Propovijedi

Nalazimo se u pandemijske neizvjesnosti. ispred nas stoji netko tko nam ulijeva nadu- a to je Isus Krist!

Sveto vrijeme došašća za nas vjernike unosi pregršt radosti. Svi smo u pripremama. Jednostavno pripravljamo se, spremamo za dragocjeni događaj dolazak našega spasitelja.


Želimo da sve bude u snažnoj ljubavi jer Bog je ljubav a On ljubav razdaje neizmjerno. Važan nam je svaki detalj. Naši najdraži su u našim mislima. Sve stavljamo u radost jer kao oni koji vjeruju svom Bogu želimo tu ljubav koja je u nama darivati. Jer nema toga što bi nas odvojilo od nje. Zato je za nas kršćane došašće jedno od omiljenijih pokorničkih vremena. Premda je sve oko nas u nekom grču pandemijske neizvjesnosti ispred nas stoji netko tko nam ulijeva snagu i novu nadu. I nema toga koji bi nam tu nadu mogao uskratiti. Raznoliki smo. I nisu svi spremni za otvoriti se radosti. Ima i onih koji bi sve to preskočili u svom cinizmu i ironiji. Onih koji bi nas pokušali procjenjivati po sebi i svojim ograničenostima. Po sebi i svojim vlastitim kvalitetama. Po svojoj interesnoj ograničenosti. No oni sebi zatvaraju vrata milosti premda misle da će svojim sebičnim i dvoličnim percepcijama unijeti u sebe mir.

Druga nedjelja došašća upućuje nas na blagost i milost priprave. Na nama nije da se osvrćemo oko sebe već da imamo svoju upućenost prema onom koji dolazi za čiji se dolazak pripremamo. To je naša radost koju nam nitko ne može oduzeti. Ljudi su spremni na sve kako bi u nas uvukli sumnju i strah. No ovo sveto vrijeme nas oslobađa svake navezanosti na ljudsku dvoličnost. Teško se oteti dojmu u kojem Božić kao svetkovina nekima smeta dok u isto vrijeme određene institucije u svijetu propagiraju slobode koje vode prema uništenju kršćanstva u kojem se ograničavaju vjerske slobode izričito kršćana. I to ograničenje se tumači kroz prisilne metode istrebljenja. Kako kažu: „ Činjenica je da u ovoj zemlji postoji politička većina koja podržava ove promjene. A svi ostali će jednostavno morati živjet s tim.“ Previše živimo u otrcanom vremenu u kojem se sve radi protiv Božjih zakona i ljubavi sve dok se ne stane pred zid. Odvojiti se od Boga nije tako bezazlen vlastiti odabir. Sve ima svoje posljedice. Jer kao On je tu stalno negdje pa mogu živjeti kako hoću a onda će On kad mi zatreba uskočiti. Sve zaboraviti. Bome nitko od nas ne voli biti iskorišten pa odbačen. Mjerom kojom mjerimo mjeri nam se. Ne da bi nam Bog bilo što uskratio. On poštuje našu volju i odabranje. On je snaga ljubavi a kad se ljubav a osobito ljudska otrca kad se ljubav pogazi i obezvrijedi od nje ne ostaje ništa. Ono što je sveto i dobro ne može se kupiti već se može samo iskrena ponizna srca primiti. Otvorimo danas svoje srce Bogu da nas u ljubavi usmjeri prema životu radosti. Nije sve oko nas crno niti je bezizlazno.

Današnja nedjelja neka bude nedjelja snažne vjere u pobjedu Kristove ljubavi usprkos svega. Ako nekome smeta Božić neka nas zaobiđe. Nitko nikoga ne prisiljava na ništa, pa tako ni na slavlje Kristova rođenja. Ako nekima to stvara stres neka nađe neku drugu vrstu zabave. Ironično je to koliko ti neki kojima Bog smeta svu svoju dvoličnost vole iskoristiti samo u naslikavanju. I onda je to tolika ironija u kojem oni koji bi se vrlo rado riješili vjernika kršćana i kršćanstva pale nekakve adventske svijeće vjerojatno trljajući ruke jer će se proračun popraviti kuhanim vinom i kobasama. Ili da će s tim odobrovoljiti one  kojima se uskraćuju njihov stečena prava. Ili još gore kad se oni koji se deklariraju kao ateisti na misi pričeste a preuzvišeni olimpski crkveni bogovi nesposobni, nedostižni, sebični, nepostojeći samo prozvani knezovi ograničenih mogućnosti aplaudiraju i odobravaju to divno djelo našega zajedništva. Kako je to negdje lijepo rečeno da je danas sve poskupilo samo da su prodane duše i dalje jeftine. Nema priprave za dolazak Kristov bez korijenite i dobre promjene. To govori danas prorok Baruh. „Skini, Jeruzaleme, haljinu tugovanja i nesreće, odjeni se zauvijek ljepotom slave Božje, ogrni se plaštem Božje pravednosti, stavi na glavu vijenac slave Vječnoga jer Bog će pokazati sjaj tvoj svemu pod nebom i zasvagda ti dati ime: Mir pravednosti’ i ’Slava bogoljubnosti’.“  Obucimo se u svjetlo ljubavi. I neka se Bog proslavi po nama. „ I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje da budete čisti i besprijekorni za dan Kristov, puni ploda pravednosti po Isusu Kristu – na slavu i hvalu Božju.“ Neka vas Bog u ljubavi blagoslivlje i neka vam unese u srce radost i mir kojoj nema kraja. Blagoslovljen vam drugi advent.


don Damir Bistrić

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Fra Ivo Pavić je dok je imao duhovnu obnovu u…