Mladi Hrvatske katoličke misije Berlin (HKM) u Zagrebu

Posebno emotivni i sretni zbog dolaska u domovinu, u petak, 28. travnja 2017. oko 75 mladih iz HKM Berlin dolazi u zračnu luku Zagreb, kako bi nastavili put prema Vukovaru na Susret hrvatske katoličke mladeži.

No, prije odlaska prema gradu heroju, u prestižnom gradskom event mjestu Gastro Globusu, u 9 sati na zajedničkom doručku dočekat će ih “njihova berlinčanka” Dijana Pavković. Dijana je odrastala u HKM Berlin, te joj je kao “djetetu misije” uvijek drago ugostiti “svoje” i družiti se s djecom njezinih prijatelja te s dugogodišnjim prijateljicama, koje prate mlade i čine organizacijski tim putovanja: Anicom Krstanović, Suzanom Smolković, Draškom Perić i Rozikom Tustonjić, te duhovnikom fra Edvardom Sokolom, koji je također “dijete misije”, rođen i odrastao u Berlinu. Rado se prisjete lijepih trenutaka iz djetinjstva i mladosti u HKM Berlin, te kao i svaki put druženje poprate pjesmom.

Ovoj emotivnoj iseljeničkoj priči pridružit će se i ostali prijatelji koji svojim povratkom u domovinu žive u Zagrebu, a među njima su Anica Kovač, Marijana Džolić, Renata Stipić i mnogi drugi.

Nakon susreta u Gastro Globusu, mladi HKM Berlin posjetit će Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata i razgledati Gornji grad te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinaca u zagrebačkoj katedrali.

Berlinski nadbiskup Dr. Koch uputio poruku za SHKM u Vukovaru

U subotu, 8.4. 2017. u Berlinskoj biskupiji se održao Svjetski dan mladih 2017. na kojem su sudjelovali i mladi Hrvati iz Hrvatske katoličke misije Berlin (HKM), među njima i mladi koji se pripremaju na SHKM u Vukovaru.

Sa svojim berlinskim nadbiskupom Msgr. Dr. Heiner Koch i gostom Svjetskg dana mladih 2017. nadbiskupom Jean-Claude Hollerich SJ iz Luksemburgu mladi su razmatrali Papinu poruku za Svjetski dan mladih 2017. na putu prema Svjetskom danu mladih 2019. u Panami: o Marijinoj vjeri, koja u svojem hvalospjevu Veliča kaže: “Velika mi djela učini Svesilni” (Lk 1, 49).”

Kao i proteklih godina katoličke misije (župe stranih jezika) daju veliki doprinos ovom susretu mladih katolika u Berlinu. Ove godine sudjelovalo je oko 700 mladih različitih nacija, među njima su najbrojniji mladi iz Hrvatske katoličke misije.

Na zadnjem pripremnom susretu mladih hrvatske misije za SHKM 2017. rodila se ideja da se nadbiskupa Koch zamolili za video poruku za Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovar. Nadbiskup se vrlo rado iza mise sa mladima u subotu odazvao, poslušajte što je poručio.

 

#SHKMVukovar #HKMBerlin

Na putu prema Svjetskom danu mladih 2019. u Panami, a ujedno i kao pripremu za SHKM koji će se potkraj mjeseca održati u Vukovaru, mladi Berlinske nadbiskupije sa svojim su berlinskim nadbiskupom mons. dr. Heinerom Kochom i gostom iz Luksemburga, nadbiskupom Jean-Claudeom Hollerichom, razmatrali Papinu poruku za Svjetski dan mladih 2017. Kao i proteklih godina, katoličke misije (župe drugih materinskih jezika) dale su velik doprinos susretu mladih katolika u Berlinu. Ove godine početkom travnja sudjelovalo je oko 700 mladih različitih nacija, među kojima su najbrojniji bili mladi iz Hrvatske katoličke misije Berlin. Na posljednjem pripremnom susretu mladih HK misije za SHKM 2017. rodila se ideja da se s nadbiskupom Kochom snimi videoporuka za susret u Vukovaru. Nadbiskup Koch rado se odazvao tom prijedlogu i protekli je vikend nakon mise s mladima uputio srdačnu videoporuku nade i vjere svima koji će sudjelovati na SHKM-u 2017. u Vukovaru. U poruci nadbiskup Koch naglašava kako Berlin i Vukovar spaja mnogo sličnosti, između ostalog patnja i razaranje, no oba grada uz Božju pomoć koračaju dalje. Mlade nosi golema nada, slična onoj Marijinoj nadi koju je nosila u srcu govoreći: „Velika mi djela učini Svesilni!” Tu nadu poželio je nadbiskup Koch uz poziv i dobrodošlicu svima koje put nanese u Berlin.

Video se može pogledati na linku:

 

https://drive.google.com/file/d/0BzwlJ_UG1w-VaWx2dXBPVGtIQWc/view

 

Izvor: www.ika.hr / Rastimo u vjeri

1,827 total views, 2 views today

Komentar

0 Comments

  No comments!

  There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

  Leave reply

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: