Kultura

Mark Twain se po tko zna koji put izvukao za dlaku!

Ako je ijedan pisac svojim djelima uljepšao brojna djetinjstva, onda je to Mark Twain. Tko od nas nije, barem u mašti, proživljavao pustolovine s njegova dva najpoznatija lika, Tomom Sawyerom i Huckleberryjem Finnom? Pravim imenom Samuel Langhorne Clemens, i sam je vodio prilično avanturistički život.

Bio je jako humorističan, a prezirao je suvremenu politiku i osobito političare svoga vremena. Spojio je ta dva osjećaja pa je imao jako puno humorističnih izreka. Iako on vjerojatno nije izrekao onu rečenicu koja mu se najčešće u javnosti pripisuje (da se političare treba mijenjati jednako često kao pelene; iz istog razloga), Twain je osmislio pregršt drugih viceva:

“Čitatelju, pretpostavimo da si idiot. I pretpostavimo da si član Kongresa. Ponavljam se.”

“Bankar je čovjek koji će ti posuditi kišobran kad je sunčano i onda će ga tražiti nazad kad počne kiša.”

“Muhe se mogu naučiti skoro sve što rade kongresmeni.”

“Neću nikada psovati osim kad pričam o porezu na nekretnine i najam.”

“Nikad nemojte raspravljati s glupim ljudima. Oni će vas spustiti na svoju razinu i onda potući iskustvom.”

“Lakše je prevariti ljude nego ih uvjeriti da su prevareni.”

“Obrazovanje se sastoji uglavnom od onoga što smo od-učili.”

“Nikada nisam dozvolio da se škola umiješa u moje obrazovanje.”

“Bog je prvo stvorio idiote. To je bila samo vježba. Zatim je stvorio školske odbore.”

“Domoljub: osoba koja može najglasnije vikati nešto o čemu ne zna ništa.”

“Čovjek koji ne čita nije u prednosti pred čovjekom koji ne zna čitati.”

“Ako ne čitate novine, niste informirani. Ako čitate novine, onda ste dezinformirani.”

“Ako se ikada nađete na strani većine, zastanite i preispitajte svoj stav.”

“Nikada ne odgađajte za sutra stvari koje možete učiniti i prekosutra.”

Jedan je od najpoznatijih američkih pisaca svih vremena. Jedni su ga upoznali u osnovnoj školi preko brojnih lektira (“Pustolovine Toma Sojera” i “Pustolovine Haklberija Fina”), dok drugi ne znaju ni tko je. Bilo kako bilo, on je i dan danas prisutan među nama i u internetskim bespućima, zahvaljujući svojim genijalnim izrekama i citatima. No, osim njih, poznat je i po svojim brojnim anegdotama.

U osmoj godini počeo ozbiljno pušiti i nije prestajao do kraja života. Njegova supruga Olivija bila je kao vatrogasac – stalno je gasila požare u spavaćoj sobi, jer je pisac i na počinak odlazio sa cigaretom u ustima. Pušio je 40 cigareta na dan, te su mu žena i prijatelji stalno prigovarali, a on bi im odgovorio: “Kad biste samo znali što mi cigareta znači, ne biste tako govorili. Cigarete su mi jedino nadahnuće.”

Jednom ga je neka gospođica upitala kolika je vrijednost knjige. Odgovorio je: “Vrijednost knjige je neprocjenjiva, ali ovisi o prilici. Knjiga uvezena u kožu odlična je za oštrenje britve. Mala knjiga, kakve obično prave Francuzi, može odlično poslužiti da se stavi pod nogu stola, ako je slučajno malo kraća, pa se stol ljulja. Antikvarna knjiga, uvezana u pergament, može izvanredno poslužiti za bacanje na mačku kada je čovjek želi istjerati iz kuće. I na kraju, atlas s velikim stranicama nezamjenjiv je za čišćenje prozora…”

Jednom prilikom kad se vraćao iz ribolova, sjeo je u vlaku pored nekog gospodina i pohvalio mu se: “Čujte, iako je sada zabranjeno pecanje, ja sam danas imao sreće i ulovio pedesetak kilograma najljepših grgeča koje ste ikada vidjeli. Sad su lijepo smješteni u vagonu za prtljagu.”

Dotični gospodin mu odgovori: “Zaista? A znate li vi da sam ja inspektor ribolova ove države glavom i bradom?“

No Twanin se ne dade i reče mu sa smiješkom: “Zaista? A znate li vi da sam ja najveći lažljivac svih država Sjeverne Amerike?”

