Na Veliku Gospu u Aljmaš će hodočastiti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović?

U ALJMAŠKOM SVETIŠTU SVE SPREMNO ZA TISUĆE HODOČASNIKA

I ove godine 14. kolovoza 2018. u slavoniji i drugim mjestima, pripremaju  za hodočašće  mnogi vjernici koji će ju ići pješice do svetišta.
 Tako će i ove godine, (kao i nekoliko prijašnjih), saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke Stjepan Čuraj, zajedno sa članovima Županijske organizacije HNS-a Osječko-baranjske županije i Podružnice Hrvatske narodne stranke Osijek pomagati hodočasnicima na putu u Aljmaš.

Trodnevnicu vodi fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u Kući susreta u Taboru. Uoči Velike Gospe, u utorak, 14. kolovoza, u 17.30 pobožnost je križnog puta na aljmaškoj Kalvariji, u 19 sati sveta misa koju predvodi fra Ivan Matić.

 

U 20 sati je euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje, a u 21 sat procesija sa svijećama do kapelice “Na lipi” te prigodna marijanska pobožnost. U srijedu, 15. kolovoza, svete mise su u: 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati. Svetu misu u 6 sati predvodi fra Ivan Matić, svečanu svetu misu u 10 sati predvodi mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup, metropolit. Misu za stradalnike Domovinskog rata u 12 sati predvodi dr. Stanislav Šota, a svetu misu u 18 sati za mlade bračne parove i njihovu djecu predvodi mons.

 

dr. Marin Srakić, najavio je župnik Ante Markić te dodao kako je dobio i neslužbene informacije da bi svetoj misi u 10 sati trebala nazočiti i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.
U organizaciju dočeka velikog priliva hodočasnika i ove su se godine uključilii Turistička zajednica Općine Erdut, Mjesni odbor Aljmaš, policija i vatrogasci, Crveni križ te brojni sumještani.

 

Prema riječima Darka Barjaktarevića i ove je godine za parkiranje spremno 15 jutara zemljanog parkinga, dežurat će DVD Erdut, a u Aljmašu će biti i redari. Prometna policija zamolila je sve hodočasnike koji se spremaju prema Aljmašu ići pješke u noćnim satima neka se kreću lijevom stranom ceste,

 

također neka obvezno odjenu odjeću s reflektirajućim dodacima da bi bili uočljiviji, a vozači da se kreću sporo i oprezno, na što će ih policajci i upozoravati na cesti i pojedinim punktovima. Vozači su također od policije upozoreni da ne parkiraju uz cestu nakon skretanja prema Aljmašu, odnosno na prostoru izvan predviđenih i označenih parkirališta, jer time zagušuju promet, a mogli bi dobiti i potencijalnu kaznu od prometne policije zbog nepropisnog parkiranja.

 

Vjernici su također upozoreni na povećan broj džepara koji koriste hodčasničku gužvu za krađe, pa se vjernici upozoravaju da u novčanicima ne nose dokumente i veće sume novca. Župnik Markić također još jednom navodi kako Crkva nema organiziranu prodaju križića, svetih slika, ili knjiga te kako su sve osobe koje u ime Crkve nude takve predmete potencijalni prevaranti. Hodočasnicima će na raspolaganju biti voda iz slavina te kemijski toaleti kod aljmaške ambulante, a očekuju se deseci tisuća vjernika.

Recimo kako će se u nedjelju nakon Velike Gospe (19. kolovoza), služiti svete mise u 10 i 18 sati. Večernja sveta misa u 18 sati moli se za bolesne i nemoćne, a nakon mise slijedi blagoslov bolesnika, vozača i vozila. Misno slavlje u 10 sati predvodit će nadbiskup mons. Đuro Hranić, a misno slavlje

u 18 sati predvodi prečasni Ivan Lenić, i upravitelj svetišta u Slavonskom Brodu. Aljmaš je jedno od 20-ak marijanskih svetišta u Hrvatskoj, a godišnje ga posjeti više od 100.000 hodočasnika. 

 

Autor: N.Z.Eberhard

1,983 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.