Izdvojeni članak

Mrav koji je uporan i ne odustaje napraviti posao do kraja

Zanimljivo kako su mravu jako vrijedni i trude se napraviti što više posla pa čak i za vrijeme rata njihovog

Nakon poraza u jednoj od bitaka, vojskovođa se sklonio u štagalj na koji je naišao bježeći od potjere. Dok je ležao, umoran i obeshrabren, uočio je jednog mrava koji se trudio prenijeti zrno kukuruza preko praga.

Sigurnost je pronašao u nekom hambaru, dok su neprijateljske trupe pretraživale selo kako bi ga pronašle. Dok je ležao u hambaru, očajan i obeshrabren, Tamerlan je promatrao jednog mrava. Nosio je zrno kukuruza uza zid pokušavajući ga prenijeti na drugu stranu.

Zrno je bilo mnogo veće od samog mrava. Vladar je brojao koliko je puta mrav pokušao ponijeti zrno do vrha zida… Vratio se 69 puta, i tek je u sedamdesetom pokušaju uspio prenijeti zrno preko vrha. Kad je to vidio, Tamerlan je skočio na noge s novom snagom i entuzijazmom.

Iako je upravo bio poražen, odlučio je pokušati iznova – upravo kao ovaj mrav. To je i učinio – reformirao je vojsku i na kraju pobijedio svoje neprijatelje. „Kada dospijete u tjesnac i sve se okrene protiv vas; kada dođe dotle da ne možete izdržati više ni trenutka, ne predajte se, jer upravo to je točka na kojoj počinje preokret.”

Harriet Beecher-Stowe


Izvor: book.hr

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Nick Vujičić nikada, ali baš nikada nije zagrlio ljude koje…