Vijesti iz Vatikana

Nakon 300 godina Svete stube otvorene hodočasnicima

Stube kojima se, prema vjerovanju, Isus Krist uspeo na dan svoje muke, restaurirane su i ponovno
dostupne hodočasnicima i šezdeset će dana biti izložene bez drvenoga okvira.


U Rimu su hodočasnicima za štovanje ponovno dostupne Svete stube kojima se, prema vjerovanju, Isus Krist na dan muke uspinjao prilikom suđenja u Pilatovu pretoriju. U IV. ih je stoljeću iz Jeruzalema u Vječni grad dala prenijeti sveta Jelena Križarica, majka cara Konstantina, a danas se nalaze u svetištu preko puta Lateranske bazilike, o kojem brigu vode oci pasionisti. Stube je, prilikom otvorenja koje je uslijedilo nakon višemjesečne restauracije, blagoslovio vikar za grad Rim, kardinal Angelo De Donatis, a poslije blagoslova održano je svečano misno slavlje.

Obnovljene i freske iz XVI. stoljeća

Od 1723. godine 28 mramornih stuba štiti drveni okvir koji je dao postaviti papa Inocent XIII. U razdoblju od 11. travnja do 9. lipnja okvir će biti na restauraciji, tako da će se hodočasnici prvi put nakon gotovo 300 godina moći uspeti izvornim stubama. Nakon svetkovine Duhova drveni će okvir biti ponovno postavljen. Osim samih stuba, obnovljene su i freske s prikazima iz Staroga i Novoga zavjeta koje okružuju stubište i koje je u XVI. stoljeću dao naslikati papa Siksto V. kako bi hodočasnicima koji nisu znali čitati poslužile kao Biblija u slici. Svim hodočasnicima koji, uspinjući se na koljenima, razmatraju Isusovu muku te zadovolje uobičajene uvjete, Apostolska pokorničarna svakodnevno udjeljuje potpuni oprost.

 


Autor: vaticannews.va

(Visited 4 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Na kraju susreta južnosudanskih vođa u Domu Sv. Marte u…