U Lanišću održan koncert „Pred tobom padam nice…”

Pučke napjeve središnje i sjeverne Istre za najznačajnije razdoblje liturgijske godine, Cvjetnicu, Veliki tjedan i Uskrs, izveli su Župni zbor Sv. Petra i Pavla iz Sv. Petra u Šumi, Župni zbor Sv. Mihovila iz Žminja te domaćini, Zbor župe sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile iz Lanišća

Lanišće,- U Lanišću, spomen mjestu mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića, na petu korizmenu nedjelju, 2. travnja, održan je zajednički koncert više zborova pod nazivom „Pred tobom padam nice…”. Lanišće je po drugi put bilo domaćin toga glazbeno-scenskog prikaza, ovoga puta prigodno, u sklopu obilježavanja 70. obljetnice mučeništva našega najmlađeg blaženika. Pučke napjeve središnje i sjeverne Istre za najznačajnije razdoblje liturgijske godine, Cvjetnicu, Veliki tjedan i Uskrs, izveli su Župni zbor Sv. Petra i Pavla iz Sv. Petra u Šumi, Župni zbor Sv. Mihovila iz Žminja te domaćini, Zbor župe sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile iz Lanišća. Sudjelovalo je ukupno 79 izvođača.


Uvodnu riječ pozdrava okupljenima je uputio Vitorio Prenc iz supetarskog zbora, koji je zahvalio umirovljenom biskupu Ivanu Milovanu na dolasku te na podršci koju je od početka davao toj manifestaciji, koja je ove godine stigla do svoga šestog izdanja. Koncertu su uz biskupa Milovana nazočili i umirovljeni svećenik Atilije Krajcar, supetarski župnik o. Euzebije Knežević, laniški župnik Dalibor Pilekić, a žminjski župnik Jordan Rovis je, kao i uvijek, nastupio zajedno sa svojim zborom. Manifestaciji je nazočio i Roman Carić, povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Općinu Lanišće. Prenc je iznio kratku povijest toga glazbenog scenarija te ukratko najavio sadržaj programa. Ideju o takvom predstavljanju istarske korizmene glazbene baštine pokrenuo je 2011. godine etnomuzikolog Joško Ćaleta te je taj projekt prvi puta prezentiran u Zagrebu u sklopu „Pasionske baštine” u crkvi Srca Isusova. Istarskoj publici taj glazbeno-scenski sklop predstavljen je prvi put u ožujku 2012. godine u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Dr. Ćaleta potpisuje izbor pjesama te scenarij koncerta, koji je specifičan, s čestim kretanjem zborova po crkvi i pjevanjem iz različitih pozicija prezbiterija i bočnih strana crkve. Program je nakon Zagreba 2011. godine, i Poreča 2012. godine izveden u Lanišću 2013., u godini beatifikacije bl. Miroslava Bulešića. Program je narednih godina izveden u Žminju, pulskom franjevačkom Samostanu sv. Franje Asiškog te u Sv. Petru u Šumi.
U šezdesetak minuta, koliko je trajao glazbeni sadržaj večeri, publika okupljena u crkvi u Lanišću imala je prilike poslušati starocrkvene pučke napjeve, dijelove starinskih misa te pomni izbor iz istarskoga pučkog vokalnog naslijeđa za vrijeme korizme, Velikog tjedna te kroz vazmene dane.


Koncert je počeo simboličkim ulaskom pjevača u crkvu u procesiji za križem s maslinovim grančicama u rukama tijekom čega su zborovi iz Žminja, Sv. Petra u Šumi i VS Lanišće izveli svoje varijante napjeva „Slava čast i hvala ti” te responzorij „Na Maslinskoj gori”. Koncert je nastavljen pučkim korizmenim napjevima i lokalnim etnomuzikološkim posebnostima križnoga puta, a potom su zborovi predstavili pučke napjeve iz svojih sredina iz sprovodnih obreda i Mise za mrtve.
Nakon ulazne procesije program je bio podijeljen na pet tematskih dijelova: Korizmeni napjevi i pobožnost križnog puta, Misa i obred za mrtve, Veliki petak – ljubljenje križa, Velika večernja – psalmi te posljednji Vazmeni dio.


Žminjski i supetarski zborovi izveli staru tradicijsku pjesmu “Dan od gnjeva”, koja je prisutna u pučkoj glazbenoj baštini mnogih krajeva, i u svakoj svojoj varijanti ističe se specifičnim, prepoznatljivim sonoritetom.
Uslijedili su napjevi iz Obreda Velikog petka, pri čemu su pjevači simbolično inscenirali i gestu ljubljenja križa. U tom su dijelu Supetarci izveli „Tvome križu klanjamo se”, a ostali dijelove svojih napjeva iz Prijekora Velikog petka i Puče moj.
Zatim su uslijedile izvedbe Vele večernje i psalama gdje su se posebno istakli laniški napjevi „Uzveliči duša moja Gospodina” i „Na Janca piru kraljevskom”. Koncert je završen vazmenim pjesmama, a „Kraljice neba raduj se, aleluja” bila je zajednička izlazna pjesma svih sudionika.

 


Po završetku nastupa laniški župnik Dalibor Pilekić zahvalio je izvođačima na lijepom i sugestivnom nastupu, napomenuvši kako je to bila i jedna prigodna pomoć u osobnoj korizmenoj duhovnoj pripravi.
Izvođačima je zahvalio i Milan Galant iz žminjskoga zbora, izrazivši nadu u ustrajnost, i narednih godina, u održavanju tog lijepog glazbenog programa.

 

izvor: IKA

4,863 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: