Pater Arek Krasicki

P. Arek Krasicki: Isus oslobađa hipokrizije

“Ne trebaš tražiti ni vezu s ‘moćnicima’ ovoga svijeta, niti neke velike prijatelje koji će ti sve ‘srediti’. Ako imaš Isusa za prijatelja, sve ćeš dobiti, a prije svega dobit ćeš ono što je za tebe najbolje i spasonosno”,poručuje p. Arek Krasicki.


O pitanju licemjerstva  na temelju Evanđelja promišlja doc. dr. sc. p. Arkadiusz Krasicki, CSSp, profesor na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru.

Isus oslobađa hipokrizije

(Mt 22, 15-21)

Divim se Isusu na njegovoj jednostavnosti. On ima samo jedno lice. Njegov je život istina. Isus je nešto sasvim suprotno od toga što su bili farizeji. Oni su sebe zvali ‘čistima’, odijeljenima od grješnika, ali imali su više lica. Isusova neposrednost me oduševljava. Nije se nikada bojao reći istinu o čovjeku, a osobito o farizejima: ‘Imate đavla za oca’ ili ‘zašto me iskušavate’ ili ‘leglo gujino’ ili pak ‘vi ste hipokriti – licemjeri’. Zanimljivo je da svaki put kada farizeji napadaju Isusa, čine to u grupi. Nikada Isusa ne napada farizej pojedinačno. Možda zato što zbog svojih laži trebaju potporu drugih hipokrita. Isus zna što je istina i nikada se ne obazire na ljudsko mišljenje, u smislu ‘A možda neću im reći jer će se još uvrijediti’. Zadivljuje me Isus kao pravi učitelj jednostavnosti. Čini se da i farizeji to dobro znaju. Isus stoji iza svojih riječi. On pozna ljudsko srce koje želi osloboditi od hipokrizije.

Farizeji su htjeli uvesti Isusa u sukob. To bi trebao biti politički sukob zbog neplaćanja poreza. No izgleda da je Isus bio pravi domoljub. Nije izbjegavao poreze. Nije kombinirao. Nije varao. Bio je jednostavan i istinit. U tom odlomku pojavljuje se još jedna politička grupa koja je jako nemilosrdna prema Isusu. To su herodovci. Farizeji i herodovci nisu se podnosili, ali kad je u pitanju Isus, ‘skompali’ su se. Te dvije političko-religiozne skupine su bile protivne Isusu. On je prekoračio njihov format i hipokriziju. Izgleda da nije dobro kada religiozni vladari (farizeji) sklapaju poslove s političarima (herodovci). Tada je vrlo lako upasti u zamku. U ovom slučaju rezultat je mogao biti poguban za Isusa. Najgore je kada se oni, koji bi trebali brinuti za vječni život, bave previše ovozemaljskim, kao da ne postoji onaj vječni i sve završava na zemlji.

Duhovna i politička elita vodile su bitku oko poreza umjesto života nakon smrti. Oni su vidjeli samo denar s licem Cezara. To da su herodovci bili novčano orijentirani ne začuđuje, ali čudi činjenica da su pobožni farizeji više željeli gledati carev lik na novčiću, nego slušati Božju riječ koju im je donio Isus. No pustit ćemo njih jer svejedno ništa više ne možemo promijeniti.

Isusov učenik mora prepoznati kako je ovdje riječ o njemu. Koja je čežnja koju nosiš u svom srcu? Želiš li stalno gledati carev ili Isusov lik? Želiš li gledati u careve hladne zjenice ili u Isusove tople zjenice, pune ljubavi koje su usmjerene prema tebi? Isusovi učenici često zaboravljaju na svoju budućnost. Teže ponajprije za sadašnjosti. Kao da ne vjeruju u nebo, u uskrsnuće. To se može dogoditi i biskupima i svećenicima. Farizej je čovjek s više lica. To je onaj koji nosi maske i govori o sebi da je svet. Herodovac znači ‘sin junaka’. To su ljudi koji isključivo žive ovozemaljski život. A što će biti kada se te osobine spoje u jedno?! Čuvajte se farizejskog i herodovskog ‘kiseliša’. To je prava vinjaga. Sve što država traži od tebe daj joj, ali i sve što Bog traži od tebe, daj mu. Država ti osigurava ovozemaljski život. No Bog ti nudi vječnost.

Isus ne zadržava denar s likom cara. On ga vraća onima koji vjeruju caru. Ako u tebi već sada nema želje za Isusom i za njegovim očima, kako ćeš u nebo? Ako sada ne možeš s njim izdržati sat vremena ili deset minuta, kako ćeš s njim biti kroz cijelu vječnost?

Možda i sam osjećaš da se boriš s vlastitom hipokrizijom. Možda tvoj najveći problem jest novac jer ga nikad dosta. Možda misliš kako to sve nema smisla. Sjedni do Isusovih nogu i osluškuj njegov glas. Samo on može reći istinu o tebi. A možda si stavljen na iskušenje. Nemaš više novaca kako bi platio i još jedan porez. Predaj to Gospodinu. On ima za tebe plan i sigurno nećeš loše proći. Ne trebaš tražiti ni vezu s ‘moćnicima’ ovoga svijeta, niti neke velike prijatelje koji će ti sve ‘srediti’. Ako imaš Isusa za prijatelja, sve ćeš dobiti, a prije svega dobit ćeš ono što je za tebe najbolje i spasonosno.”

Autor: pater Arek Krasicki/fotografija: Jurmal Spiritual

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
ISUSOV grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mramornu edikulu,…