Vijesti

O neodupiranju se Zlomu

(Mt 5,38-48)

„Oko za oko, zub za zub“ – tako glasi poznato načelo čovjeka iz doba Starog zavjeta. Mnogi se zbog toga zgražavaju i pitaju je li Stari zavjet uopće spada u Sveto Pismo. Prošlo je toliko tisućljeća i što se promijenilo? Na poslu mobing. U školi djeca i mladi ismijavaju jedni druge zbog izgleda ili odjeće. U komentarima na internetu nalaze se potoci mržnje i nenadmašivo loših ideja. Je li to moguće da nismo napredovali kroz tolike godine? Govorimo toliko o ljubavi, ali izgleda da smo stvorili još goru stvarnost od one „Oko za oko i zub za zub“. Danas vlada pravilo: „Iskopaj drugome oba oka prije nego on iskopa tebi.“ Često oni koji vrijeđaju druge, čineći im nepravdu, sami postaju žrtve svojih nedjela. Osoba koja nanosi krivicu drugome i bilo kakvu ozljedu nalazi se u kobnom položaju jer ona sama postaje na kraju žrtvom.

Dok je Mojsije govorio o načelu „Oko za oko i zub za zub“, nije mislio na osvetu! Upravo suprotno. To pravilo bi trebalo biti obranom protiv nasilja onoga vremena. Trebalo bi uplašiti sve one koji su planirali odmazdu – vraćanjem još većim zlom. U ono doba zaštita građana od strane vladajućih nije bila kao što je danas. Prema tome, Mojsijevo načelo bilo je upozorenjem pred pretjeranom boli koja će se nanijeti počinitelju. Trebalo je služiti kao zaštita. No Isus govori o drugom nivou.

„Ako te netko pljusne po desnom obrazu, okreni mu i drugi.“ To zahtjeva Isus od tebe. „Oko za oko i zub za zub“ je samo nesavršena forma obrane, jer onaj koji bi se osvetio, i dalje će trpjeti, i to još više. Isus kaže nešto drugo što potpuno nadmašuje prethodno. Pružiti obraz, netko će reći, to je samo za kukavice. Ne, to nije istina jer pružanje drugog obraza u ovom slučaju je vrhunac hrabrosti. Udaraš li nekoga u desni obraz, trebaš koristiti lijevu ruku, ona je uglavnom slabija. Nakon takvog udarca nitko neće okrenuti drugi obraz. Hrabrost je u tome da se okrene i drugi, to jest i lijevi obraz. To zbuni protivnika, ali čin kao takav postaje uzorom hrabrosti. Taj će udarac biti još jači nego prethodni jer će biti učinjen desnom rukom. No to mogu samo hrabri. Jesmo li postigli već takav nivo ljubavi?

Većina nas prošla je svojevrsno prisiljavanje u svom životu. Moguće da ti se to događa zbog pijanstva tvoga muža ili psihičkog iživljavanja majke ili oca nad djetetom. Možda si prošao pakao prisiljavanja jer su drugi htjeli bez ikakvog opravdanja, ili čak najmanjeg trunka racionalnosti, da postaneš ono što oni žele. Najčešće su to traume unutar obitelji, u školi, na poslu. Pitaš što trebaš učiniti. Odgovorit ću ti Isusovim riječima: „Ne opiri se Zlomu.“ Moguće da će te riječi izazvati protivljenje jer psihologija kaže drugačije: razgovaraj, postigni kompromis, a Isus kaže: Ljubi! Ljubi onoga kojega bi trebalo mrziti, ljubi onoga koji te iskorištava i uništava jer tako Otac ljubi. Njegovo dijete ljubi kao što on ljubi. Ti si njegovo dijete.

Isus koristi slike iz svakodnevnoga života, koje govore o prisiljavanju, kako bi svatko od nas tu situaciju prisile iskoristio za veće dobro. Svaka takva situacija je prilika za pokazati ljubav onome koji nas ugnjetava. Ali ne samo to. Radi se o strategiji postupaka koja može promijeniti fatalni položaj u dobro. Isusovo „Ne opiri se Zlomu“ nije nagovor na odustajanje od borbe u svojevrsnoj pasivnosti. Grčka formulacija ANTISTENAJ označava također „ne vraćati“. Možemo se zapitati: „A što onda? Kako vratiti?“ Isus predlaže još jednu mogućnost, pored one s pljuskom u obraz, koja će sigurno oboriti tvoga neprijatelja. To jest snaga pravednosti. Jednom su prilikom sv. Ivana Kentijskog napali razbojnici koji su tražili novac. Obećao im je da će im sve dati, samo da ga oslobode kako bi mogao nastaviti hodočašće. Dao im je novac i pustili su ga. Svetac se sjetio kako mu je oko pojasa ostalo još nešto novaca. Vratio se. Potražio je razbojnike i predao im je svoj novac. Oni su ostali izbezumljeni. Vratili su mu sav novac i obratili se. Snaga pravednosti promijenila je njihov stav.

Sigurno na svom životnom putu proživljavaš iste situacije. Moguće da su to tvoji najbliži koji te iskušavaju. Sve što traže od tebe, daj im to s ljubavlju i vidjet ćeš snagu milosti koja mijenja njihova srca. Tek onda ćete moći rješavati probleme kako traži psihologija. Izbjegavajmo u takvim situacijama tugu zbog nanesene boli. Pustit neka nose ono što traže od tebe. Kako veli Job: “Gospodin je dao, Gospodin je oduzeo.“

Možda upravo danas treba krenuti i u ovu duhovnu bitku. Hrabro!

Autor: Pater Arek Krasicki


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
"Od osnutka masonerije do danas, Crkva je izdala otprilike šesto…