Molitve

Moć molitve zdravo Mariji: kad je molite ‘Nebo je u radosti, a Zemlja u divljenju’

Mnogi danas zanemarivu molitvu Zdravo Marija, neki kažu da se ne treba moliti Mariji.

Biblija sama i o piše u evanđelju Luki di se vidi kako Anđeo pozdravlja Marija zdravo Marija milosti puna Gospodin sa tobom….

Znamo da je to pozdrava i na neki način i molitva koja traje kratko a daje snage kako u duhovnom tako i u tjelesnom životu. Evo što se događa kad molite taj pozdrav Anđeoski.

Kršćani svih vremena nalazili su nadahnuće i radost, utjehu i snagu u molitvi Zdravo Marijo. Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom, blagoslovljena ti među svim ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus. Sveta Marijo, majko Božja, moli za nas grešnike, sada i na času naše smrti. Amen”

Blaženi Antonio da Stroncone iz 15. stoljeća čak se osvrnuo na činjenicu da je u njegovo vrijeme bila uobičajena praksa da propovjednici na početku propovijedanja izgovaraju Zdravomariju kako bi zadobili Božju naklonost. I danas neki svećenici to čine prije homilije.

Zdravo Marijo je molitva iza koje stoji sva sila Neba. Blaženom Alanu della Rupeu iz 15. stoljeća, koji je bio zadužen za revitalizaciju pobožnosti svete krunice sama Djevica Marija, otkrila je sljedeće:

“Ja sam put koji je Bog izabrao da dođe do ljudi; dakle, nakon što ste se obratili Isusu, morate se obratiti Meni da zadobijete milost i vrline. Kao što je Bog izabrao anđeoski pozdrav za izvršenje Utjelovljenja Njegove Riječi i Otkupljenja ljudi, tako i oni koji žele reformirati običaje i preporoditi narode u Kristu Isusu moraju Me poštovati se istim pozdravom.”

Blaženi Antonio kasnije će reći, što mu se dogodilo svaki put kad je molio Zdravo Marijo:

Nebo je u radosti, a Zemlja u divljenju svaki put kad kažem: Zdravo Marijo. Užasavam se svijeta i ljubav Božja vlada u mom srcu kad kažem: Zdravo Marijo.


Moji strahovi nestaju, moje strasti se gase kad kažem: Zdravo Marijo. Rastem u pobožnosti i nalazim skrupule kad kažem: Zdravo Marijo. Moja se nada potvrđuje i moja utjeha raste kad kažem: Zdravo Marijo.
Moj duh se raduje i moja tuga nestaje kad kažem: Zdravo Marijo”.

Sveti Louis Marie Grignion de Montfort je izjavio da se heretici užasavaju Zdravo Marije, dok je vjernici vole recitirati prirodno.

Rekao je i da đavao drhti pred molitvom Ženi koja će mu stati na glavu, koju je Bog najavio u Postanku 3,15. I dodao da je Zdravo Marijo “moj sigurni kamen za razlikovanje onih koje vodi duh Božji od onih koji su u iluziji zloga duha”.

Ustvrdio je da je jedan od najčešćih izgovora za odbacivanje Zdravo Marije to što ona u cijelosti nije prisutna u Svetom pismu.
Međutim, ovo je potpuna neistina.

Prvi dio, “Zdravo Marijo, milosti puna” nalazi se u Luki 1,28 i pozdrav je koji je arkanđeo Gabrijel, poslan od Presvetog Trojstva, uputio Mariji na Navještenje. “Gospodin je s tobom” također je u Luki 1:28 riječ po riječ.
I “Blagoslovljena ti među ženama” je u Luki 1:41 i riječi su Elizabete, na Pohođenje.

Drugi dio je također biblijski.
Sveta Marijo Majko Božja” nalazi se u Luki 1,43, kada Elizabeta pita Mariju “A zašto mi je dano da majka moga Gospodina dođe k meni?”; Reći Majko Gospodnja je isto što i reći Majko Božja.

A “molite se za nas grešnike, sada i na času naše smrti” sadržano je u Jakovu 5:16, kada kaže “Ispovijedajte dakle grijehe jedni drugima i molite jedni za druge da ozdravite. Veliku snagu ima žarka molitva pravednika.”

Koje je ljudsko biće pravednije od Blažene Majke?

Iako je na nebu, Ona sluša molitve svoje djece na Zemlji i zagovara ih. Ovaj drugi dio, koji su protestanti najviše napadali, možda je i najstariji.

Grignion de Montfort vuče podrijetlo od sabora u Efezu 431. godine, kada su saborski oci osudili Nestorijevo krivovjerje, koji se protivio upotrebi naslova “Majka Božja” i svečano definirali dogmu o božanskom majčinstvu Marijinu.

Sabor je utvrdio da se Gospa zaziva pod tim slavnim naslovom riječima: “Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike, sada i na času naše smrti.”

Mnogo je znakova da je Zdravo Marijo povlaštena molitva za Nebo i za Mariju.

Svetoj Matildi od Hackeborna iz 13. stoljeća, koja se pitala kako najslađe pozdraviti Gospu, otkrila je da joj nitko ne može uputiti slađi pozdrav od Zdravo Marije, jer je to pozdrav koji upućuje sam Bog njoj, preko Njegovog anđela.

I kada je sama sveta Matilda molila Djevicu da joj pomogne svojom prisutnošću na smrtnom času, Gospa joj je obećala da hoće, “ali ti ćeš, u tu svrhu, svaki dan moliti tri Zdravo Marije”, kaže joj.

I pouči je da prva Zdravo Marija treba biti u zahvalu Ocu nebeskom, za moć koju joj je dao; druga u čast Sina, za dar mudrosti; a treća u čast Duha Svetoga, zbog obilja ljubavi kojom ju je zaodjenuo.

A ima i mnogo znakova da je Zdravomarija posebno važna za istjerivanje demona u egzorcizmima.


Izvor: Vjera.hr


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Poruke Gospine  koje je vidjelica prenijela svijetu se  ispunjavaju, bliži…