Duhovni savjeti

NAJVAŽNIJE U NOVOJ GODINI

Zagazili smo u novu godinu. Međusobno si izmjenjujemo čestitke i želje koje govore o puno zdravlja, sreće, blagostanja, ljubavi, mira…


Želimo si sve nešto naj, naj i super, super… Očekujemo nešto ljepše i bolje svima osobno i svijetu oko nas! Ali da li je to stvarno moguće??? Zar ne vidimo kako ovaj svijet postaje samo još crnji, teži, tužniji, otuđeniji, bolesniji, nasilniji, prljaviji… Ljudi su sve više depresivniji i agresivniji! Upadamo u nekakav glib pasivnosti, nervoze, sebičnosti i konformizma iz kojeg se postaje teško iskobeljati.

Zapravo, još tužnije, nismo niti svjesni koliko smo u njega zaglibili! Kada bi bili svjesni gliba koji je po nama, željeli bismo se očistiti, ali nažalost ne videći da smo prljavi samo još više glibamo oko sebe. Baš kao što kaže Isus u Evanđelju za farizeje: Da ste slijepi, ne biste imali grijeha. No vi govorite: ‘Vidimo’ pa grijeh vaš ostaje.“ (usp. Iv 9, 41)

Ipak, unatoč tome, unatoč svom teretu svijeta, ne smijemo odustati od naših želja i nadanja. Trebamo samo isprazniti glave, promijeniti programe onoga što nam svijet utipkava da znači sreća, blagostanje i blagoslov! Za svijet sve to su izvanjske vrijednosti poput novca, vanjske ljepote i moći. Nama je Isus davno rekao da onaj tko vjeruje u njega nije od ovoga svijeta. I ne treba tražiti ono što je svjetsko. U svijetu ćemo imati muku – rekao je, ali da se ne trebamo bojati jer je On pobijedio svijet. Dakle, neka nam vanjski uspjesi i vanjski sjaj ne budu mjerilo uspjeha niti cilj naših želja.

Dani koje će pred nas staviti nova 2019. godina neće biti nimalo lakši nego dani prošle godine. Mogu biti samo teži jer se svijet i duše svakoga dana samo još više prljaju i zaglibavaju. Nama je potrebno samo jedno – ne izgubiti vjeru u Isusa Krista. Ne ispustiti iz vida njegov primjer i njegovu zapovijed ljubavi – a to znači svakoga dana iznova polagati život, žrtvovati sebe za svoje bližnje – muža, ženu, djecu, i sve one koje Bog stavlja na naš put. Nema drugog puta doli smrti na križu. Samo sjeme koje umre daje obilan plod – kaže Isus. Potrebno nam je ne odustati od molitve jer ćemo samo kroz molitvu i predanje Bogu po Marijinom Bezgrješnom srcu moći sagledati Božju volju i u najtužnijim situacijama kroz koje ćemo morati proći na osobnom i svjetskom putu pročišćenja.

U ovom svijetu koji s ovim svojim glibom pasivnosti, nervoze, sebičnosti i konformizma guši i istiskuje iz ljudskih srca ljubav i žrtvu, Gospa nas poziva biti njezinim apostolima ljubavi, apostolima koji će osjećati Isusa uz sebe, a od gliba će se zaštititi udisanjem Isusova duha. Najvažnija molitva i najvažniji izazov za naš kršćane u ovoj godini i u budućnosti bit će NE IZGUBITI ISUSOV DUH – jer bez DUHA SVETOGA, sve je mrtvo. Samo Duh sve oživljuje. I naše riječi i naša djela i naše knjige i govore i Mise i liturgiju… Bez Božjeg Duha nema Božjeg života! Bez Božjeg Duha, izgubit ćemo smjer, jer duh svijeta čini da ne vidimo koliko smo glibavi i koliko smo slijepi – pa grijeh naš ostaje!

Mi se evo nalazimo u 2019. godini. I ova godina će sigurno za svakoga od nas po mnogočemu biti bitna godina. Trebamo je proći tako da iskoristimo maksimalan broj milosnih bonusa koje je Bog za nas pripremio. A najsigurniji put je dobro se ukorijeniti u Njemu koji je za sebe rekao da je Put, Istina i Život! Pa bila vam milosna ova nova godina i sve skupa nas Bog kroz nju priveo bliže sebi.


AutorPaula Tomić

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Na kraju ove kalendarske godine koja je, što se tiče…