Mijenja li te molitva? Ako ne, moliš li onda?

Molitva je u svojoj biti nešto toliko jednostavno i veliko, i ne može se zamijeniti ni s čim drugim.

Ona je razgovor s osobom koju voliš i koja voli tebe, razgovor s Bogom. A odnos ljubavi prema Bogu je onaj odnos koji mijenja, preobražava čovjeka i ne ostavlja ga više istim. Molitva je jezik promjene čovjekova srca. Koliko je topline i nježnosti u odnosu dvije osobe koje su u nekoj šetnji ili koje sjede u prirodi ili nekom kafiću i satima razmjenjuju svoje misli i osjećaje, a koliko je tek  topline i nježnosti u odnosu čovjeka i Boga.

Mnogi ljudi vole stajati iznad drugih i pokazati se kako su u pobožnosti ispred ili iznad njih. Neki cijeloga života svoj duhovni život promatraju kao neko kazalište u kojom se teatralnom svečanošću i ozbiljnošću recitiraju molitve. No molitva se ne izgovara, ona se živi, te ukoliko se ne živi ona i ne postoji. Nemaju težinu one puste riječi, izričaji i hvalospjevi ako osoba koja ih izgovara, ne čini to svim svojim srcem, i ne suobličava svoj život po toj riječi.

Sve tajne svijeta i života stavio je Bog u jednu posve jednostavnu stvar, a to je molitva. Rješenje svih naših problema, iscjeljenje svih naših bolesti, odgovori svih naših nedoumica nalaze se u posve jednostavnoj stvari, a to je molitva. Ali pitamo se zašto to ne ide onako kako mi očekujemo i želimo. Zato što ključ te molitve nije u rukama našeg uma, naših fizičkih, mentalnih ili emocionalnih sposobnosti, već u rukama vjere.

Odgovor je posve jednostavan. Treba li ti nešto, tada ćeš to nešto i tražiti, no ako ne vjeruješ da ti to ta osoba može dati, tada nećeš niti tražiti. Tako jednostavno, a mi smo to tako zakomplicirali. Onaj koji ljubi ne komplicira, komplicira samo onaj koji se pretvara i ima neke druge interese. Ukoliko doista vjerujemo Bogu, naša molitva neće biti neki formalizam već iskreni i istinski razgovor s njime u ljubavi.


Autor: Mario Žuvela

2,330 total views, 2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Hide Related Posts
  %d blogeri kao ovaj: