Meditacija

Meditacija o pravoj pobožnosti prema anđelima čuvarima

Da je naša vjera življa, koliku bi utjehu našli u komuniciranju s anđelom čuvarom govoreći mu svoje boli i poteškoće, moleći ga za savjet, jakost i srčanost, kao što su to mnogi sveci činili.

Uvod u meditaciju: Predoči si mladoga Tobiju u pratnji arkanđela Rafaela. Moli za pravu i postojanu pobožnost svomu anđelu čuvaru.

Dostojanstvo našeg sv. anđela čuvara. Velika je milost, što nam je Bog dao anđela čuvara. Svojim anđelima je tebe radi zapovjedio da te čuvaju na svim tvojim putovima. Što su anđeli čuvari? Oni su čisti duhovi, stvoreni na sliku Božju, obdareni ljepotom, moću, okretnošću i razumom, koji naše pojmove daleko nadilaze. Anđeo, koji je dan i noć uza te, jest knez nebeskoga dvora, neizrecivo moćniji negoli najmoćniji knez ovoga svijeta. Kako rijetko mislimo na to! Kada smo nasamo, sudimo i radimo kao da nemamo svjedoka svojih misli, riječi i djela. Da je naša vjera življa, koliku bi utjehu našli u komuniciranju s anđelom čuvarom govoreći mu svoje boli i poteškoće, moleći ga za savjet, jakost i srčanost, kao što su to mnogi sveci činili, npr. sv. Kamilo, sv. Franciska Rimska, sv. Ruža Limska i mnogi drugi. Zahvali se Bogu za milost što ti je dao anđela čuvara; njega pak moli za oproštenje što tako rijetko na njega misliš. Zazovi često svoga anđela čuvara i moli ga za savjet.

Služba naših anđela čuvara. Svojim anđelima je Bog tebe radi zapovjedio, da te čuvaju na svim tvojim putovima. Zbog toga anđeli čuvari bdiju: a) nad našim tjelesnim životom; b) mnogo većom brigom nad životom naše besmrtne duše. Oni nas upućuju, otkrivaju nam zamke Sotone; odvraćaju nas potajnim opomenama od pogrešaka, a potiču blagim opomenama na dobro. Prate nas u svim pogibeljima života i pomažu nam u času smrti. Divi se poglavito trima stvarima i nasljeduj ih po mogućnosti: a) savršenoj spremnosti svetih anđela na sve što im Bog zapovijeda; b) njihovoj sabranosti i čistoći i usred vreve i pokvarenosti svijeta; c) njihovom nepomućenom miru premda je njihovo nastojanje često bez uspjeha. Moli za milost da uzmogneš nasljedovati savršenosti i kreposti svetih anđela. Moli često zaziv: Anđele Božji, čuvaru moj, prosvjetljuj me, čuvaj, vodi i upravljaj, jer sam ti providnošću Božjom povjeren!

Dužnosti prema svetim anđelima čuvarima. Sv. Bernard ih svodi na tri glavne dužnosti: a) moramo ih uvelike štovati i u njihovoj se prisutnosti uvijek – osobito kad smo sami – tako vladati kao pred nekom odličnom osobom. Jedna misao će nam u tom pomoći, naime: Moj anđeo čuvar će jednoga dana svjedočiti za mene ili protiv mene, ovisno o tome što sada činim; b) biti im zahvalni i ljubiti ih radi usluga što nam ih čine; c) pouzdati se u njih radi skrbi kojom se za nas brinu. Većina ljudi ne misli na ove dužnosti. Što se pak nas tiče, mi nećemo nikada povrijediti prisutnost svojih svetih anđela čuvara nepristojnim vladanjem. Zahvalimo im se barem svaku večer za sve usluge, a svako jutro i u svim potrebama pouzdano im se preporučimo.

o. Bruno Vercruysse


Autor: Monfortanci.com | Bitno.net / Foto: Alejandro Slocker

(Visited 114 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Crkva je početak mjeseca listopada posvetila Anđelima čuvarima (2. listopada).…