Izdvojeni članak

OČE NAŠ na aramejskom (Isusov jezik) – VIDEO

(PRVA OD KRŠĆANSKIH ŽENA KOJA JE STRADALA KAO MUČENICA)


U selu Maloula žive ljudi koji govore jezikom Isusa Krista. Iako je govornika aramejskog preostalo još 15.000, trude se da im jezik ne ode u zaborav. Tome pomažu i starokršćanski korijeni njihova sela, povezani s mučenicom Sv. Taklom.
Maloula je sirijsko selo smješteno sjevero-istočno od Damaska, glavnog grada Sirije na nekih 60-ak kilometara udaljenosti.
Selo je okruženo kalamonijskim brdima koja su dio šireg Kalamonijskog lanca, a nalazi se na 1500 metara nadmorske visine.

Njene kuće jedine su u Siriji građene na stijenama.
Na tim su mjestima prvi kršćani pronalazili zaklon pred nesmiljenim rimskim progonima. Priča sela Maloule seže do najranijih,mističnih kršćanskih vremena.
– Sveta Takla rođena je u gradu Ikonija u poganskoj obitelji. Kao mlada djevojka slušala je propovijedi Sv. Pavla. Njegove riječi doprle su joj do srca što se nikako nije svidjelo njenoj obitelji, a pogotovo njenom utjecajnom ocu. Naređeno je da se Takla spali na lomači u srcu grada.
U trenutku lomače nebo se napunilo oblacima i ugasilo tek planuli oganj. Zaprepaštena rulja razbježala se svojim kućama, a Takla je bila spašena.

Izvorom iz blizine krstila je svaku osobu koja je to zatražila i ujedno je liječila svakog bolesnika koji bi joj prišao. Riječ se ubrzo proširila i svi su počeli dolaziti ka Sv. Takli po izliječenje. Ubrzo su joj nadjenuli ime „Majka bolesnih” (ma aloul na arapskom) i tako je cijela regija nazvana njenim imenom.


– UREDNIŠTVO

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Prije 35 godine dogodio se jedan od onih trenutaka u…