Vijesti

Obnovit će se ‘Staza Gospi Sinjskoj’, hodočasnička ruta duga čak 148 kilometara

Hodočasnici će putem do Sinja prolaziti kroz ostatke starih staza i mostova, utvrde, sakralne objekte i muzeje.


U klaustru Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske u ponedjeljak 8. lipnja predstavljen je projekt obnove i nadogradnje “Staze Gospi Sinjskoj” dugoj 148 kilometara, koja prolazi kroz više gradova, od Sinja do Rame.

U marijansko svetište u Sinju gdje se nalazi čudotvorna slika Gospe Sinjske svake godine, uoči blagdana Velike Gospe, hodočasnici, osobito mladi, najviše pristižu iz pravca juga iz Solina te sa sjevera iz Bosne i Hercegovine. Projekt “Staza Gospi Sinjskoj” bio je odobren 2013. godine u sklopu programa IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina, trajao je 24 mjeseca, te se oslanjao na tradicionalne pješačke i konjske staze, kao i na napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice. Bio je završen prije pet godina, no s obzirom da je devastiran sada se krenulo u ponovnu obnovu. Staza je duga 148 kilometara i prolazi kroz Solin, Sinj, Livno, Tomislavgrad i Ramu.

“Ovo je jedan od prvih projekata u Hrvatskoj ovakve naravi u kojem se događa simbioza vjerskog, identitetskog, kulturnog i turističkog segmenta. Cilj nam je da ova staza živi tijekom cijele godine”, rekao je na predstavljanju dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić.

Hodočasnici će putem do Sinja prolaziti kroz ostatke starih staza i mostova, utvrde, sakralne objekte i muzeje.

“Želja nam je da do što većeg broja ljudi dođe glas da je staza bolja i sigurnija varijanta od hodočašća prometnicama te da je njome moguće ići u bilo koje doba godine”, rekao je ispred Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić.

Stazu su već prvi prošli medicinski djelatnici koji su hodočastili Gospi Sinjskoj u znak zahvalnosti za uspješnu borbu protiv koronavirusa. Organizirana hodočašća nastavljaju se svake subote sve do blagdana Velike Gospe.

“Hodočašća su zamišljena kao devetnica subotom uoči proslave blagdana Velike Gospe. Ovim organiziranim hodočašćima želimo skrenuti pozornost ne samo vjernika nego i svih drugih koji uživaju u prirodi da nam se pridruže. Organizirana hodočašća najavili su vatrogasci, nakon toga Alkari i kliški Uskoci, a svoje hodočašće najavila je Splitsko-dalmatinska županija zajedno s gradonačelnicima i načelnicima”, kazao je predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Bože Vuleta.

Cilj je da “Staza Gospi Sinjskoj” bude aktivna cijele godine, a ne samo za vrijeme blagdana.

“Motiv korištenja ove staze ne mora biti religijski, hodanje je važno kako za tjelesni tako i za duhovni razvoj”, zaključio je fra Bože Vuleta.

Projekt obnove i nadogradnje Staze Gospi Sinjskoj pokrenula je Splitsko-dalmatinska županija zajedno sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, Hrvatskom gorskom službom spašavanja iz Splita, općinama i gradovima te županijskim Turističkim zajednicama gradova Sinj, Solin, općina Dicmo, Dugopolje i Klis.

 

Sinj- Predstavljen projekt obnove i nadogradnje Staze Gospi Sinjskoj, koji ce se odvijati u tri projektne faze. Projekt je od strane predstavnika crkve ,zupanije HGSS-a i lokalnih celnika na cijem se podrucju nalazi staza koja se uredjuje.
Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Izvor: IKA


(Visited 41 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Hrvati Tijelovo nazivaju i Tilovo, Brašančevo, Brošančevo, Brešančevo, Božji dan,…