Nadbiskup Hranić: ”Bijela kuga” pustoši Slavoniju

Nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić u utorak je, 4. travnja, na 21. susretu ”Crkva i politika”, susretu djelatnika u stranačkom i političkom životu s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije, demografsko stanje u Slavoniji nazvao ”bijelom kugom” koja godinama pustoši ovaj dio Hrvatske.

Susret ”Crkva i politika” održan je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) u Đakovu, a okupio je 50-ak sudionika s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.  Razgovarali su o problemu depopulacije na području te tri slavonske županije, o kojemu je posebno izlagao demograf s Instituta Ivo Pilar u Vukovaru,  dr. Dražen Živić.

Naglasivši da ‘bijela kuga’ godinama pustoši Slavoniju, nadbiskup đakovačko-osječki Hranić rekao je kako  ‘lokalni političari mogu i moraju vršiti pritisak na središnju vlast da donese dugoročne mjere demografske obnove nacije’.

– Naši političari razmišljaju od izbora do izbora. Između njih, za četiri godine, za demografsku obnovu naroda ne može se učiniti ništa – upozorio je mons. Hranić.

Đakovačko-osječki nadbiskup pozvao je sve da ujedine snage u konsenzus oko toga važnog hrvatskog pitanja – demografije.

– Umjesto kulture smrti, hrvatsko društvo treba njegovati kulturu života, poštivati i zaštiti ženu majku, obitelj, napose one s više djece – zaključio je mons. Hranić.

Govoreći o demografskim kretanjima u trima slavonskim županijama: Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj, demograf dr. Živić izrazio je zabrinutost, rekavši da su trendovi unatrag 15 do 20 godina takvi da se demografska situacija u Slavoniji  urušava  tolikom brzinom da je već danas upitno hoće li se oni uopće moći usporiti ili ublažiti.

– Između dva popisa stanovništva ove tri županije izgubile su 30-tak tisuća stanovnika, prirodnim odljevom, iseljavanjem ili unutarnjim migracijama – rekao je Živić.

Ukazao je i na problem starenja na tim prostorima pa je broj stanovnika starijih od 65 godina veći od broja mlađih od 14 godina. Nastave li se ovakvi trendovi događat će se daljnja depopulacija, pa će s današnjih 640.000 stanovnika do 2030. godine, ove tri županije zajedno imati manje od 600.000 stanovnika.

 

1,199 total views, 6 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: