Aktualno

Nadbiskup Barišić pozvao vjernike na poštivanje epidemiološkim mjera u crkvenim prostorima

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je 27. kolovoza obavijest svećenicima i vjernicima na području Splitsko-dalmatinske županije o novim epidemiološkim mjerama,


prema kojima u crkvenim prostorima za vrijeme dijeljenja pričesti svećenici moraju nositi masku, dok su vjernici za cijelo vrijeme boravka u crkvenim prostorima dužni nositi masku.

Obavijest nadbiskupa Barišića glasi:

Poštovana braćo svećenici!

Draga braćo i sestre Kristovi vjernici!

Zbog povećanja broja osoba zaraženih koronavirusom, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je na prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, 26. kolovoza 2020. godine donio odluku (na ovom linku) o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Splitsko-dalmatinske županije koje će biti na snazi 14 dana.

Između ostalih odredbi koje tom odlukom stupaju na snagu, istaknuto je da na svim društvenim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe i druga društvena okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski i održavanje fizičke distance od minimalno 2 metra.

Iako su preporuke i odredbe biskupa Splitske metropolije i dalje na snazi (na linku ovdje), koristimo ovu priliku sve vas pozvati i zamoliti, kako svećenike tako i vjernike, da se unutar crkvenih prostora na području Splitsko-dalmatinske županije pridržavate i gore donesenih mjera te tako svatko od nas pojedinačno i svi zajedno što više spriječimo širenje zaraze.

Posebno napominjemo da svećenici prije i nakon pričešćivanja trebaju dezinficirati ruke. Za vrijeme dijeljenja pričesti svećenici moraju nositi masku, dok su vjernici za cijelo vrijeme boravka u crkvenim prostorima dužni nositi masku.

Što se tiče bogoslužja na otvorenom, također se potrebno pridržavati svih odredbi i preporuka Stožera civilne zaštite RH i biskupa Splitske metropolije.

Neka nam molitva Crkve – zajednice Kristovih vjernika – po zagovoru Blažene Djevice Marije i svetoga Dujma isprosi od Milosrdnog Oca dane mira i zdravlja, kako za naše sugrađane, tako i za Domovinu i cijeli svijet!

Mons. Marin Barišić, nadbiskup


Izvor: IKA

(Visited 15 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Zapanjujuće djelovanje blagoslovljene vode otkriveno pred svima – Prije dosta…