Sljedeća anegdota povezuje prethodne tri (pušenje, knjiga, vlak i laganje). Tijekom putovanja vlakom, Mark se zaželio mira, te se sakrio iza knjige. Ali, do njega je sjedio svećenik koji je, iako je putovao sa ženom i kćeri, uporno pokušavao započeti razgovor s njim.

“Divna je okolica, zar ne?”, bio je prvi pokušaj. “O, čini se da je knjiga veoma zanimljiva?”, bio je drugi pokušaj. “Smijem li vam ponuditi dobru cigaru?”, glasio je treći pokušaj.

Twain napokon odgovori: “Ne, hvala. Ne pušim.”

Na to ga svećenik ponudi odličnim viskijem, a Twain odgovori: “Ne, hvala. Alkohol mi ništa ne znači.”

Svećenik oduševljen njegovim odgovorima krenu da ga upozna sa svojom ženom i kćerkom, no Twain mu kratko reče: “Ne hvala. Erotika mi ništa ne znači.”

 

Za vrijeme jedne šetnje naišao je na groblje na kojem su radnici podizali zid, te im dobacio: „Zar ne znate da je to uzaludan posao? Oni koji su unutra neće izići, a oni koji su vani ne trude se ući.“

 

Prilikom jednog intervjua, mladi novinar je zamolio Twena da mu ukratko ispriča svoj životopis, a on je počeo: “Dakle, u vrijeme Džordža III, odnosno u vrijeme moje mladosti, običavao sam…”

Mladić ga odmah prekide objasnivši mu da teoretski nije moguće da je živio u doba Džordža III,a Twain mu reče: “Bravo mladiću! Vi ste prvi i jedini reporter kojem sam to ispričao, a koji me je upozorio na pogrešku prije nego što je rukopis već tiskan.”

 

Jednom je Mark  bio gost skupine velikih magnata, te ih je nasmijavao svojim šaljivim pričama. Jedan je naftni kralj kidajući se od smijeha izvadio rupčić iz džepa i počeo brisati lice kazavši: “Nešto toliko smiješno nisam još nikada čuo…”, a Twain mu mudro odgovori: “Možda je to točno, ali ja sam upravo vidio nešto još smješnije i prije svega rjeđe! Vidio sam kako jedan naftni kralj zavlači ruku u vlastiti džep!”

 

I za kraj treba spomenuti kako je se Mark Twain takmičio sa Rudijardom Kiplingom (Rudyard Kipling) u pisanju najprostije i najuvredljivije priče.

Pobjedu je ipak odnio Kipling koji je svoj tekst započeo riječima “Sr*nje, reče kraljica”, te se na taj način zauvijek oprostio od plemićke titule.

– Mark Twain se po tko zna koji put izvukao za dlaku! ( (Florida, Missouri, 1835. – Redding, Connecticut, 1910.)

Bio fasciniran tehnologijom i izumima, a zanimljivo je da mu je jedan od najboljih prijatelja bio Nikola Tesla. Mnogo je vremena proveo u njegovom laboratoriju. Kažu da s kim s takav si pa možda je Twainu baš ideja za njegov genijalni izum, na kojem su mu zahvalne brojne žene svijeta (ili ne :)), upravo svanula u Teslinom društvu. Sjetite se da sve što svakodnevno uzimamo zdravo za gotovo (jer kao postoji oduvijek) je netko nekada smislio prvi. Tako je Mark Twain izumio kopču za grudnjak! Za svoj izum je rekao da „je tako očito da ne treba nikakvo objašnjenje.“

Velikani često na svijet dolaze praćeni kozmičkom povorkom. Tako je Marka Twaina na Zemlju dopratio Halleyev komet, komet koji se vidi sa Zemlje svakih 74-78 godina. 75 godina kasnije, taj isti komet došao je po njega. Godinu dana prije smrti Twain je napisao: “Došao sam s Halleyjevim kometom na svijet 1835. godine. Ponovno dolazi sljedeće godine i očekujem da ću ja otići s njime. Bit će mi to jedno od najvećih razočaranja u životu ako ne odem uz Halleyjev komet. Svemoćni je rekao, nema sumnje: ‘Evo ova dva neobjašnjiva frika, došli su zajedno, i zajedno moraju otići.”


Autor: Rastimo u vjeri/ Tekst :Ivan Remeta ( Johnny)

(Visited 104 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Samu riječ fraktal popularizirao je znanstvenik Benoit Mandelbrot. Fraktalni predmeti…