Vijesti

O blagdanu svete Ane susret baka

U svakom gradu se pronađe mjesto mira, oaza hladovine i upućenosti prema sebi i Stvoritelju. Obično je to neka mala crkvica ili kapelica koja je otvorena cijeli dan. U jednoj takvoj maloj crkvici danas sam nešto pred podne odmarala dušu pred Presvetim.


Vrata širom otvorena pozivaju k sebi i mame na odmor duše i tijela. U crkvici hladovina, vani vrućina. Buka tramvaja i veseli glasovi s tržnice vani, a u njoj tišina. Skoro će podne. Baš pripeklo pa se sklonih u ‘sigurnu zonu’. Pred Gospodina istresoh svu svoju svakidašnju jadikovku i molitvu za onu djecu koja me Bakom zovu. Zahvalna za dar njihova života i svjesna odgovornosti koju sa sobom nosi uloga Bake, njih dvojicu: Pilića i Maslačka, od srca stavljam pred Gospodina moleći za njih dar vjere, a moleći i za njihove roditelje, za njihovu mudrost i svjesnost odgovornosti zadaće roditeljstva.

Dok se Gospodin i ja gledamo i slušamo, veseo dječji glasić samouvjereno ulazi u crkvu. Uz njega i njegova baka. Iako je gospođa ‘dobrodržeća’, po borama na licu i ozbiljnosti kojom vodi dječaka prema Presvetom, rekla bih ipak „mlada baka“. Ulaze njih dvoje i zauzimaju mjesto u drugoj klupi pred oltarom. Baka uporna, ušutkuje dječaka: “Ššššš…, psssst!” Dječak konačno zašuti. Tišina je trajala samo tren. Baka se nagne dječaku: “Eno Isus tamo…”, i prstom pokazuje prema Presvetom. „Maši! Maši!“ Dječak nevoljko maše i okreće se oko sebe. U crkvici nikoga. Ili se to njemu samo čini?! Stiže novi poticaj: „Pusu! Pusu! Daj pusu!“ Dječarac poslušno ljubi svoj dlan i šalje pusu kamo ga upućuje Bakin prst. Opet trenutak tišine. Ustaje baka i kreće. Poklekne pred Presvetim i odlazi iz crkvice. Dječaku se ne ide. On se baš ugodno smjestio u toj klupi i počeo promatrati crkvicu. Baka s dna crkvice govori: „Požuri, moramo dati ručak djedu! Hajde! Kreni! Podne će!“ Meni upućuje osmijeh isprike zbog ometanja moga mira, odgovaram osmijehom. Bake se valjda razumiju. Dječaku se još ne ide. „Ja ću ostati ovdje!“, odlučan je mali. „Kreni! Nemamo vremena! Ja odlazim“, sigurna je baka i maše dječaku koji se okreće i vrpolji na sve strane, ali onda klizne iz klupe i trčećim korakom istrči iz crkvice. U crkvici opet tišina. U daljini se čuje: „Podne će, Didi teba dati ručak! Požuri!“

Ostadosmo Gospodin i ja. Tišina. Misli huče. Bako osječka, vrijedna bako što paziš na ručak u podne, danas, na sv. Anu mogao je ručak zakasniti. Danas, na svetu Anu, na Dan djedova i baka, mogla si uzeti si rastrošno još nekoliko minuta. Bako, neće djed umrijeti od gladi ako ručak zakasni nekoliko minuta. Tvoj bi dječarac rado još malo ostao ovdje. Dobro mu je biti ovdje.

Kada je potrebno pravila i navike prekršiti? Kada je potrebno s povjerenjem ih slijediti? Koliko puta nas briga svakodnevice, ručak u podne i ostale životne stvari koje su same po sebi dobre, spriječe u činjenju onoga važnog i neprocjenjivog. Koliko puta nismo čuli i poslušali to malo biće pored nas koje bi samo malo prekršilo pravilo i naviku ručka u podne? Koliko pitanja na ovaj blagdan svetih Joakima i Ane u ovoj kapelici? Vani ljudi kupuju i prodaju, tramvaj nosi ljude na posao i s posla, djeca voze bicikl i uživaju u danima bez školskih obveza, a ovdje u tišini crkvice nas dvoje. On, Stvoritelj i Spasitelj, Mudrost sama, Gospodar svemirskih visina, i ja. Jedna baka koja ima milijun pitanja i koja se trudi dati sve najbolje od sebe. Nas dvoje i ova osječka baka i njen unuk danas u crkvici. Pjesnici, mudraci, filozofi i teolozi napisali bi možda knjige o tom malom isječku vremena koje smo proveli zajedno.

Uskoro je podne zazvonilo. I meni je mobitel zazvonio. Na zaslonu drago ime…, neke druge obveze zovu. Poklonih se pred Presvetim i nasmijah se. On sve zna…, o svima nama. Mirno izađoh iz crkvice, mahnuh i udijelih Mu pusu… Pa krenuh ususret svojim obvezama u ovaj dan djedova i baka.


Autor: Vjera i djela

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ubraja se u izabranu trojku Isusovih učenika: Petar, Jakov i…