Domagoj i Krešo Jakumetović

Održan seminar molitve, posta i šutnje u Đakovu – u kući Betanija Milosrdnih sestara Svetoga Križa 31.III. – 3.4.2022.


Dana 31. ožujka 2022. godine u poslijepodnevnim satima, nakon okupljanja prijavljenih sudionika, u kući Betanija Milosrdnih sestara Svetoga Križa, započeo je Seminar molitve, posta i šutnje kojeg je voditeljica bila s. Ljilja Pehar, franjevka iz Mostara.

Moto seminara bio je Gospodinov poziv: „Dođite k meni.

I već na samom ulazu u prostorije kuće Betanija mogli smo osjetiti Božju prisutnost – osjećaj kao da smo se vratili svome izvoru od kojega smo potekli. Gospodin nas je zvao, a mi smo se odazvali kako bi osluškivali njegov glas i čuli što nam želi reći, što nam želi poručiti i na koji nas put uputiti u ovom neizvjesnom vremenu u kojem se nalazimo.

Svaki dan održavanja seminara bio je ispunjen duhovnim programom, od jutra pa sve do večeri a nastavljen je i tijekom cijele noći.

 

Jutro je započinjalo molitvom časoslova iz kojega je svaki sudionik ponovio dio Psalma koji mu je posebno progovorio u njegovoj nutrini. U dopodnevnom programu razmatrali smo također i odlomak iz Evanđelja na kojega smo mogli iznijeti svoj osvrt i svoju osobnu molitvu te zahvalu.

U popodnevnim satima program je započinjao molitvom Krunice Božjeg milosrđa. Voditeljica seminara, s. Ljilja, nam je svojim poticajnim i Duhom Svetim nadahnutim riječima kroz mnogobrojne životne primjere, na jedan jednostavan i tih način, otkrivala Božja djelovanja i njegovu providnost.

U trenutcima kada se najmanje nadamo Bog dolazi čovjeku u susret i govori mu: „Dođi k meni. Dođi u moj zagrljaj, u moj mir, u moje Srce i ja ću te odmoriti.“

Večernji dio programa započinjao je Žalosnim otajstvima Gospine krunice kao priprema za svetu misu. Poslije svete mise uslijedilo je zajedničko klanjanje a potom i cjelonoćno klanjanje na način da je svaki sudionik imao svoju uru bdijenja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Za vrijeme doručka, ručka i večere prisutni sudionici blagovali su kruh i vodu kako bi se još više kroz značenje tog velikoga nam Božjeg dara – kruha približili živom kruhu – Kristu. Prilikom blagovanja slušali smo meditativnu glazbu koja nas je još više uranjala u taj veliki misterij – blagovanje samoga Krista u svetoj Pričesti.

Tijekom seminara bila je prilika i za sakrament svete ispovijedi a također i za pojedinačne duhovne razgovore sa s. Ljiljom Pehar.

Osim prisutnih sudionika na seminaru su sudjelovali i vanjski sudionici koji su prisustvovali na pojedinim dijelovima seminara a sam seminar uzveličale su svojom nazočnošću i kandidatkinje te novakinje Milosrdnih sestara Svetoga Križa.

Poseban dio seminara bio je i kršćanski film koji smo pogledali a koji je dodirnuo mnoga srca.

Posebnost ovoga seminara je što se cijeli program odvija u ozračju Kristovog mira – u jednoj posebnoj tišini, bez buke i u odmaku od svakodnevice, stresa i užurbanosti ovoga svijeta. Osoba može u potpunom povjerenju i pouzdanju kroz molitvu i zahvalu predati Gospodinu svoj život – sve ono zbog čega je došla i što ju muči, a toga svatko od nas ima i previše.

Nakon nedjeljne svete mise koja je završila nešto prije podneva, sudionici su ispunjenih srca ohrabreni riječju Gospodnjom pošli svojim kućama radosni, ponevši sa sobom mir, nadu, pouzdanje i blagoslov Milosrdnog Krista.

O, moj Isuse, kako nam nedostaješ,
premda si sve vrijeme s nama
kao da ne shvaćamo da si Ti tu,
uvijek kraj nas, bdiješ i paziš nad nama.

Tako je lijepo bilo s Tobom proteklih dana
na duhovnom seminaru posta, molitve
i šutnje u Đakovu u samostanu Milosrdnih
Sestara svetoga Križa u kući Betanija.

Dobili smo ono po čega smo došli:
mir, nadu i ljubav Presvetoga Sakramenta Isusovog.
Dobro nam je bilo u zagrljaju i
naručju našega Gospodina.

Sve je bilo ispunjeno Duhom Svetim
bez kojega ovaj seminar ne bi uspio.
Vratili smo se kući obnovljeni i osvježeni,
spremni za daljnje bitke na slavu i hvalu Božju!

Voditeljica seminara bila je s. Ljilja Pehar iz Mostara.


Autor: Domagoj i Krešo Jakumetović

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Gospina ukazanja koje danas vidite u Međugorju će se nastaviti…