Razno

Mit o Zemlji kao ravnoj ploči

Mit da su kršćani u srednjem vijeku mislili da je svijet ravan dobio je veliki poticaj kada je Andrew Dickson White 1896. godine objavio svoje djelo Rat između znanosti i teologije.

Ova je knjiga postala predmet redovnog ismijavanja među povjesničarima znanosti i stalno se spominje kao vrhunski primjer dezinformacija u predgovorima većine radova o znanosti i religiji. U drugom poglavlju raspravlja o ravnoj Zemlji i gotovo se može osjetiti Whiteova zbunjenost jer povijesni izvori baš i ne podupiru njegovu hipotezu da su kršćani vjerovali u to. Nerado priznaje da su sv. Klement, Origen, sv. Ambrozije, sv. Augustin, sv. Izidor, sv. Albert Veliki i sv. Toma Akvinski prihvaćali da je Zemlja okrugla, drugim riječima, nitko od velikih naučitelja Crkve nije smatrao da postoji dvojba oko tog pitanja. Iako analiza onoga što je White napisao sugerira kako je svjestan da ravna Zemlja predstavlja mit, on svakako stvara dojam o kršćanskim neznalicama koji suzbijaju racionalno znanje o pravom obliku.
Srećom za Whitea, bilo je tada, kao što ih ima i sada, nekoliko marginalnih pisaca koji su bili spremi podržati bilo koju točku gledišta, bez obzira koliko ona bila – luda!


Izvor: https://jameshannam.com/flatearth.htm
Preporučujemo: https://www.bitno.net/kolumne/no-filter/marin-miletic-samozvani-prorok-elvis-duspara/

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ugledajmo se Jona ,Bog poziva ljude na suradnju. Taj poziv…