Vijesti

Pag jedini uz Pariz i Rim ima trn koji je bio na Isusovoj glavi, obnavlja se štovanje

Za desetak dana Pagom će prvi put nakon 1945. proći procesija sa Svetim trnom, relikvijom koju je u
Pag donio fra Ivan Tutnić 1443. godine, na povratku iz Svete Zemlje.


On ju je svojoj sestri, koludrici s. Mariji donio na svečano monaško zavjetovanje u paški samostan, nakon čega ga koludrice stoljećima brižno čuvaju sve do danas, kada je postao dio postava Stalne izložbe crkvene umjetnosti ženskog benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu, javlja portal O57info

– Želimo senzibilizirati javnost da Pag, jedini uz Pariz i Rim, čuva nešto jedinstveno – trn za koji vjerujemo da je bio u Isusovoj glavi. Budući da je ovih dana aktualizirana priča oko Isusove krune koja se čuva u pariškoj Notre-Dame, htjeli smo se na ovaj način solidarizirati s nesrećom, ali i pokazati da naša vjera, ali i tradicija i građa, ne zaostaju za europskima, rekao je danas na konferenciji za medije u Nadbiskupskom ordinarijatu rođeni Pažanin, svećenik mr. Dario Tičić.

Rekao je kako su stoljećima Pažani padali ničice pred ovim trnom, proživljavajući tako njegovu muku, a jednom godišnje, na blagdan sv. Marka, koji se slavi baš danas, nosili su ga u blagoslov polja. Pažani su gledali u trn, i ako je bio ispravan i djelovao svjež, vjerovali su da će godina biti dobra, a ako je bio smežuran znali su da neće.

O povijesnom aspektu relikvije, njezinoj vjerodostojnosti i dokumentima koji to potvrđuju pričao je izv. prof. dr. sc. Miroslav Granić. Kada je spomenuti fra Tutnić relikviju darovao sestri, napravila se javna isprava u kojoj je posvjedočio kako je došao do nje i opisano kako će se ona štovati. Taj običaj održao se do 1945., kada vjernici nisu dobili dopuštenje za održavanje procesije.

– Vjerodostojnost relikvije osvjedočena je javnom ispravom. Mnoge relikvije iz srednjeg vijeka diljem kršćanskog svijeta najvećim se dijelom baziraju na tradiciji. Mnoge su i odbačene nakon podvrgavanja kritici. Na sreću, grad Pag ima o tome pisano vjerodostojno javno svjedočanstvo, izvorno napisano na pergameni, koja je početkom 20. stoljeća nestala. No mudri gradski oci odlučili su da grad dobije zbirku najvažnijih isprava te je u kodeks kojeg danas pokazujemo ušao i tekst s pergamene, u kojoj se potvrđuje autentičnost trna, rekao je dr. Granić.

Znanstveno istraživanje i usporedba s krunom u Notre-Dame ili relikvijom trna koja se nalazi u Rimu nije moguća jer je trn zatvoren od donošenja u Pag i otvaranjem bi ga se moglo nepovratno oštetiti.

Zamjenica opatice paškog samostana s. Benedikta Halilović posvjedočila je kako su koludrice uvijek molile pred trnom, a u Drugom svjetskom ratu čudesno je ostao netaknut u razorenom samostanu, kada je na Pag bilo usmjereno 18 topova.

Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i direktorica Turističke zajednice rekli su kako je javni interes prezentirati bogatu sakralnu baštinu ovog grada, a procesija Svetog trna je impuls da se krene u razvoj vjerskog turizma. Prva mogućnost za potpuni doživljaj je procesija s trnom u subotu u 19 sati, kada će obred predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

A kakva će biti godina pred nama?

– Trn je uspravan, posvjedočio je mr. Tičić.


Autor:   057info.hr/medjugorje-info.com

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Papa Franjo danas je prijepodne primio u audijenciju oko 100…