Kultura

ODGOVOR NA PITANJA KOJA ME NIKAD NISU PITALI! ( VIDEO)

P: Kakvim biste se katolikom ocijenili?
O: Iskrenim.

P: Smatrate li se strogo pravovjernim katolikom ili pak katolikom otvorena i slobodna uma?
O: Smatram se duhovnom osobom. Ne i odveć religioznom. Jer duhovnost nema zakona i iznad je religioznosti. Ona je inventivna, kreativna, poticajna, meka, izgrađujuća. I to je moj Isus. To je moj Bog, koji je u srcu svakoga čovjeka.
P: . Biste li isključili – primjerice – humanizam kao razumnu i časnu alternativu?
O: Ne, jer je Isus najhumaniji.
P. Život je darovana tajna iz ljubavi, a ljubav ushit?
O: Da. Stoga smatram neprijepornim da se ne smijemo zadovoljiti ničim što nije beskonačna tajna i beskonačan ushit, a to je Bog. Odbijam zadovoljiti se ičim manjim. Ne vidim zbog čega bi se itko trebao zadovoljiti ičim manjim od onoga što je učinio Jakov, zgrabivši Boga i odbivši pustiti ga dok mu se nije očitovao i blagoslovio ga.

P: Na jednome mjestu Isus kaže: onome čovjeku koji izda sina Božjega bolje je da se ni rodio nije, da mu je mlinski kamen oko vrata?
O: Točno. Ja uistinu, vezano uz pakao, kažem – u konačnom činu, nakon smrti, oči u oči kad se s Bogom nađem, moje zadnje DA za Boga, ili NE Bogu, presudan je čin moje vječnosti.
P: Baš zato, po tome, Juda glatko može biti i u raju?
O: Glupo je uopće to definirati. On je tamo gdje je Božja volja. Glupo je definirati, jer bismo se zapleli u vrlo duboke teološke rasprave. A ja se ne raspravljam.
P: Pilat se držao zakonskih odredbi onoga vremena, kada se o blagdanu Pashe nekoga pusti. I pitao je narod. Demokracija na djelu?
O: To je dokaz da demokracija nije vrhunska Božja kreacija, nego – po meni – to treba biti teokracija.
P: Uopće se ne ponašate, niti pak ćesto govorite poput kršćanina. Ne bi li kršćani trebali ljubiti jedni druge i činiti dobra djela?
O: Da, naravno! Činim dobra djela. Mnogima neznana. Neka tako i ostane.
P: Naprotiv, da budem iskren, čini mi se kako imate razmjerno negativan stav, da ste često pretjerano temperamentni, sarkastični, i općenito su vam draži bojovi protiv ovoga i ovakvoga svijeta nego do ustrajne molite?
O: Tako je. Drugi mole za mene. A ja i ljudi poput mene im osiguravamo mogučnost da to mogu i činiti u miru.
P: Ima puno onih koje otvoreno ne volite?
O: Tako je – iako, uzeti pojedinačno, zapravo su veoma nalik meni – što znači da su grešnici, pa se sasvim lijepo slažemo.
P: Kako onda objašnjavate svoju vjeru?
O: Kao čisti dar Božji.
P: Zbog čega bi Vam Bog dao takav dar, kada postoje drugi koji ga više zaslužuju, jer služe svojim bližnjima?
O: Ne znam. Čudnovati su putovi Božji.
P: Ali, ne bi li vjera trebala na neki način biti povezana s Istinom, s činjenicama?
O: Da, naravno. Upravo me to i privuklo: odvažna tvrdnja kršćanstva kako je istinito. I osobni susret sa Isusom Kristom o čemu nikada neću ni slova napisati jer ne biste vjerovali.


– Ivan Remeta (Johnny) – catholiceducation.org

(Visited 176 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Istraga o čudima i fenomenima - Autori: Grzegorz Górny, Janusz…