Vijesti

Osijek – Grad na Dravi (Povijest) – VIDEO

Prvi hrvatski tramvaj počeo je voziti davne 1884. godine u Osijeku)


Počeci kršćanstva u Mursi (staro ime Osijeka) sežu u 1. stoljeće. Po predaji, tu je kršćanstvo propovijedao učenik svetog Petra i njegov treći nasljednik na papinskoj stolici papa Klement I (91-100). On ovdje utemeljuje biskupsko sjedište. Malo se gradova može dičiti tako drevnom i časnom tradicijom.

Gornjogradska župa nastala je zapadno od Tvrđe. Tu je 1732., na groblju, podignuta prva župna crkva, a od 1735. vode se i matične knjige. U 19. stoljeću crkva je postala malena i neugledna usred novih građevina.

Osijek kakvog danas poznajemo nastao je spajanjem tri gradske četvrti: Donjeg grada, Gornjeg grada i Tvrđe u jedinstvenu cjelinu. Dogodilo se to 2. prosinca 1786. godine. Ujedinjene u jedinstvenu cjelinu bilo je preduvjet za proglašenje Osijek slobodnim kraljevskim gradom 28. kolovoza 1809. godine.

No, Osijek je zapravo puno stariji. Stara keltska Mursa postojala je na prostorima današnjeg osječkog Donjeg grada Osijek još prije dva tisućljeća.

Nakon propasti Rimskog carstva i rimske Murse, na tom prostoru položeni su u 10. stoljeću temelji Osijeka, a prvo spominjanje imena Osijeka, mađarski Eszek, datira iz 1196. godine, što bi značilo kako je prvi pisani trag o Osijeku star  825  godina.


Izvor: povijest.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Knjiga je plod autorova 50-godišnjeg proučavanja biljaka i 20-godišnjeg iskustva…