Molitva za malu Barbaru: priča fra Bašića koja će vas dirnuti do suza

”Danas sam doživio nešto što ću pamtiti cijeli život. Jučer je u naš župni ured došao jedan mladi bračni par. Došli su i pitali bi li mogli otići krstiti njihovo prerano rođeno dijete na Rebro. Prihvatio sam i obavijestio župnika bolnice Rebro o tome i tražio dopuštenje. Tako sam danas u 12.00 prema dogovoru, bio na Rebru i našao se s roditeljima toga djeteta. Iskreno nisam znao što me čeka. Majka mi je rekla još jučer da je dijete u životnoj opasnosti i da je prerano rodila, u nepunom šestom mjesecu trudnoću.

Iskreno, mislio sam da je to dijete uobičajene veličine kao novorođenče, koje će neko vrijeme biti u inkubatoru. Tako smo otišli na intenzivni odjel, odjenuo sam onu zelenu kutu, oprao i dezinficirao ruke, te krenuo s roditeljima prema tom djetetu. Oko nas su bili inkubatori, i u svakom po jedno prekrasno bespomoćno dijete. Većinom svi uobičajene veličine, ali kada sam došao do inkubatora s njihovim djetetom ugledao sam djetešce koje skoro potpuno stane u moj dlan. Došlo mi je da zaplačem nad njim, odnosno nad njom. Kada smo došli pred inkubator, srce je te malene Barbare počelo ubrzano kucati, čak je aparat počeo tuliti i nisam znao što je. Tada mi je sinulo, da to, iako tako maleno dijete, osjeća da smo mi pored nje, osjeti svoju majku, koja ju je morala prerano roditi i svoga oca koji bez prestanka trči na sve strane da bi pomogao svojoj bolesnoj ženi i svome bolesnom, prerano rođenom djetetu.
Ti ubrzani otkucaji srca, kao da su bili otkucaji uzbuđenja, kao da je Barbara bila uzbuđena zbog krštenja, kao da joj je bilo drago što smo ovdje i to nam želi pokazati, a jedini je način da nam to pokaže preko srca, preko aparata, pomoću kojega mi to jedino možemo vidjeti. Tako smo krenuli s obredom krštenja kojem su prisustvovale i jedna doktorica s odjela i jedna medicinska sestra. Roditelji su rekli da žele djevojčici podariti ime Barbara, te sam je ja tako i krstio. Završili smo i nekako sam htio ostati s Barbarom, znao sam da to nije moguće, pa smo se uputili prema izlazu. No ipak, Barbari sam u srcu obećao moliti za nju, obećao sam moliti za njezine roditelje i vjerujem da će se po njoj Bog na bilo koji način proslaviti. Evo proslavljen je već sada jer pišem ovo i o Barbari govorim i vama, iako sa suzama u očima, koje su me pratile u vožnji od Rebra do Sigeta, te i sada te suze klize niz moje obraze.
U toj sam malenoj Barbari vidio borbu za život, vidio ljepotu života i ugledao dar života. Teško mi je ovo pisati ali moram i pišem s “knedlom u grlu” i suznim očima, jer Barbara mi je pokazala što je život i koji je život ljepota. Barbara mi je, iako nepomična, pokazala radost i uzbuđenje zbog svoga krštenja. Znam da neki u to neće vjerovati, ali njezino je srce na aparatima tako počelo kucati, da je i moje u tom času kucalo nekim novim ritmom. Ovo pišem da i vas pozovem na molitvu za Barbaru i za svako dijete koje je začeto da bi živjelo, koje želi živjeti, a možda to zbog nas ne može.
Barbarina majka je željela svoje dijete i još ga svim srcem želi, ali zbog bolesti morala je prije vremena roditi i sada suznim očima promatra dijete koje je samo šest mjeseci raslo pod njenim srcem, promatra ju i ne može je staviti na svoja prsa, ali zato svoje srce u potpunosti daruje svom djetetu. Barbara hvala ti za ovo po čemu sam i ja progledao i vidio što je život. Neka te u Nebu zagovara tvoja nebeska zaštitnica sv. Barbara.
U četvrtak ćemo na klanjanju moliti za Barbaru i svu djecu koja se u ovom trenutku bore za život. Pa tko može neka dođe na klanjanje četvrtkom u Sigetu s početkom u 20.00. Svakako preporučujem u vaše molitve Barbaru i svu drugu djecu i sve majke s problemima u trudnoći.”
Dragi čitatelji, prošla je godina dana od objavljivanja ovog teksta, i s neizmjernom radošću vam javljamo da je malena Barbara danas VELIKA BARBARA,  prema, malo prije izgovorenim riječima, autora gornjeg teksta!
Naš Bog je VELIK! Hvala Mu i slava za SVAKI darovani život!
Autor teksta: Fra Mate B. Bašić,    24. veljače 2016

2,224 total views, 4 views today

Facebook Comments

Admin

1 Comment

  1. Avatar
    T veljača 24, 2017

    Hvala dragom Bogu sto čuva i pazi sve naše palčiće!
    Imali smo u travnju prošle godine sličnu situaciju s prijevremeno rođenim blizancima.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: