Molitvom ne mijenjamo Boga, nego nam molitva otvara srce za sve dobre stvari koje dolaze od Boga!

Ako si se ikada osjećao da je tvoja molitva bila uzaludna tvoji su se osjećaji prevarili. Nijedna molitva nije uzaludna i nijedna molitva ne ostaje neuslišena.

Kad dolaziš Bogu sa svojom prošnjom, bila ona ispravna ili ne, uvijek je u dubini ista stvar – prilaziš onome za koga misliš da ti može učiniti da bude dobro. Ako je tvoja molitva naizust pogrešna pa tražiš pogrešne stvari to ne znači da u dubini svoga srca ipak ne tražiš dobru stvar samo na krivi način. Dozvoli da ti pokažem na jednom primjeru.

Ako imaš ispit pred sobom, a nisi ništa naučio, ti ćeš zamoliti Boga da položiš taj ispit. Takva molitva nije dobra jer ti i Bog znate da tvoj prolazak na ispitu ne ovisi najviše o Božjoj svemogućnosti nego najviše o tvome trudu i stečenom znanju. Pa ipak, unatoč svojoj krivoj molitvi u dubini priznaješ Bogu njegovu svemogućnost i tražiš od Boga da bude nitko drugi doli sami Bog.

Međutim, ne bih htio da se zadržiš na takvoj površnoj molitvi nego da doista pokušaš svoju molitvu pročistiti.

bi ispravnije bilo moliti Boga da ti dade snage i volje za učenje te da ti otvori um za razumijevanje onoga što učiš, a za sve ostalo će se on pobrinuti jer će ti pomoći na putu ostvarenja svog poziva. U svojoj molitvi dopušteno ti je tražiti ono što želiš, ali je još uzvišenije tražiti od Boga ono što tebi treba. A Bog, koji sve vidi i proviđa, tvoju će molitvu milostivo uzeti i uslišiti je na najbolji mogući način.

Uvijek je ispravnije u svojoj molitvi ostaviti prostora Bogu da on bude onaj koji upravlja i da mu daš mogućnost da ti pokaže kako on zna što je najbolje za tebe.

Možda ti dosadašnja molitva nije bila uslišana onako kako si htio, ali to ne znači da ti Bog nije odgovorio na molitvu. Ponekad je Božji odgovor na molitvu „ne, imam bolje za tebe“, a ponekad „da, ali još ne“. I još jedan razlog zašto nijedna molitva nije uzaludna. Molitvom mi ne mijenjamo Boga, nego nam molitva otvara srce za sve dobre stvari koje nam dolaze od Boga.

I to je plod svake molitve – primit ćemo dobre stvari.

Bog nije gluh na naše kucanje i traženje, njegove uši rado slušaju naše želje i čežnje, no također smo i mi pozvani čuti što je ono najvažnije, najpotrebnije i najvrijednije za nas.

 

Autor:mag. theol. Darko Rapić

 5,898 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.