Razno

Najstarija Gospina crkva u Istočnoj Hrvatskoj mjesto Dragotinu obilježavanje blagdana Velike Gospe 2020.

Marijansko svetište u malom selu Dragotin nadomak Đakova najstarija je Gospina crkva u istočnoj Hrvatskoj koja se prvi puta spominje 1332. godine kao središte dragotinske župe, a danas je dio Župe Našašća svetog Križa Trnava. Danas, na blagdan Velike Gospe, u Dragotin će hodočastiti mnogobrojni vjernici, a legende o ovom svetištu i danas će se prenositi s koljena na koljeno.


Prva legenda kaže kako su mještani Dragotina i susjednoga sela Novih Perkovaca htjeli graditi crkvu na “granici” dva sela, u dolini. Preko dana konjima bi se dovozile cigle i materijale za gradnju, no tijekom noći sav bi materijal nestao i pojavio se na brdu gdje i danas stoji crkva. Dogodilo se to tri puta, nakon čega su mještani shvatili kako sama Gospa ne želi crkvu na mjestu koje su oni namjenili, već na proplanku koji se uzdiže iznad sela. Prema riječima mještana, i danas se na “međi” dvaju sela zna iskopati cigla koja s vremena na vrijeme oživi duh legende, no postoji mogućnost kako su to ostatci nekadašnjeg naselja iz vremena prije Turaka.

O tome koliko je Žalosna Gospa vezana uz Dragotin govori i druga legenda. Priča se kako je, nakon što je Dragotin prestao biti župa, slika Žalosne Gospe odnesena u Trnavu, no nekim čudom, ona bi se vratila na svoje mjesto u dragotinskoj crkvi. Danas se na glavnom otaru crkve nalazi kip Majke Božje s krunom na glavi i s Isusom u naručju, no slika Žalosne Gospe još uvijek se nalazi u crkvi i privlači brojne vjernike.

Svetište je najljepše i najživlje upravo za blagdan Velike Gospe pa danas još stignete na svečanu svetu misu u 11 sati ili na svetu misu i zaključnu pobožnost u 18 sati.

Ni zub vremena, ni tursko pustošenje, ni potresi nisu je uništili. Upravo je Marija sav ukras, sva ljepota, sva slava i ponos te povijesne crkve. Iz okolnih sela počeo je tamo hodočastiti kršćanski puk. Tako je to mjesto postalo svetište Majke Božje i stjecište vjernika iz okolice.

 


 

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Marija Pavlović - Lunetti jednom prilikom govorila je hodočasnicima o…