Duhovnost

O čistoći

Jedno od najvećih otajstava je Isusovo začeće. Njegovo sazrijevanje u krilu Marije, kao i rođenje, svijet pokušava bagatelizirati te ide u drugom pravcu samo da ljudi ne dođu na izvor. Bez čistoga srca ne možemo govoriti o Isusovom začeću.

Svijet ne voli čistoću, pa tako i Josip mnogima smeta na početku Matejeva evanđelja. Marija i Josip su bili zaronjeni u Božju milost. Spojila ih je predbračna čistoća. Samo u čistom Marijinom srcu, u njezinom djevičinom krilu, Bog je mogao napraviti čudo. Naravno i njezin muž morao je osjećati isto. On je čeznuo za čistoćom. Crkveni oci kažu da je Josip poštovao Mariju i njezinu želju za čistoćom. Dok su druge žene u Izraelu čeznule roditi Mesiju, Mirijam je željela živjeti čistoću u braku. I ta činjenica za onaj svijet, ali i u naše vrijeme, nije shvatljiva. No, Bog ima svoj plan.
Što se moralo događati u Josipovom srcu? Mnogi kažu da je bio zbunjen i uplašen.

To je često naša percepcija. Josip je ipak čovjek čistoga srca i muž pravedan, koji ne trpi zbog ljudskog obzira jer je ispunjen Božjom prisutnošću. On se samo želi sviđati Bogu. Njegovo srce je čisto. Njegovo čisto srce bilo je idealno za Marijino Bezgrješno Srce. Samo u takvoj obitelji mogao se roditi Spasitelj svijeta koji oslobađa čovjeka iz prljavštine grijeha. Marija je začela djevičanski i ostala je djevicom nakon rođenja, sve do uzdignuća na nebo. Ona je Djevica zauvijek. Josip je sve to shvatio po anđelovoj intervenciji. Morao je zaspati i usnuti san. Najvećim pravednicima, Bog govori u snu. Tako je nastala i Eva, Adamova družica, u snu, iz Adamova rebra. Bog uvijek ima rješenje. Čovjek mora zatvoriti oči kako bi vidio djela Gospodnja. Tada Mirijam je bila tako blizu Boga!

Proročanstvo o djevičanstvu mlade žene je izgovorio Izaija i ono se ispunilo (Iz 7,10-14). Zbog toga je Marija Veliki znak na nebu (Otk 12). Hram na nebu se otvorio. Nebo je otvoreno zahvaljujući Hramu jer je Marija bila zatvorena djevičanstvom na zemlji. U Hramu njezine utrobe Bog postaje čovjekom. Zato po njezinom sinu Isusu, po njoj kao Hramu, koji skriva Vladara svijeta, sve može ozdraviti. Po njoj moguće je rođenje i novo rođenje jer je ona ispunjena Duhom Svetim i milošću. Kod proroka Ezekijela (44,1-2) također nalazi se jedno znakovito proročanstvo. Prorok opisuje da ga je anđeo odveo ispred istočnih vrata Hrama koja su bila zatvorena. Bog je rekao proroku da ta vrata moraju biti zatvorena jer je kroz njih ušao Gospodin. Stoga nitko ne smije otvoriti ta vrata niti kroz njih prolaziti. Kada je anđeo objasnio Josipu plan spasenja i Božju intervenciju, Josip je s još većim poštovanjem pristupio Mariji i s njom je provodio dane. To može samo čisto srce. Osoba koja čezne za čistoćom nikada neće oskvrnuti Gospino djevičanstvo niti trenutak Isusova začeća.

Marijina utroba zatvorena je za grijeh, ali otvorena je svakom grješniku. Ona je rodila Vladara – onoga koji uništava grijeh – Jaganjca Božjeg. U njezinoj utrobi rađa se Isus koji uništava naše grijehe. Tako i ti imaš pristup tom zatvorenom, ali opet otvorenom Hramu. Teško je živjeti izvan Hrama. Isus se često vraćao u Hram. To je poziv i za tebe! Mirijam ti daruje njegovo tijelo. Svaki put kada podižem Isusa prisutnog u hostiji sjetim se toga, sjetim se svojih grijeha, sjetim se i tebe. Tu gdje je nestala čistoća, rađa se iznova svetost po Marijinom krilu koje otkriva jedinog Spasitelja.

Piše: p. Arek


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Beskućnici-prodavači bit će mentori volonterima te će se zajedno, unatoč…