Opća audijencija (srijeda, 24. siječnja 2018). Kateheza Apostolski pohod u Čile i Peru

Svoju današnju opću audijenciju na Trgu svetog Petra u Vatikanu, koju su iz dvorane Pavla VI., na video zaslonima pratili bolesnici, među kojima brojna djeca,  papa je Franjo započeo prisjećajući se svih dobrih ljudi koje je susreo tijekom svojeg apostolskog putovanja u Čile i Peru.

Pritom je istaknuo da je ono bilo pod geslom: „Dajem vam svoj mir“, a to su Isusove riječi upućene učenicima koje ponavljamo u svakoj misi. To je dar mira koji samo umrli i uskrsli Isus može dati onima koji mu vjeruju. Ne samo da svatko od nas treba mir, nego ga treba čitav današnji svijet u kojem se vodi treći svjetski rat u dijelovima.

Na susretu s političkim i građanskim vlastima zemlje – rekao je Papa – ohrabrio sam čileansku demokraciju kao prostor susreta, čvrst i sposoban uključiti različitosti, i za tu svrhu sam kao metodu naznačio put slušanja; osobito slušanje siromašnih, mladih i starih, useljenika, kao i slušanje zemlje. Tijekom prve euharistije odzvanjala su blaženstva koja treba posvjedočiti brigom za bližnje, blizinom, međusobnim dijeljenjem onoga što imamo, jačajući milošću Kristovom tkivo crkvene zajednice i društva u cjelini.

U tom stilu nastojanja da budemo blizu drugima, više vrijede geste nego riječi, i zato sam posjetio ženski zatvor u Santiagu – rekao je Sveti Otac i nastavio – potaknuo sam zatvorenice da od sebe i od institucija zahtijevaju ozbiljnu pripremu za ponovno uključenje u društvo, imajući to pred sobom kao vidik koji daje smisao svakodnevnoj muci. Ne možemo razmišljati o bilo kojem zatvoru bez mogućnosti ponovnog uključenja u društvo, jer ako nema te nade, onda je to beskonačno mučenje. Kada se ide u smjeru ponovnog uključivanja u društvo, i oni koji su osuđeni na doživotne kazne, mogu se ponovo uključiti u društvo kroz rad iz zatvora i na taj način ući u dijalog. Zatvor mora uvijek imati tu dimenziju ponovnog uključenja u društvo.

U Čileu sam imao dva vrlo snažna susreta s čileanskim svećenicima, Bogu posvećenim osobama i biskupima – rekao je potom papa Franjo i dodao – potvrdio sam svoju braću u odbacivanju bilo kakvog kompromisa prema seksualnom zlostavljanju maloljetnika i istodobno u povjerenju u Boga koji preko te teške kušnje pročišćava i obnavlja svoje službenike.

Na jugu i na sjeveru Čilea Papa je slavio misu s domorodcima, te je, osvrćući se na njih istaknuo da su se tom prilikom njihove drame pretvorile u radost i da su oni odaslali apel za mir tražeći sklad u različitosti i kaznu za svako nasilje. Susreti s mladima odgovorili su na kritične izazove nudeći veliki smisao životu novih generacija. Sveti Otac je rekao: predložio sam im model sveobuhvatne formacije koji katolički identitet pretvara u sposobnost sudjelovanja u izgradnji društva koje je ujedinjeno i pluralno, gdje sukobi nisu skriveni, već se vode u dijalogu.

U Peruu je geslo posjeta bilo „Ujedinjeni nadom” – podsjetio je papa Franjo i napomenuo – ujedinjeni ne u neplodnoj jednakosti, svi isti; to nije jedinstvo; nego u čitavom bogatstvu razlika koje nasljeđujemo iz povijesti i kulture. To je posvjedočio susret s narodima peruanske Amazonije koji je također najavio početak Pan-amazonske sinode koja je sazvana za listopad 2019. godine, kao i ostali susreti koji su rekli „ne“ ekonomskoj i ideološkoj kolonizaciji.

Govoreći političkim i građanskim vlastima Perua, izrazio sam divljenje nasljeđu okoliša, kulture i duhovnosti te zemlje i upozorio sam na dvije stvarnosti koje ju teško ugrožavaju: društveno-ekološko srozavanje i korupcija – rekao je Papa i naglasio – nitko nije oslobođen odgovornosti pred tim dvjema mrljama, i dužnost je svih da im se suprotstave.

Na prvoj misi u Peruu u Trujillu koji je prošle godine pogodila oluja – rekao je Sveti Otac – ohrabrio sam narod da se suprotstavi i drugim olujama kao što je kriminal, nedostatak obrazovanja, rada i sigurnog stanovanja, a Bogu posvećene osobe sam pozvao da budu bogate sjećanjem i vjerne svojim korijenima. Među tim korijenima nalazi se i pučka pobožnost Djevici Mariji.

Zadnji dan svojeg boravka u Limi – rekao je papa Franjo – susreo sam se s 500 kontemplativnih redovnica koje su prava pluća vjere i molitve Crkve i čitavog društva. U katedrali sam na poseban način molio za zagovor peruanskih svetaca nakon čega sam se susreo s peruanskim biskupima i mladima, i pozvao ih da slijede primjer svetaca koji nisu izgubili vrijeme uljepšavajući vlastitu sliku, nego su slijedili Krista koji je na njih gledao s nadom.

U današnjoj liturgiji spominjemo se svetog Franje Saleškog – podsjetio je na kraju Papa i uputio mlade da na njegov lik gledaju kao na „nježni primjer“, bolesnike da im bude ohrabrenje da svoja trpljenja prikažu za jedinstvo Crkve, a mladence da im bude primjer kako u obiteljskom životu prepoznati da prvo mjesto treba imati Bog i njegova ljubav.


Izvor: radio Vatikan

4,900 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.