Molitve

Mjesec molitve, Molitve krunice u listopadu

Mjesec listopad posebno je posvećen Majci Božjoj i pobožnosti krunice – molitvi koja je našim mladima često daleka.


Posvijestili smo si da krunica angažira u molitvi čitavog čovjeka – po razmatranju otajstava aktivira duh, maštu i inteligenciju, a po trajnom kontaktu s Marijom angažira nas emotivno, po ponavljanju riječi i prebiranju zrnaca angažira nas na neki način i tjelesno. Razmišljali smo o darovima koje ova molitva nosi u naš život te kako se u molitvi krunice lako ujedine i prepoznaju katolici cijeloga svijeta. Krunica se u svakom dijelu svijeta moli na isti način i po molitvi krunice živimo naše zajedništvo s čitavim Božjim svijetom.

„Da bismo oživljavanju molitve krunice dali veću aktualnost, potrebno je dodati neke povijesne okolnosti. Prva je od njih žurna potreba da se od Boga izmoli dar mira. Moji prethodnici, a i ja sam, mnogo smo puta predlagali krunicu kao molitvu za mir. Na početku trećeg tisućljeća, koje je započelo zastrašujućim prizorima napada od 11. rujna 2001., i u kojem se u tolikim dijelovima svijeta svakodnevno bilježe nova krvoprolića i nasilja, ponovno otkriti krunicu znači uroniti u razmatranje otajstva Krista, koji je ‘mir naš’, ‘koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu.’ (Ef2,14)…Slična žurna potreba za zauzetošću i molitvom javlja se vezano uz drugo kritično pitanje našeg doba: obitelj, prvotnu stanicu društva, koja je sve više ugrožena, na ideolooškoj i praktičnoj razini, silama čiji je cilj razbiti njezinu cjelovitost pobuđujući u nama strah za budućnost te temeljne i nezamjenjive ustanove, i zajedno s tim, za budućnost cijeloga društva.”

„Razmatranje Krista ima u Mariji nenadmašan uzor. Sinovo lice na jedinstven način pripada Mariji. U njezinu se krilu oblikovalo, primivši od nje također ljudsku sličnost, koja upućuje na još veću duhovnu povezanost. Nitko se nije tako vjerno posvećivao razmatranju Kristova lica kao što je to činila Marija.”

„Krunica, upravo zato što polazi od Marijina osobnog iskustva, izrazito je kontemplativna molitva. Bez te kontemplativne protege, izgubila bi svoje značenje…Ako je liturgija, kao čin Krista i Crkve, spasenjski čin par excellence, krunica je također, kao meditacija o Kristu s Marijom, spasenjsko razmatranje.”

„Krunica nas na mističan način dovodi pred Mariju, koja je brižno pratila odrastanje Krista u nazaretskom domu. To je čini sposobnom da i nas istom brigom odgaja i oblikuje, sve dok se Krist ne ‘oblikuje’ u nama.”

„Svaki pojedini događaj iz Kristova života, kako je opisan u evanđeljima, blista Otajstvom koje nadilazi svaku spoznaju (usp.Ef3,19). To je Otajstvo utjelovljene Riječi u kojoj ‘prebiva sva punina božanstva (Kol2,9).”

„Danas smo pred novim izazovima. Zašto ponovno ne uzeti krunicu u ruke s istom vjerom naših predaka?….Upirem oči u vas, braćo i sestre…ponovno uzmite s pouzdanjem krunicu u ruke! Iznova je otkrijte u svjetlu Pisma, u skladu s liturgijom i u ozračju svoje svakodnevice. Neka taj moj poziv ne ostane neuslišan!”

Ukoliko se želite uključiti u molitvu krunicu i sami odrediti vrijeme i sat, to možete putem donje lin napraviti.

 

IZMOLIMO jednu krunicu na ove nakane: https://doodle.com/poll/h6fy3mmdtc2yxxfa


(Visited 687 times, 5 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Što je tako privlačno sveta Mala Terezija, današnja svetica, nosila…