MOLITVA

52      Molitva je razgovor s Bogom; prirodna je i potrebna kao disanje i hrana. U molitvi – misli, riječi, pjesmi – Bogu se klanjamo i zahvaljujemo za sve dobro i molimo ga za milost i za naše duhovne i tjelesne potrebe.

Molimo za žive uključujući i neprijatelje i za pokoj mrtvih. Molimo se i Mariji, anđelima, svecima pa i prijateljima, da se oni mole Bogu za nas. Trebamo moliti svaki dan, a Bog će nam već odgovoriti na neki način (Mt 6, 7.18). Molitva može biti i privatna (bilo gdje, bilo kada i u bilo kojem položaju) i zajednička, npr. sveta misa. Možemo moliti svojim riječima, ili općim molitvama kao “Hvala Bogu” i “Gospodine smiluj se”, te sljedeće molitve.

53      ZNAK SVETOGA KRIŽA. U ime + Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.8

54      MOLITVA GOSPODNJA / OČE NAŠ. Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime Tvoje. Dođi kraljevstvo Tvoje. Budi volja Tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas. I otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim. I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla. Amen. (Oče naš je najsavršenija molitva).

55      SLAVOSLOVLJE / SLAVA OCU. Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vjeke vjekova. Amen.

56      ČIN POKAJANJA. 1. Bože, milostiv budi meni grješnomu. (Ovo je kratko pokajanje).

 1. Moj Bože, kajem se i žalim od svega srca, što grijesima uvrijedih Tvoju neizmjernu dobrotu. Čvrsto odlučujem da ću se popraviti i uz pomoć Tvoje milosti neću više griješiti, da ću za svoje grijehe činiti dostojnu pokoru i čuvati se grješne prigode. Amen. (Ovo je savršeno pokajanje).
 2. O moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja, dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe. (Ovo je Fatimska molitva).

57      ANĐEOSKI POZDRAV / ZDRAVO MARIJO. Zdravo, Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom; blagoslovljena ti među ženama, i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike sada i na čas smrti naše. Amen


 

 7,557 total views,  12 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.