NA KORAK DO STATUSA SVETIŠTA: Vatikan preuzima Međugorje!

Nakon samih ukazanja ovo je najveći događaj za Međugorje

Ove nedjelje u 19 sati poljski nadbiskup mons. Henryk Hoser kojeg je papa Franjom imenovao apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za Međugorje, održat će svetu misu u Međugorju kojom će započeti svoju službu u Međugorju s naglaskom na pastoralno poboljšanje ovog, skoro pa svetišta.

„Pozivamo sve naše župljane i hodočasnike da sudjeluju u ovome misnome slavlju“, poručili su iz župnog ureda sv. Jakova u Međugorju o ovome najvažnijem događaju koji se događa na službenoj crkvenoj razini od početka međugorskih ukazanja.

“Plodovi vjere su po meni pozitivni. Pod plodove mislim na molitvu krunice, euharistijsko klanjanje, post i pokoru jer to sve potiče razvoj vjere. U Međugorju vidimo ljude koji se vraćaju sakramentima, vidimo obraćenja, promjene u načinu življenja, sudjelovanja u euharistijskom slavlju, ispovijedi, ozdravljenja i to se sve događa u Međugorju. To ne možemo zanijekati niti ignorirati pastoralno,” rekao je nadbiskup Hooser novinarima u Međugorju prilikom svoje prve posjete, dodavši da 2 milijuna hodočasnika ne može biti nevažno za crkvu.

Kao najvažnija pastoralna potreba Međugorja, nadbiskup Hoser spomenuo je povećanje broja ispovjednika, osobito onih koji su na stranom jeziku. “Međugorje je fenomen masovnih ispovijedi – ima 50 ispovjedaonica, i to još uvijek nije dovoljno.”- naglasio je.

Objasnio je da je problem također skromna infrastruktura koju treba proširiti. “Moramo osigurati da liturgijski prostor bude veći. Tu postoji mala župna crkva, ništa više. Nedostaje mjesto bogoslužja “, rekao je nadbiskup Hoser.

I dodao je: “Postoji također potreba za proširenjem mogućnosti hodočasničkog smještaja. Postoje mali hoteli kojim upravljaju ljudi koji tu žive, ali sve je to neadekvatno”.

Poboljšanje te pastoralne situacije, glavna je zadaća poljskog nadbiskupa u međugorju.

Što se tiče samog priznanja Međugorja i samih ukazanja, za to neće biti zadužen nadbiskup Hoser iako će njegovo mišljenje svakako doprinijeti službenoj odluci. Ono što znamo je to da je nadbiskup Hoser prilikom svoje prve posjete Međugorju novinarima rekao: Međugorje je svijetlo svijeta!

I to je posve dovoljno, za sada.

 

Autor: vjera

 2,555 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.