Za ovaj Božić čuvajmo se isprazne pobožnosti!

Dogodi nam se, i to posve lako, da u vrijeme Božića budemo odviše “pobožni”. Toliko “pobožni” da se silno trudimo primijetiti sve i svakoga oko sebe, poradi sebe. Toliko “pobožni” da postanemo patetični, a kad sve prođe, i blagdanski stres ishlapi, patetiku iznova zamijeni ispraznost srca.

Ako se ičega ovoga Božića treba čuvati, onda je to isprazna pobožnost, lažna uljudnost i patetika!

Šuplja je riječ zahvalnosti Bogu, ako nije životna naša zahvalnost Čovjeku. Šuplje je naše nastojanje da se “očuvamo” od svijeta i zbilje, a okaljamo se ravnodušnošću. Kloneći se izloženosti, klonimo se i ljudi. U svojoj “predanosti” Bogu, zanemarujemo Čovjeka. U zanesenosti za vječnošću, preziremo vrijeme.

Ako je išta veličanstveno u Božiću, onda je to što se u njemu spajaju Nebo i Zemlja. Duh i materija bivaju jedno. Ljubav se rodila u Tijelu, vremenu i prostoru. Ako ove Istine srcem shvaćam i živim, ne mogu dopustiti da Nada u meni bude zgrčena, da strepnja nadjača sve snage u meni. Ne mogu i neću dopustiti da Radost u meni uvene i da Život u meni otupi. Ne mogu i neću!!!

Čuvajte se, posebno ovih dana, lažne i isprazne pobožnosti. Pobožnosti kiča u kojoj Ljubljenoga Boga, u srcu svakog čovjeka bilo koje vjere, nacionalnosti, boje kože ili životnoga opredjeljenja ostavljamo po strani, samotnoga i promrzloga pred vratima našega studenog srca, a onda sve to još lakomisleno nazivamo “sebedarjem”.

Uistinu, postoji “pobožnost” kojom se udaljujemo od Božića, jer ne možemo doći do Božića prođemo li mimo čovjeka!!! Nemojte u svojoj “pobožnosti” izigrati i sebe, i svoje, i Božić!!!

Molim Te, Ljubavi, Tebe koja si odvijeka sveprisutna, Tebe koja se uvijek iznova rađaš u našim srcima i koja si u svoj veličini zasjala u Djetetu Isusu, učini nas sposobnima da u običnosti prepoznamo čudesnost, da živimo Život kao Čudo prepuno Blagoslova koje nam je i primati i razdavati…

… kako na Zemlji, tako i na Nebu, Amen.


 vlč. Zlatko Sudac

 6,507 total views,  1 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.