Mijenja li te molitva? Ako ne, moliš li onda?

Molitva je u svojoj biti nešto toliko jednostavno i veliko, i ne može se zamijeniti ni s čim drugim.

Ona je razgovor s osobom koju voliš i koja voli tebe, razgovor s Bogom. A odnos ljubavi prema Bogu je onaj odnos koji mijenja, preobražava čovjeka i ne ostavlja ga više istim. Molitva je jezik promjene čovjekova srca. Koliko je topline i nježnosti u odnosu dvije osobe koje su u nekoj šetnji ili koje sjede u prirodi ili nekom kafiću i satima razmjenjuju svoje misli i osjećaje, a koliko je tek  topline i nježnosti u odnosu čovjeka i Boga.

Mnogi ljudi vole stajati iznad drugih i pokazati se kako su u pobožnosti ispred ili iznad njih. Neki cijeloga života svoj duhovni život promatraju kao neko kazalište u kojom se teatralnom svečanošću i ozbiljnošću recitiraju molitve. No molitva se ne izgovara, ona se živi, te ukoliko se ne živi ona i ne postoji. Nemaju težinu one puste riječi, izričaji i hvalospjevi ako osoba koja ih izgovara, ne čini to svim svojim srcem, i ne suobličava svoj život po toj riječi.

Sve tajne svijeta i života stavio je Bog u jednu posve jednostavnu stvar, a to je molitva. Rješenje svih naših problema, iscjeljenje svih naših bolesti, odgovori svih naših nedoumica nalaze se u posve jednostavnoj stvari, a to je molitva. Ali pitamo se zašto to ne ide onako kako mi očekujemo i želimo. Zato što ključ te molitve nije u rukama našeg uma, naših fizičkih, mentalnih ili emocionalnih sposobnosti, već u rukama vjere.

Odgovor je posve jednostavan. Treba li ti nešto, tada ćeš to nešto i tražiti, no ako ne vjeruješ da ti to ta osoba može dati, tada nećeš niti tražiti. Tako jednostavno, a mi smo to tako zakomplicirali. Onaj koji ljubi ne komplicira, komplicira samo onaj koji se pretvara i ima neke druge interese. Ukoliko doista vjerujemo Bogu, naša molitva neće biti neki formalizam već iskreni i istinski razgovor s njime u ljubavi.


Autor: Mario Žuvela

2,424 total views, 2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: