Mons. Giorgio Lingua započeo svoju nuncijsku službu u Hrvatskoj

Novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua predstavio se vjerničkoj javnosti i započeo je svoju nuncijsku službu u našoj zemlji svečanom večernjom euharistijom u četvrtak, 17. listopada, u Stepinčevoj katedrali. Tom je prilikom proslavljen i blagdan sv. Ignacija Antiohijskog koji je nunciju bio poticaj za neke misli o crkvenom zajedništvu.


„Brinimo se za svoju svetost i naučimo otkrivati svece koji žive među nama”, središnja je poruka novog apostolskog nuncija Giorgia Lingue iz njegove prve propovijedi u Hrvatskoj koju je izrekao na jako dobrom hrvatskom jeziku i u vrlo osobnom osvrtu na bl. Alojzija Stepinca.

„Mnogi se pitaju zašto blaženi Alojzije nije kanoniziran. Pazite, rekao sam kanoniziran, a ne svet, jer on je već svet. Nisu naše izjave te koje nadodaju ili oduzimaju nešto njegovoj svetosti”, rekao je, između ostalog, nuncij te spomenuo kako je odmah prvu nedjelju, po dolasku u Zagreb, poželio hodočastiti upravo ovdje.

Kleknuo je pred Stepinčevim grobom i započeo je razgovarati s njim pitajući ga: Što misli o cijeloj toj priči koja je podignula toliko neraspoloženje? I drugo: Dragi blaženi Alojzije, mogu li učiniti nešto da se prepozna tvoja svetost? Što trebam učiniti?

„Ne kažem ovo da bih stekao vaše simpatije, niti tražim od vas da nađete mir u srcu i ne razmišljate više o tome. To kažem jer mi se učinilo da ga vrlo jasno čujem kako mi neprestano ponavlja: ‘Ne brini za moju svetost, brini za svoju.’ To je ono što blaženik traži svakog od nas, da postanemo sveti, da postanemo sveti zajedno”, poručio je mons. Lingua.

Molimo i da vjernici u Hrvatskoj sa svojim svećenicima i svim biskupima budu primjer jedinstva i sklada, spomenuo je i to u kontekstu riječi koje je sam sv. Ignacije Antiohijski uputio zajednicama svoga vremena.

„To će biti najbolji način pokazivanje djelima nasljedovanja ove svetosti koja je za sve nas izvor nadahnuća i snaga u vjernosti koju je tako žarko posvjedočio i blaženi Alojzije Stepinac”, kao i prije i nakon njega svi drugi hrvatski sveci i blaženici koje je nuncij ponaosob spomenuo.

početka mise riječi dobrodošlice mu je izrekao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Izrazio je radost kao i zahvalu papi Franji što nam šalje svog predstavnika i molimo Božji blagoslov u poslanju što će ga nuncij u ime Svetog Oca obavljati na duhovnu dobrobit katoličkih vjernika u našoj zemlji i svih ljudi dobre volje, poručio je kardinal.

„Preuzvišeni Apostolski nuncije, u ime svih okupljenih biskupa, svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova i sjemeništaraca te svega Božjeg naroda, izražavam vam srdačno dobrodošlicu. Neka vas u novoj službi u Hrvatskoj, kojom predstavljate Svetog Oca i Svetu Stolicu u našoj crkvi i hrvatskoj državi, prati nebeski zagovor Presvete Bogorodice Marije Majke Crkve Svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske, te blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka istine i čiste savjesti.”

Na kraju euharistije na isti način progovorio je i predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Poželio je mons. Lingui iskrenu i srdačnu dobrodošlicu, napominjući:

„Neka vaš boravak i rad koji ćete obavljati u ime pape Franje i Svete Stolice bude uspješan na svim razinama vašeg blagotvornog djelovanja među nama i neka bude praćen obilnim nebeskim zagovorom vašeg nebeskog zaštitnika sv. Jurja i svih hrvatskih svetaca i blaženika, a vaš boravak i djelovanje neka budu plodni i blagoslovljeni”, poručio je zadarski nadbiskup te osvijestio kako je nuncija bilo lijepo slušati dok je govorio lijepim hrvatskim jezikom:

„Mislim da nijedan naglasak nije pogriješio. Još jednom preuzvišeni apostolski nucije, dobro nam došli!”

Koncelebrirali su hrvatski biskupi koji u Zagrebu sudjeluju na trodnevnom 59. jesenskom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i redovnički viši i provincijalni poglavari i poglavarice. Oni su sudjelovali na dvodnevnoj skupštini Hrvatske redovničke konferencije u Franjevačkom samostanu u zagrebačkoj Dubravi.

Na misi su sudjelovali i visoki predstavnici gradskih i državnih vlasti te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Nadbiskup Giorgio Lingua rođen je 23. ožujka 1960. u Fossanu u Italiji. Zaređen je za svećenika 10. studenoga 1984. Bio je apostolski nuncij u Iraku, Jordanu i Kubi. Osim materinskog talijanskog, govori francuski, engleski i španjolski. Nuncij Lingua šesti je predstavnik Svetog Oca u samostalnoj hrvatskoj državi.


Izvor: IKA

 2,058 total views,  4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.