Molitve

MOLITVA OČEVA

Dvije molitve koje očevi trebaju naučiti i svakodnevno moliti


Kako onda otac treba blagoslivljati svoju djecu? Jedna od najsnažnijih molitava Crkve je znak križa.

Pred znakom križa đavao bježi i u strahu se skriva

Svećenik, prorok i kralj

Kršteni muškarac ima udjela u Kristovoj službi svećenika, proroka i kralja. Kršteni muškarac koji ima djecu je na poseban način svećenik, prorok i kralj. Njegova kuća je njegova “kućna Crkva”, a djeca su stado kojemu je on pastir. Što to znači – prorok, kralj i svećenik?

Kao prorok u svojoj kućnoj Crkvi, otac je pozvan naučavati i govoriti istinu u životu svoje obitelji. Otac mora utjecati na ozračje u kući svojim riječima i djelima. Nije on prorok koji vidi budućnost, nego čovjek koji vjeruje u Božji poziv i osluškuje ga.

Kao kralj u svojoj kućnoj Crkvi, otac mora biti uzor kraljevske službe po uzoru na Kristovo kraljevanje. Kristovo prijestolje je križ, a Krist daje primjer kako kraljevati time što pere noge svojih apostola. Dakle, otac nasljeduje Krista služeći svojoj ženi i djeci u ljubavi.

Kao svećenik u svojoj kućnoj Crkvi, otac posvećuje i vodi svoju djecu. Žrtvuje se za svoju djecu, uči ih kako moliti i kako živjeti. Kao svećenik, otac ima autoritet nad svojom djecom u tjelesnom i duhovnom smislu. Kao svećenici kućne Crkve očevi mogu blagoslivljati svoju djecu.

Snaga očeva blagoslova

„Bogom, Ocem tvojim, koji ti pomaže, Svesilnim koji te blagoslivlje […] blagoslovom drevnih brda, želja vječnih brežuljaka […]” (Post 49,26)

Kako onda otac treba blagoslivljati svoju djecu? Jedna od najsnažnijih molitava Crkve je znak križa. Pred znakom križa đavao bježi i u strahu se sakriva. U Rimskom brevijaru nalazi se i blagoslov za osobe koje kreću na put. Naučimo te dvije molitve i koristimo ih u vjeri, nadi, ljubavi i pouzdanju!

Molitva pri odlasku iz kuće

Kada kao obitelj odlazimo iz kuće, možemo zajedno moliti sljedeću predivnu molitvu. Navodim je i na latinskome jeziku, jer prema tradiciji naše vjere đavao naročito mrzi univerzalni jezik Crkve, latinski:

Latinski:

In viam pacis et prosperitatis dirigat nos omnipotens et misericors Dominus: et Angelus Raphael comitetur nobiscum in via, ut cum pace, salute et gaudio revertamur ad propria.

Hrvatski:

Svemogući i milosrdni Gospodin vodio nas putem mira i blagostanja, i neka arkanđeo Rafael bude uz nas na putu, da se mognemo opet vratiti svome domu u miru, zdravlju i radosti.

Molitva prije spavanja

Kao molitvu prije spavanja jednostavno blagoslovite dijete sljedećim riječima čineći znak križa na njegovu čelu.

Latinski:

Benedictio Dei omnipotentis, Patris, et Filii, et Spiritus Sancti, descendat super vos, et maneat semper.

Hrvatski:

Blagoslov Boga svemogućega, Oca, Sina i Duha Svetoga, sišao na tebe i ostao uvijek s tobom. 


Autor: Rastimo  uvjeri

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ma koliko se činilo kako suvremena sredstva komunikacije omogućuju bolje…