Vijesti iz Vatikana

Novi Papin apel za jačanje solidarnosti u Europi

U povodu 40. obljetnice osnivanja Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE), 50. obljetnice diplomatskih odnosa Svete Stolice i Europske unije i 50. obljetnice nazočnosti Svete Stolice kao stalnog promatrača u Vijeću Europe, papa Franjo uputio je pismo svom državnom tajniku koji je od 28. do 30. listopada trebao boraviti u Bruxellesu.


Papa u pismu poziva Europu da u doba pandemije koronavirusa jača solidarnost i posvješćuje svoje vrednote. Izrazio je zabrinutost zbog najnovijih „kušnji za autonomijom“ koja zapravo vodi u sukobe. Papa sanja o čovječnijoj Europi, solidarnoj i velikodušnoj, pozivajući je da se vrati svojim duboko ukorijenjenim idealima.

U posljednje vrijeme kao da nazadujemo, primijetio je Papa, upozoravajući na opasnosti da sporovi i podjele postanu osobni, socijalni i politički životni stil. Istaknuvši da mu Europa „posebno leži na srcu“ poručio je da ona i dalje ima središnju ulogu za čovječanstvo, premda različitu od one u prošlosti.

Budućnost Europe i njoj vlastitoga doprinosa je prije svega u njezinoj slici čovjeka i pogledu na svijet, u njezinoj sposobnosti pokretanja inicijativa i praktičnoj solidarnosti. Ključni su pritom zaštita života od začeća do naravne smrti, promicanje zaposlenja i obrazovanja, kao i zaštita najslabijih i nemoćnih, osobito starijih i bolesnih, onih potrebitih njege i osoba s invaliditetom, ističe Sveti Otac.

Europa kao zajednica mora poštovati posebnosti svakoga čovjeka i svakoga naroda, ne zaboravljajući da ih povezuje zajednička odgovornost. Pandemija je pokazala da nitko ne može uspjeti sam i da određeno individualističko poimanje života i društva obeshrabruje i osamljuje. Nasuprot tome, solidaran i bratski kontinent u stanju je učiniti plodnim posebnosti i prilog svakog pojedinca, poštujući pritom temeljnu različitost muškarca i žene, poručio je Papa.

Istaknuo je da se s izazovom migracija može suočiti samo društvo solidarnosti. Ponovno je pozvao na bolju integraciju osoba, koje su često pobjegle pred gladi, sukobima i prirodnim katastrofama, u društvo zemlje domaćina.

Papa je napisao da sanja o zdravoj sekularnoj Europi u kojoj su religija i država različite ali ne i suprotstavljene stvarnosti. Kontinent bi trebao biti otvoren transcendenciji, slobodnom prakticiranju vjere i sudjelovanju vjernika u društvenom diskursu. Prošlo je vrijeme konfesionalizma, ali nadajmo se i ono sekularizma koji zatvara vrata drugima i prije svega Bogu, istaknuo je Papa. Očito je da kultura i politički sustav koji nisu otvoreni transcendenciji ne poštuju ni čovjeka na odgovarajući način. Kršćani, sa svoje strane, imaju veliku odgovornost ponovno u društvu probuditi svijest o Europi.

Zbog trenutačnog stanja pandemije kardinal Parolin predviđene susrete u Bruxellesu, između ostaloga s biskupima COMECE-a, održat će putem video-konferencija.

Izvor

(Visited 1 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
'Razmišljam o roditeljima koji ovo čine, imaju li oni pojma…