naša vjera, ali i tradicija i građa, ne zaostaju za europskima, rekao je danas na konferenciji za medije u Nadbiskupskom ordinarijatu rođeni Pažanin, svećenik mr. Dario Tičić.

Rekao je kako su stoljećima Pažani padali ničice pred ovim trnom, proživljavajući tako njegovu muku, a jednom godišnje, na blagdan sv. Marka, koji se slavi baš danas, nosili su ga u blagoslov polja. Pažani su gledali u trn, i ako je bio ispravan i djelovao svjež, vjerovali su da će godina biti dobra, a ako je bio smežuran znali su da neće.

O povijesnom aspektu relikvije, njezinoj vjerodostojnosti i dokumentima koji to potvrđuju pričao je izv. prof. dr. sc. Miroslav Granić. Kada je spomenuti fra Tutnić relikviju darovao sestri, napravila se javna isprava u kojoj je posvjedočio kako je došao do nje i opisano kako će se ona štovati. Taj običaj održao se do 1945., kada vjernici nisu dobili dopuštenje za održavanje procesije.

– Vjerodostojnost relikvije osvjedočena je javnom ispravom. Mnoge relikvije iz srednjeg vijeka diljem kršćanskog svijeta najvećim se dijelom baziraju na tradiciji. Mnoge su i odbačene nakon podvrgavanja kritici. Na sreću, grad Pag ima o tome pisano vjerodostojno javno svjedočanstvo, izvorno napisano na pergameni, koja je početkom 20. stoljeća nestala. No mudri gradski oci odlučili su da grad dobije zbirku najvažnijih isprava te je u kodeks kojeg danas pokazujemo ušao i tekst s pergamene, u kojoj se potvrđuje autentičnost trna, rekao je dr. Granić.

Znanstveno istraživanje i usporedba s krunom u Notre-Dame ili relikvijom trna koja se nalazi u Rimu nije moguća jer je trn zatvoren od donošenja u Pag i otvaranjem bi ga se moglo nepovratno oštetiti.

Zamjenica opatice paškog samostana s. Benedikta Halilović posvjedočila je kako su koludrice uvijek molile pred trnom, a u Drugom svjetskom ratu čudesno je ostao netaknut u razorenom samostanu, kada je na Pag bilo usmjereno 18 topova.

Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i direktorica Turističke zajednice rekli su kako je javni interes prezentirati bogatu sakralnu baštinu ovog grada, a procesija Svetog trna je impuls da se krene u razvoj vjerskog turizma. Prva mogućnost za potpuni doživljaj je procesija s trnom u subotu u 19 sati, kada će obred predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

A kakva će biti godina pred nama?

– Trn je uspravan, posvjedočio je mr. Tičić.


Autor:   057info.hr/medjugorje-info.com

 1,612 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.